Gündem Referandumda nerede oy kullanacağım? (YSK seçmen sorgulama 2017)

Referandumda nerede oy kullanacağım? (YSK seçmen sorgulama 2017)

16.03.2017 - 14:17 | Son Güncellenme:

2017 seçmen sorgulama sayfası erişime açıldı. 16 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek referandum öncesinde seçmen sorgulama işlemleri e-devlet ve ysk.gov.tr'den gerçekleştirilebiliyor.

Referandumda  nerede oy kullanacağım (YSK seçmen sorgulama 2017)

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesine giren vatandaşlar, kimlik numaralarıyla sorgulama yapabilecek, hangi okul ve sandıkta oy kullanacağını görebilecek. YSK’nın halk oylaması için hazırladığı seçim takvimine göre de 17 Mart’tan itibaren seçmen bilgi kağıtlarının dökümü ve dağıtımına başlanacak.Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (Çipli Kimlik Kartı) olmayan seçmenlerin oy kullanamayacağı yönündeki haberler hakkında da açıklamada bulundu.

16 Nisan Referandumu için seçmen sorgulama sayfalarını erişime açtı. Vatandaşlar e-devlet ya da ysk.gov.tr üzerinden 2017 seçmen sorgulama işlemlerini yapabilecek.

Haberin Devamı

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), seçmen listelerinin 10 Mart günü kesinleştiğini duyurarak, seçmenlerin oy kullanacağı yerleri YSK'nın seçmen sorgulama sisteminden öğrenebileceğini bildirdi. Sandık sorgulama işlemiyle hangi okulda oy vereceğini görebilecek olan seçmenler, bu bilgilere e-devlet ve YSK seçmen sorgulama sistemi üzerinden erişebilecek. Seçmenler, oy kullanacağı yerleri 'https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/' adresinden öğrenebilecek.

YSK SEÇMEN SORGULAMASI YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YSK'DAN ÇİPLİ KİMLİK KARTI UYARISI

Öte yandan YSK'nın internet sitesinde yer alan duyuruda, çipli kimlik kartı olmayan seçmenlerin oy kullanamayacağı yönündeki haberlerin asılsız olduğu vurgulanarak, şöyle denildi:

"Son günlerde kamuoyunda Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (Çipli Kimlik Kartı) olmayan seçmenlerin oy kullanamayacağı yönünde haberler dolaşmaktadır. Bu haberler asılsız olup seçmenler, Anayasa Değişikliklerinin Halkoylamasında; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden biri ile oy kullanabilirler"

Haberin Devamı

LİSTEYE 3 ÜLKE EKLENDİ

Halk oylamasında yurtdışında sandık kurulacak ülkelere Irak, Singapur ve Lüksemburg da eklendi. Böylece, halk oyalaması için 57 ülkedeki 120 temsilcilikte 27 Mart-9 Nisan tarihlerinde sandık başına gidilecek. 500’ün üzerinde seçmenin olduğu ülkelerde sandık kurulacak. Bu kapsamda, son yapılan 1 Kasım 2015’teki milletvekili genel seçiminde 54 ülkedeki Türk vatandaşları 113 temsilcilikte oy kullanırken, bu halk oylamasında Irak, Singapur ve Lüksemburg’daki vatandaşlar da oy verebilecek. Yurtdışındaki temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Mart’ta başlayacak. Oy verme, yurtdışında 9 Nisan’a, gümrük kapılarında ise 16 Nisan’a kadar sürecek. Yurtdışında en fazla süreyle oy kullanılacak ülkeler, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Danimarka ve İsviçre olacak. Bu ülkelerde oy verme işlemi 27 Mart-9 Nisan tarihlerinde 14 gün devam edecek.

Haberin Devamı

ANAYASAYA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMU NE ZAMAN?

YSK Başkanı Sadi Güven referandum tarihini açıkladı. Anayasa Değişikliği Kanu'nun Resmi Gazetenin 11 Şubat 2017 tarihli 29976 sayılı nüshasında yayınlandığını belirten Güven, "3376 sayılı Anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulması hakkındaki Kanun'un 2'nci maddesinde anayasa değişikliğinin -halk oylaması, ilgili anayasa değişikliği kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden 60'ıncı günden sonraki ilk Pazar günü yapılır- hükmüne yer verilmiş olup, bu hüküm çerçevesinde anayasa değişikliği halk oylamasının Kurulumuzun 11 Şubat 2017 gününün 74. sayılı kararıyla 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılmasına karar verilmiştir" diye konuştu.