Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şahika Ercümen, Koton’un Suya Saygı projesi kapsamındaki dalışında denizden şezlong çıkardı! Oysa Marmara lüferiyle, palamuduyla, uskumrusuyla güzel.

Geçen hafta bir grup çevre gönüllüsü ile Kınalıada’ya gittik. Koton’un organize ettiği buluşmada Kabataş ve Kadıköy’den gönüllüleri alarak adaya vardık. Koton’un Suya Saygı projesi kapsamındaki etkinliğinde kıyı temizliğine katıldık. İki gruba ayrılan ekiplerde her birey denize atılan bir nesneyi veya denizle ilgili bir canlıyı canlandırdı. Aramızda sigara izmaritini canlandıran da oldu, klozet kapağı, havlu, denizlerde kendine yaşam alanı bulmakta zorlanan yunusları, balıkçıları da…

Haberin Devamı

İzmarit suyu zehirliyor

Sonra herkes sırasıyla olduğu şeyin duygusuna girerek hissettiklerini anlattı. Akabinde kıyı temizliğine geçtik. Projeye destek olan dünya serbest dalış rekortmeni, milli sporcu ve UNDP Türkiye’nin Sudaki Yaşam Savunucusu Şahika Ercümen’in dip temizliğine katkıda bulunmak için ekip arkadaşlarıyla yaptığı sembolik dalışı izledik. Ercümen’in denizden tabii ki kucağında balıklar ile çıkmasını beklemiyorduk ama şezlongla çıkmasını hiç beklemiyorduk! Vah ki denizlerimize vah… Pet şişe, ayakkabı, karpuz tamam da koca şezlong…

Kıyıda binlerce sigara izmariti topladık. Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, bir sigara izmaritinin 10 litre suyu zehirlediğini söyleyince durumun ciddiyeti çok daha iyi anlaşıldı.

Marmara’nın şezlongu meşhur olmasın

Koleksiyon hazırladı

Sürdürülebilirlik çalışmalarını Yaşama Saygı çatısı altında toplayan ve Şahika Ercümen ile “Suya Saygı” projesine imza atan Koton, aynı zamanda Türkiye’nin Better Cotton imzacısı ilk markası...

Sürdürülebilirlik çalışmaları arasında denizleri iyileştirmeye yönelik olarak TURMEPA ile iş birliği yapan Koton, deniz temizliğine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Marmara Denizi’ni Yaşatalım temalı bir koleksiyon hazırladı. Koleksiyonun satışından elde edilen gelirin yarısını Marmara Denizi’ni koruma çalışmalarına yönlendiren Koton, dünyanın suyla ilgili olarak karşı karşıya kaldığı risklere dikkat çekti. TURMEPA ile Mavi Kıyılar Projesi’ne dâhil olan Koton, Kınalıada’da kıyı koruma programındaki bir kıyıyı da sahiplendi.

Haberin Devamı

25 bin hanenin suyu

Adada bol bol sohbet etme imkânı bulduğumuz Gülden Yılmaz, sürdürülebilirliği iş stratejilerinin merkezine yerleştirdiklerini vurguladı. Yılmaz, “Koton Suya Saygı koleksiyonumuzun üç sezonunda dünyamız 150 milyon litre su tasarrufu sağladı. 721 bin adet pet şişe geri dönüştürüldü. 2.587 kg daha az pestisit kullanıldı. 1 milyon 405 bin kg daha az karbon emisyonu gerçekleşti. Proje ile beş yıl içinde yaklaşık 8 milyon metreküp su tasarrufu elde edilecek. Bu miktarı gözünüzde canlandırmak için yaklaşık 25 bin hanenin ortalama 1 yıllık su tüketimine denk geldiğini söyleyebilirim. Yaklaşık 4 milyon tişörtlük pamuk, sadece verimlilik artışından sağlanacak” dedi.

Sürdürülebilir gastronomi masada

Gastronomi turizmi çığ gibi büyüyor. Geçen hafta Gastromasa’nın kurucusu Gökmen Sözen’in davetiyle gurme yazarlarla gittiğimiz Michelin yıldızı alan restoranlardan Neolokal’de yabancı misafir oranını gördüğümde sektörün ulaştığı boyutu daha iyi anladım.

Haberin Devamı

Gökmen Sözen, Türkiye ile dünya gastronomisi arasında köprü görevini sürdüren ve dünya gastronomisinin en önemli kongrelerinden biri olan VII. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’nı düzenleyen, sektörün gelişimine önemli katkılarda bulunmuş bir isim.

Konferans, bu yıl yeni konseptleriyle “Sürdürülebilirlik & Biyoçeşitlilik” teması çerçevesinde gastronomi sektörünü şekillendirmeye devam edecek.

Efsane şefler geliyor

Konferans kapsamında Gastromasa Pastry, Gastromasa Bar, Gastromasa Hospitality konseptleri ile sektöre yön veren dünyaca ünlü gastronomi profesyonelleri aynı çatı altında toplanacak. Sözen Organizasyon tarafından gerçekleştirilecek konferans, bu sene sektörün nabzını tutacak konular, ilgi çekici workshoplar ve sürdürülebilir markaların katılımıyla misafirlerini ağırlayacak. Aralarında Joan Roca, Elena Arzak, Rasmus Munk’ın da bulunduğu onlarca efsane şef de konferansta olacak.

Büyük buluşma

Sözen Grup Başkanı Gökmen Sözen, “Hospitality bölümünde ise Türkiye’nin turizm ve ağırlama sektörünün önemli yatırımcılarını, butik çiftçilerini, ünlü şefleri ve gastronomi profesyonellerini bir araya getireceğiz.

Misafirler aynı zamanda projeleri ile sürdürülebilirliği destekleyen yüzlerce firmayı tanıma şansına ve stantları ile katılım gösteren firmaların yeni ürünlerini deneyimleme şansına sahip olacaklar” dedi.

Marmara’nın şezlongu meşhur olmasın