Siyaset Yıldırım’ın teklifini Bahçeli ‘makul’ buldu

Yıldırım’ın teklifini Bahçeli ‘makul’ buldu

11.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, Başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişikliğini görüşmek üzere Çankaya’da ağırladığı Bahçeli’ye iki alternatifli teklif sundu. Bahçeli’nin Yıldırım’ın teklifini ‘makul’ bulduğu ancak henüz nihai mutabakatın sağlanmadığı kaydedildi

Yıldırım’ın teklifini Bahçeli ‘makul’ buldu

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin anayasa zirvesinde nihai mutabakat sağlanmadı ancak AK Parti’nin taslağı Bahçeli tarafından “makul” bulundu.

Haberin Devamı

10 Kasım programının ardından Çankaya Köşkü’ne geçen Yıldırım, Bahçeli ile saat 14.00’te bir araya geldi. Yıldırım, Bahçeli’yi Şeref Kapısı’nda karşıladı. Baş başa gerçekleşen 1 saatlik görüşmenin ardından resmi açıklama yapılmadı. Bahçeli’nin 11 Ekim’de grup toplantısında yaptığı çıkışının ardından Yıldırım, 17 Ekim’de Bahçeli ile görüşmüştü. Bahçeli geçtiğimiz hafta 3 Kasım’da da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti. Bu yoğun trafiğin ardından iki lider Ak Parti’nin hazırladığı anayasa tekliflerini masaya yatırdı.

İlk 4 madde

Ak Parti kulislerinde Yıldırım’ın Bahçeli’ye iki alternatifli teklifi sunduğu belirtildi. Kaynaklar, tam başkanlık sisteminin yer aldığı ve anayasanın bütünününü ilgilendiren değişikliklerin yer aldığı teklifin ilk alternatif olarak sunulduğunu kaydetti. İkinci alternatifin ise başkanlık sistemi odaklı değişiklikleri içeren, daha kısa bir teklif olduğu kaydedildi. Her iki teklifte yer alan başkanlık modelinin de, “üniter yapı” öngördüğü ve MHP’nin kırmızı çizgi olarak açıkladığı anayasanın ilk dört maddesinde bir değişiklik öngörmediği bildirildi. Her iki teklifte de güçlendirilmiş parlamento, başkan ve başkan yardımcılığının yer aldığı kaydedildi. Kulislere sızan bilgilere göre Ak Parti’nin öngördüğü modelde, başkanın denetiminden parlamento sorumlu.

Haberin Devamı

Başbakanlık olmayacak

Başkan, Meclis’i fesih yetkisi verilmeyen teklifte, başkanın kararname yetkisi de, “kanunla düzenlenemeyecek konularla” sınırlandırılıyor. Teklife göre başkanlık seçimi ile milletvekili seçimi aynı zamanda, 5 yılda bir yapılacak. Yeni sistemde Başbakanlık sistemi olmayacak ve bakanlar da başkan tarafından parlamento dışından atanacak.

2019 planı masada

Öte yandan, partiler arası mutabakat sağlanması durumunda teklif, Meclis gündemine gelecek. MHP’nin desteği ile kabul edilecek olan teklif, nisanda yapılması planlanan referandumda da kabul edilmesi halinde Türkiye, 2019’da başkanlık ve milletvekili seçimlerini birlikte yapacak. 2019 yılına kadar da başkanlık sistemi ile ilgili dönüşüm kanunları hazırlanacak. Ancak MHP’nin partide yapılacak değerlendirmelerden sonra teklife resmi yanıtını vermesi bekleniyor. Ak Parti’nin de daha sonra MHP’nin taleplerini masaya yatırarak son kararı vereceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

İdam uzlaşması

İdam konusunda ise her iki partinin de mutabakatı bulunurken Bahçeli’nin, “MHP hazır” çağrısına karşın Yıldırım, “sınırlandırılmış idam düzenlemesi” mesajı vermiş ve tüm partileri uzlaşması gerektiğine dikkat çekmişti. Görüşmede bu konunun da gündeme geldiği kaydediliyor.

‘Fiili dayatmayı çözeceği ümidindeyim’

MHP lideri Bahçeli, görüşmenin ardından twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Türkiye’nin sorun yumağı olduğunu, pek çok açmazı bulunduğunu her sağduyulu ve vicdan sahibi insanımız takdir ve tasdik edecektir. Milliyetçi Hareket Partisi bahis konusu vatan ve millet olduğunda fedakarlıkta sınır ve eşik tanımayan bir inanmışlığa sahiptir. Önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben anlayışımız bu inanmışlığın tezahürüdür. Biz tutarlıyız, ilkeliyiz, dürüstüz ve ahlakın burcuyuz.

‘Güzel günlere vesile’

Şu anda fiili açmaz ve kriz hali Türkiye’nin önünü tıkamış, ufkunu kapatmış, devlet ve toplum hayatının ömrünü karartmıştır. Bilhassa 15 Temmuz’dan sonra siyasi dinamikler farklılaştığı gibi karmaşıklaşmış, ülkemiz öngörülebilir olmaktan çıkmıştır. Peki, vatan ve millet sevdalıları buna tepkisiz, ilgisiz, duyarsız ve yabancı mı durmalı, yoksa meşruiyet ve millete bağlılığı mı sağlamalıdır? Elbette ikincisidir. Bu nedenle, bugün Sayın Başbakan’ın şahsımla paylaştığı anayasayla ilgili düşüncelerini müspet ve makul buluyoruz. Sayın Yıldırım’la oldukça verimli geçen görüşmemizin, inanıyorum ki ülke ve millet hayrına güzel gelişmelere vesile olacağı kanaatindeyim. Henüz somut bir siyasi mutabakat sağlanmamış olsa da, önümüzdeki sürecin Türkiye’deki fiili dayatmayı çözeceği ümidindeyim. Milliyetçi Hareket Partisi mazlumların sesine kulak veriyor, çaresizlerin, umutla istikrar ve refah gözleyenlere el uzatıyor, kucak açıyor. Sorunun bir parçası değil, çözümün yol başçısı; kaosun mimarı değil, huzur ve düzenin yol açıcısı olmaktan başka bir tercihimiz yoktur. Geleceğimizin politik kararı vatan coğrafyasının ana damarında yazılıdır; bunu anlamalı, buna göre hazırlık yapıp hareket etmeliyiz.”

Haberin Devamı

Jagland’a teşekkür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım dün Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ı ayrı ayrı kabul etti. Yıldırım, Jagland’a Avrupa Konseyi’nin FETÖ’nün darbe girişimi karşısında ilk günden bu yana sergilediği dayanışma için teşekkür ederken, bu kritik dönemde ve bundan sonra da Avrupa Konseyi’ni Türkiye’nin yanında görmek istediklerini söyledi. Jagland da 15 Temmuz menfur darbe girişimi karşısında Türkiye’ye olan desteklerini yineleyerek, iş birliğinin gelecek dönemde artarak devam etmesi için çalışmayı sürdüreceğini kaydetti.