Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başlı başına bir seyahat nedeni olan dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemi Michelin, İstanbul’dan sonra Bodrum ve İzmir seçkisini açıkladı. Michelin Rehberi’nde böylece Türkiye’den 111 restoran yer almaya başladı

Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, geçen yıl 38. uluslararası destinasyon olarak listeye aldığı İstanbul’un ardından temmuz ayında İzmir ve Bodrum’u da rehbere dahil etme kararı almıştı. Rehberin İstanbul-İzmir-Bodrum seçkisi, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenen çok özel bir törenle açıklandı.

Haberin Devamı

2024 seçkisine 58 yeni restoran dahil olurken, yeni seçkide Vino Locale, Od Urla, Teruar Urla, Arkestra, Sankai by Nagaya, Maça Kızı ve Kitchen restoranları 1 Michelin Yıldızı’na layık görüldü. Michelin Rehberi 2023’te 1 Michelin Yıldızı alan Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole restoranları ile 2 Michelin Yıldızı sahibi Turk Fatih Tutak yıldızlarını korudu.

Michelin Yıldızları ülkeye dağıldı

‘Şeflerimiz turizmi büyütüyor’

Törende çok önemli bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İstanbul’un zengin yemek kültürüyle yeni nesil bir birikim ve yaratıcılıkla harmanlayan şeflerimiz sayesinde dünya gastronomi sahnesindeki yerimizin ve önemimizin gittikçe arttığına dikkat çekerken şunları söyledi; “İstanbul’un gastronomi alanındaki zenginliklerini keşfetmek için gelen konuklarının sayısı hiç de az değil. Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfaklarından da zengin bir seçkiye sahip olan ve bir gastronomi merkezi olarak her geçen gün daha çok ön plana çıkan İstanbul, rekor ziyaretçi sayısına ulaşıyor. Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olan İstanbul, bu yıl 13,1 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırlayarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı.”

‘Konaklama geliri artıyor’

Göreve geldiği 2018’den bu yana Bakanlık olarak strateji değişikliğine gittiklerini söyleyen Bakan Ersoy, şu bilgileri verdi:

“Tabii ki turist sayılarını arttırmayı hedefleyeceğiz. Ama öncelik olarak kişi başı gecelik gelirden aldığımız payı yükselteceğiz. Geldiğimiz nokta da bunu başarıyla yürüttüğümüzü gösteriyor. 2017 sonunda kişi başı gecelik 67 dolar olan harcama tutarı, bu yıl 100 dolara kadar çıktı. 2028 için çok daha büyük bir hedef koyduk. Bu rakamı 130 dolara getirmemiz lazım. Bu da konaklama dışı harcamayı çok yüksek tutmanız lazım demek. Konaklama dışı önemli 2 harcama var. Bunlardan bir tanesi ve en önemlisi gastronomi, ikincisi de alışveriş. Bu açıdan da Michelin Rehberi önemli. 100 yıldır verilen ama Türkiye’de de çok konuşulup, bir türlü harekete geçilmeyen hareketi biz pandemi döneminde başlattık. Michelin, dünyaya açılan kapılarımızdan. İnşallah bundan sonra yeni hedef şehirleri seçkiye dahil etmeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Michelin Yıldızları ülkeye dağıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Songül Hatısaru, Tayfun Topal 

Genç şef ödülü Ulaş Durmaz’a

Michelin Genç Şef ödülünü The Red Balloon Şefi Ulaş Durmaz, Sommelier (Şarap Garsonu) ödülünü Vino Locale’den Seray Kumbasar kazanırken Mastercard tarafından sunulan Michelin Servis Ödülü ise Tuğra Restoran ekibinin oldu. Seçkide yer alan restoranlardan Ayşa Boşnak Börekçisi, Beğendik Abi, Adil Müftüoğlu, Aida, Otantik Ocakbaşı, Fauna, Circle by Vertical, La Mahzen, İnari Omakase, Foxy Nişantaşı, Tavacı Recep Usta, Efendy, The Red Baloon, Ayda, İki Sandal, Hiç Lokanta Bib Gourmand ile ödüllendirildi.

Haberin Devamı

Michelin Yıldızları ülkeye dağıldı

1923 müzikalini kaçırmayın

Geçen hafta yolumuz 1923 müzikali için de Zorlu Performans Sanatları Merkezi’ne düştü. Zorlu Holding ve grup şirketlerinin hayata geçirdiği müzikali, Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül ile birlikte izledik. Müzikal, izlerken gözyaşlarınızı tutamadığınız bir eser olmuş.

Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu Performans Sanatları Merkezi yapımcılığında hayata geçilen “1923” müzikali birçok açıdan kıymetli bir proje. Milli Mücadele ile başlayarak Cumhuriyet’in kuruluş sürecini anlatan en büyük sahne sanatları eseri olma özelliğini taşıyan müzikal, sahne üstü ve arkasında 200 kişilik bir ekiple hayata geçirildi.

‘Kalıcı eser bıraktık’

Hazırlıkları 18 ay süren “1923” müzikalinde, bir müze gezisi sırasında kaybolarak, kendilerini Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlattığı Bandırma Vapuru’nda bulan dört arkadaşın hikayesi anlatılıyor. Bandırma’yı sarsan dalgalardan Meclis’in açılışına, Büyük Taarruz’dan Cumhuriyet’in kuruluşuna uzanan ve yer yer fantastik öğeler içeren serüveni izleyen herkes derinden etkilendi. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül projeyi, Cumhuriyet’in 100. yılında Cumhuriyet değerlerine olan bağlılıklarının ve sorumluluklarının bir göstergesi olarak, Atatürk’ün en büyük eseri Cumhuriyet’e kalıcı bir sanat eser bırakmak adına hataya geçirdiklerini ifade etti. Yüngül, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma hedefi doğrultusunda, Cumhuriyet’in ilke ve değerlerine bağlılıkla çalışan bir grup olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemize bu müzikali sunmayı arzu ettik. PSM’de daha uzun yıllar sahnelenecek müzikalin olabildiğince geniş kitlelere ulaşarak Anadolu’ya yayılması en büyük temennimiz” şeklinde konuştu.

Büyük bir heyecanla seyrettiğim ve seyrederken beni büyüleyen bu kıymetli eseri herkesin izlemesini tavsiye ederim.