Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Oluşturduğu Hatice Teyze markası için Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınlara doğal

Türkiye’nin ‘teyzeleri’ Bodrum’dan dünyaya açıldı
ürünler ürettiren Işıl Tan, önce internetten satışla “sınırı aştı”. Şimdi ise Hatice Teyze ürünleri Galeries LaFayette raflarına giriyor.

Bodrum Türkbükü’nde şirin mi şirin bir dükkan. Tezgahın arkasında yaptığı yüzde yüz doğal ürünlerin markasına kanserden kaybettiği annesinin adını veren Işıl Tan. Raflarda ise babaannelerimizin saçlarımızı sarartmak için kaynattığı kendine özel formülleri ile ürettiği papatya suyundan, bitter çikolatalı hurma ezmesinden, vejetaryan tarhanaya, pekmeze, ıspanağa varıncaya kadar kurutulmuş envai çeşit doğal sebzeler. Işıl Tan, ‘’Mevzuu sadece kurutulmuş olması değil, hangi teknik ve hangi ısıya kadar sabırla kurutmak. Çok şükür ki teyzelerimde artık direnmiyor öğrenmeye açıklar’’ diyor.

Haberin Devamı

Plazadan doğaya

Lafı uzatmadan annesini görmek için iş yoğunluğundan iki uçak arası havaalanına çağıran, şoförünün temiz bavulu getirip, kirli bavulunu aldığı, havalı plaza insanlarından biriyken işini bırakıp Bodrum’a yerleşen Işıl Tan’a bırakıyorum. 30’lu yaşlarda, 7 yıl önce annesini kaybedince İstanbul’a sığmaz oluyor. Sonrası ver elini Bodrum ve markası ‘Hatice Teyze’…

Yedi yıl araştırdı

- Hatice Teyze’yi kurma fikri nasıl gelişti?

Annem kansere yakalanınca; o dönemde İtalya, İspanya ve Yunanistan özellikle Türkiye’yi kapsayan 7 senelik bir araştırma sürecine girdim. Neyi nerden nasıl yemeliyiz? Uzmanından ve yerinde görüp öğrenerek geçirdiğim bu süreçte, coğrafyamızda modern teknikleri geleneksel yöntemlerle birleştirerek üretim yapma kararı aldım. Bodrum’a yerleştim ve yemyeşil bir hayat kurdum kendime. Baştaki amacım sadece zeytinyağı üretmekti. Derken sabun derken reçel derken tarhana yapmaya cipsler sirkeler derken derken çoğaldıkça çoğaldık. Türkiye’nin dört bir köşesinden bir çok teyze girdi hayatıma.

Türkiye’nin ‘teyzeleri’ Bodrum’dan dünyaya açıldı

LaFayette heyecanı

- Ürünlerinizin Galeries Lafayette’te satılacağını duydum…

Evet, Lafayette yakında raflarında bize yer veriyor. Özellikle gül suyumuzu çok beğendiler. Ama beni en çok heyecanlandıran bu yıl sonu Türkiye’deki eczanelerin bize talep göstermesi oldu. Mevsimleri takip ediyor, ürünleri zamanında topluyor ilaç kullanmıyoruz. Her ürün en iyi nerede yetişiyorsa orayı buluyor, toprak analizimizi yapıyor ve kendimize yöreden bir ekip kuruyoruz, böylece yerel tarıma ve yerel üreticilere de destek veriyoruz.

Haberin Devamı

Kişniş tohumu afrodizyak

- En çok ne isteniyor?

Anne sütü artırıcı çay, güneş yağı, yabani enginarlı maydanoz yağı, afrodizyak etkisi bilinen kişniş tohumu ve vişne çekirdeği yağımız çok popüler. Eşek sütü sabunu hep talep görüyor zaten. Tarhana çeşitlerimiz ve kurutulmuş sebzelerimiz de. Bebeklere özel, asidite oranı onlara göre ayarlanmış zeytinyağı, bitter çikolatalı hurma ezmesi de yaptık. Yağların sağlıktaki etkisi giderek anlaşılıyor, değeri fark ediliyor. Yabani enginarlı maydanoz yağı mesela; karaciğer enzimlerini toparlıyor, mide asitlerini dengeliyor. İştahı azaltıyor, kan basıncını dengeliyor. Üç yıldır Do&Co’ya reçel veriyoruz. Bodrum Mandarin Oriental, İstanbul Raffles Otel’de standımız var.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ‘teyzeleri’ Bodrum’dan dünyaya açıldı

Papatya suyu yok satıyor

- Papatya suyu gördüm vitrininizde…

Şimdiki çocuklar röfle peşinde. Anneler röfleye izin vermesin çocuklar da bunu fark etsin istiyoruz. İşe yaradı şükür ki Yok satıyoruz.

Pekmez Elazığ’dan, tarhana Uşak’tan

- Kaç teyze üretim yapıyor sizin için?


Üretim yapanları mümkün mertebe kadınlardan seçiyorum. Türkiye’nin farklı yörelerinden 224 teyze markamız için çalışıyor. Elazığlı teyze grubum şahane pekmez yapıyor. Tarhanamız Uşak’ta, nar ekşimiz Antakya’da, bulgurumuz ve salçamız Mardin’de, atom biberi, pul biberi Diyarbakır’da, reçellerimiz Aydın’da, sebze konservelerimiz Urla’da yapılıyor.

Brad Pitt’e eşek sütlü sabun gidiyor

- Eşek sütü neden bu kadar popüler oldu?

Güneş lekeleri, doğum lekesi, cildin arındırılmasında, kurumuş ciltlerde çok etkili. Sedef, egzema hastalıklarına iyi geliyor. Her sene Kate Moss için 250 adet eşek sütlü sabun yapıyoruz. Brad Pitt’e de ürettik. Demet Akalın geçen yıl alnındaki güneş lekeleri için kullandı. Öncesi sonrası yapıp İnstagram’a koydu.

Hurma ekşisi yaptı

- Yeni ürün arayışları var mı?

Olmaz mı. Hurma ve güle çok inanıyorum. Özel olarak nasıl işleriz diye 3 yıldır çok çalışıyoruz. Bir süredir gül yağından krem yapmaya çalışıyoruz. Arındırıcı, toparlayıcı özelliği olan bir cilt kremi olacak. Ekim ayında piyasaya çıkaracağız inşallah. Hurma ekşisi çıkardık. Şeker hastaları için hurma çok önemli.