Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2015 Venedik Bienali dünyanın sanat, kapital çevrelerinin büyük buluşmasına sahne oluyor. Bugünlerde, önceden rezervasyon yaptırmadıysanız, 20 dakikalık yol için 150 euro’ya tekne bulamıyorsunuz Venedik’te. Oya Eczacıbaşı, Suzan Sabancı Dinçer, Haluk Dinçer, Nezih Barut, Güler Sabancı, Sani Şener gibi isimleri tekne beklerken görmek sıradan bir fotoğraf karesi Venedik’te.

Sarkis: Umudum  İstanbul Bienali

Daha sert bir bienal
Bu yıl bienal daha politik. İnsan hakları, ırkçılık, çevre konuları gündemde. Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu’nda ise, günümüzün önemli kavramsal sanatçılarından Sarkis’in Respiro başlıklı yerleştirmesi sergileniyor. Tiyatro sahnesi gibi düzenlenmiş sergi mekanında, sanatçının neondan oluşturduğu gökkuşakları, Hrant Dink’in portresinin de bulunduğu vitray panolar var.
1915 olaylarının 100. Yıl anmasına denk gelen sergi uluslararası basnda da geniş yankı buldu...Türk Pavyonu ve sergiye geniş yer ayran Fransız Le Monde gazetesi,Yazıyı ‘Sarkis Türklerle Ermenileri barıştırdı’başlığı ile verdi...Türk pavyonunda solo sergisi olan Sarkis’in Ermeni pavyonunda da eserlerinin sergilenmesi bunun teyidi gibiydi...
Açılışta sohbet etme imkanı bulduğum Sarkis’e, İstanbul Bienali’ni de sordum. Yeni olması sebebiyle sisteme çok entegre olmadığını söylediği İstanbul Bienali için, “Dolayısıyla daha özgürce nefes alma kabiliyeti var. Venedik bu şekilde daha ne kadar gider bilmiyorum.
Umut vaad eden bienaller bekliyorum. Daha umutluyum İstanbul’dan. İstanbul daha özgür, daha özgür olmaya mecbur üstelik de. Burada özgürlük çiklet çiğnemek gibi, alışılmış bir durum. İstanbul’da özgür ifade büyük bir ihtiyaç.”
Tate Modern’den tebrik
Türkiye Pavyonu’ndaki sergi, İKSV koordinasyonunda, Fiat’ın sponsorluğunda, Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleştiriliyor. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, “Respiro, İtalyancada nefes anlamına geliyor. Türkiye Pavyonu sergisi de sanatçımız Sarkis’in dediği gibi nefes alıp veren, tarihin içinde yolculuk eden bir sergi oldu” dedi.
Açılışa yabancı sanat çevrelerinin ilgisi büyüktü. Tate Modern’in Başkanı, İKSV Genel Müdürü Görgü Taner’i tebrik ederken yanındaydım. Kutluğ Ataman’ın, Venedik Bienali’nden davet alan ‘Sakıp Sabancı’nın portresi’ eseri de büyük ilgi görürken, Sevil Sabancı kısa sohbetimizde babasının insan sevgisini yansıtan eserin davetinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Haberin Devamı

Sarkis: Umudum  İstanbul Bienali

Haberin Devamı

Orhan Pamuk Venedik Bianeli’ni sevgilisi Aslı Akyavaş’la gezdi.

Pamuk’un müzesi bienal mekânı

Venedik’te, İstanbul Bienali için de bir davet verildi. Bu vesileyle, “14. İstanbul Bienali Uluslararası Dostları ve Hamiler Programı” başlatıldığını öğrendik. Oluşumun Onursal Başkanı Orhan Pamuk konuşmasında önemine büyük vurgu yaptığı İstanbul Bieanali için destek istedi. İKSV tarafından sonbaharda yapılacak ve 20’nin üzerinde mekanda yer alarak şehre yayılacak İstanbul Bienal’i mekanlarından birisi de Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’ olacak.
Orhan Pamuk kendisiyle fotoğraf çektirirken, ‘Aslı sen de gelsene’ diye kız arkadaşına seslendi. Pamuk’un birlikte fotoğraf çektirdiğimiz kız arkadaşı Aslı Akyavaş, sağlık sektöründe tanınan bir isim. Anadolu Sağlık Merkezi’nin yöneticilerinden olan Akyavaş, daha önce Arçelik’te çalışıyordu.

Haberin Devamı

Sarkis: Umudum  İstanbul Bienali

‘Vicdan soykırımı yapılmasın’

Açılışta sohbet ettiğim Rakel Dink ise, ‘Acıların İlanı’ olarak nitelendirdiği sergi için umuda işaret etti, ‘Acılardan umut da çıkar’ sözleriyle. Rakel Dink’in gündeminde Tuzla Ermeni Yetimhanesi vardı. Hrant Dink ve kendisi gibi birçok Ermeni yetimin kaldığı Tuzla’daki Ermeni Yetimhanesi yıkılıyor. Rakel Dink, “Buranın korunmasını istiyoruz, Ermeni yetim çocuklarının yaptığı kamp iade edilmeli, vicdan soykırımı yapılmamalı. Bugün hepimiz Tuzla’dayız” dedi.