Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ofis mobilyasıyla çıktığı üretim yolculuğunda drone gövdesinden Kovid-19 test kabinine kadar uzanan geniş bir üretim yelpazesine ulaşan Nurus, bu yıl cirosunu döviz bazında yüzde 40 artırmayı planlıyor.

Geçen hafta bir grup basın mensubu arkadaşım ile birlikte Nurus’un Ankara Sincan OSB’deki tesislerini gezdik. Bir mobilya fabrikasından çok teknoloji üssüne benziyordu.

Ofis mobilyası üreten Nurus’un tesislerinde, drone gövdesinden Kovid-19 test kabinlerine kadar farklı sektörlere yönelik tasarım ve üretim süreçlerini gördük.

Haberin Devamı

Nurus Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Baş Tasarımcısı Renan Gökyay fabrikayı gezdirirken, “Tesislerimizde dikey entegrasyonu tamamladık. Dikey entegrasyon yolculuğumuz sırasında 10 milyon euro’luk yatırım yaptık. Böylece 95 yıl önce marangoz atölyesinde başlayan yolculuğumuz teknoloji şirketine dönüşüme kadar uzandı” dedi.

İFM göçüne hazır

Kurdukları altyapı ile Türkiye’de yakında gerçekleşecek tarihin en büyük ofis göçüne hazır olduklarını söyleyen Renan Gökyay, İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) 100 bin ofis çalışanının taşınmasına sahne olacağını vurgularken, ekledi: “İstanbul Finans Merkezi’yle birlikte hayata geçecek Türkiye’nin en büyük ofis göçüne inovasyon kapasitemiz, teknoloji üretim yeteneğimiz ve yerli gücümüz ile talibiz. Orada ofis mobilyası seçiminde devlet önemli rol oynayacak. Bakalım, ‘Çin’den ucuz ürün alalım’ görüşü mü, ‘İtalyan tasarımı olsun’ diyenler mi, ‘Türkiye’de üretilenden şaşmayalım’ tarafında olanlar mı etkili olacak, göreceğiz.”

İthalatı frenliyor

Bu noktada Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Güran Gökyay araya girdi, mobilya sektörünün güvenilir kuruluşu İtalya merkezli CSIL’in verilerine işaret etti: ‘’Kuruluşun 2021’de yayımladığı rapora göre Türkiye ofis mobilyasında yıllık 650 milyon dolarlık toplam ihtiyaç hacmine sahip. Bunun sadece yüzde 2.5’lik bölümü ithal ediliyor. İthalatın frenlenmesini sağlayan aktörler arasında ön sıralarda yer alıyoruz.’’

İhracatta etkin

Güran Gökyay, İstanbul’un ofis alanlarıyla ilgili verileri de paylaştı: “Şu anda İstanbul’da 4.5 milyon metrekare kullanılan ofis varken, 3.5 milyon metrekarelik de boş alan var. İstanbul Finans Merkezi, 1.8 milyon metrekarelik ofis alanı yaratacak. Kamu bankalarının oraya taşınması, 800 bin metrekarelik alanı ilk aşamada dolduracak. Üretim, inovasyon ve teknoloji gücümüzle bu çaptaki ofis göçüyle ortaya çıkacak mobilya ihtiyacını karşılamaya hazırız, buna talibiz.’’

Haberin Devamı

Öte yandan, 50 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Gökyay, “Üretimimizin yüzde 40’lık kısmını 50’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. 35 milyon euro konsolide ciromuzla ciddi bir nakit üretme kabiliyetine sahibiz. 2022’de ise ciromuzu döviz bazında yüzde 40’tan fazla büyütmeyi amaçlıyoruz” diyor.

Tasarımla uçuşa geçti

Nurus’u bir teknoloji şirketine dönüştüren Renan ve Güran Gökyay kardeşler, inovasyona verdikleri önemi vurgularken, 40’tan fazla tasarımcıyla çalıştıklarını söyledi.

Tasarımla uçuşa geçti

Alman Tasarım Konseyi’nde

Nurus Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Baş Tasarımcısı Renan Gökyay, fabrikada drone gövdesi, kanatları yapılan bölümü gezerken, 40’tan fazla uluslararası tasarımcıyla çalıştıklarını söyledi. Gökyay, “Tasarımdaki inovasyon başarımızla Bosch, BMW, Daimler, Porsche, Braun gibi devlerle dünyada geleceği şekillendiren 200 markanın yer aldığı Alman Tasarım Konseyi’ne davet edilen ilk ve tek Türk markası olduk” dedi.

Haberin Devamı

Yenilenen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi için 4 binden fazla özel tasarım koltuklar ürettiklerini de anlatan Renan Gökyay, İstanbul Havalimanı için de 32 bin yolcu dinlenme koltuğu ürettiklerini söyledi.

Ofiste gürültü sorununu çözdü

Nurus’un 45 bin metrekarelik fabrikasının önemli bir bölümü Ar-Ge’ye ayrılmış durumda. Yaptıkları yatırımlarla teknoloji üssü olmayı hedeflediklerini anlatan Gökyay kardeşler şu bilgileri paylaştı:

“Kalabalık ofisler için ürettiğimiz ‘Akustik Pod Calma’ isimli ürünümüzün patentini ve teknolojisini Çinliler satın aldı. Böylece Nurus, Çin’e teknoloji satan tek Türk şirketi olmayı başardı. Üründen bahsetmem gerekirse, ofislerde özellikle bugünlerde sıkça katıldığımız online toplantılarda yaşadığımız ses sorununa da çözüm sağlayan, ileri teknoloji ses geçirmeyen izole bir kabin ürettik. Kompozit malzemeler alanında yaptığımız çalışmalar drone imalatında, uçak gövdesi imalatında kullanıldığı gibi otomotiv sektöründe karavanlarda da kullanılıyor. Ses alanında yaptığımız çalışmalarla ofislerde gürültü ve dikkat dağıtan kontrolsüz ses yayılımının önüne geçecek tasarımlar yapıyoruz.’’

Tasarımla uçuşa geçti

‘Artık teknoloji şirketiyiz’

Renan Gökyay, kardeşi Güran Gökyay ile ailenin üçüncü kuşağı olarak işlerini geliştirdiklerini söylerken, ekledi: “Nurus, ofis mobilyaları üreticisi olarak biliniyor ama biz artık teknoloji şirketine dönüşmüş durumdayız. Bizim teknoloji düzeyimiz 8.5. Bu, “Uçak da yapabiliriz” demek.’’

Drone geliştirdikleri bölüme gezerken Hürjet’in tasarımıyla ilgili malzemeleri, duvardaki afişleri gördük. Renan Gökyay, Hürjet’in tasarlama çalışmalarını içeren görüntüleri gösterdi. “Ekibimizle birlikte Hürjet’in tasarımına çok emek verdik” dedi.