Siyaset CHP’lilerin “Atatürk Havalimanı” eylemlerine bakanlardan tepki! ‘Mesele çevre meselesi değil’

CHP’lilerin “Atatürk Havalimanı” eylemlerine bakanlardan tepki! ‘Mesele çevre meselesi değil’

18.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’lilerin Atatürk Havalimanı arazisine yapılacak millet bahçesine yönelik tepki eylemlerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan da sert yanıt geldi.

CHP’lilerin “Atatürk Havalimanı” eylemlerine bakanlardan tepki ‘Mesele çevre meselesi değil’

ANKARA Milliyet - Bakan Kurum dün Başkent Millet Bahçesi’nde, Atatürk Havalimanı arazisine yapılacak Millet Bahçesi projesi ilişkin açıklama yaptı. Kurum, dünyada şehrin içinde kalmış havalimanlarına rastlanmadığını belirterek, “2018 yılında Atatürk Havalimanı’nın İstanbul Havalimanı’na taşınmasıyla birlikte veriler, yüzde 30-40 buradaki trafik yoğunluğunun azaltıldığını söylüyor. Yine karbondioksit emisyonuna baktığınızda 1 milyon ton karbondioksit emisyonu varken şu an 75 bin tona düşmüş. Yani yüzde 10’un da altına düşmüş durumda. Mesele çevre, doğa meselesi değil” dedi. Kurum, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘Atatürk’ün emaneti’

“Mesele AK Parti’nin yaptığı proje olunca bu eleştirilere maruz kalıyoruz. Kendi belediyelerinde yaşanan çevre katliamlarına, yine kesilen ağaçlara yine sahillerdeki doğa alanlarındaki, özel çevre koruma alanlarındaki, doğal sit alanlarındaki kaçak yapılara seslerini çıkarmazlar.

Aslında kendi içinde bu projemizi ‘felaket’, ‘israf’ ve ‘rezalet’ olarak değerlendirerek, maskeli çevrecileri, sözde doğaseverleri yanlarına alarak mesnetsizce bizim projelerimizi eleştirmeye çalışıyorlar. Kendi projelerindeki problemleri de görmüyorlar. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, buraya bir kültür ve doğa projesi yapacağını kendisi açıklamıştı. Kendi genel başkanlarıyla bile söylemlerinde terse düşüyorlar. Dün Gezi Parkı’nda mesele nasıl çevre meselesi, doğa meselesi değilse, orada sözde kesilen ağaçlara karşı bir tepki varsa burada milyonlarca ağacın kesilmesine bu insanlar, bu muhalefet nasıl tepki gösteriyor biz anlamış değiliz. Atatürk istismarı yapanlara buradaki millet bahçelerini gezmelerini tavsiye ediyoruz. Atatürk’ün bize emanet ettiği tüm eserler burada. Bunlar korunuyor.”

Haberin Devamı

‘Konut yapılmayacak’

Kurum, millet bahçesinin 16 milyon İstanbullunun hizmetine açılacağını söyleyerek, “Türkiye’nin en büyük millet bahçesi olacak. Hiçbir şekilde konut ve ticarete açmaksızın vatandaşlara açacağız. Günde 1 milyondan fazla vatandaşımızın geleceği merkez haline gelecek. Burada müzelerimiz, spor salonlarımız olacak. İstanbul bir deprem merkezi, olası bir afette burası toplanma merkezi olacak. Burada şölenler, konserler düzenleyeceğiz” dedi.

‘Acil durum için bir pist açık’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, telefonla FOX TV canlı yayınına bağlanarak açıklamalarda bulundu. Ersoy, “Atatürk Havalimanı’nın potansiyeline baktığımız zaman, üç pisti olmasına rağmen 1,5 pist verimliliğinde kullanılabiliyordu. Yeni yapılan İstanbul Havalimanı ise altı pist potansiyeline sahip olup paralel planlanması sebebiyle tamamı eş zamanlı kullanılabiliyor. İstanbul Havalimanı’nın kapasitesi dört kat daha yüksek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ersoy, Atatürk Havalimanı’nda bir pistin acil durumlar için açık tutulacağına dikkati çekerek, “Atatürk Havalimanı’nın bundan sonra bir taneden fazla piste ihtiyacı hiçbir zaman olmayacak. Sadece sağlık sebebiyle ve yahut fuar vesaire gerekçelerle acil ve özel inişler için kullanılabilir. Çünkü oraya iniş yaptığınız zaman İstanbul’daki trafiği durdurmanız gerekiyor” dedi.

İki hava-limanının aktif kullanılamayacağının basit bir araştırmayla dahi öğrenilebileceğini de dile getiren Ersoy, “Eğer siz bir havalimanını aktif kullanamıyorsanız, iki gün için acil durumlarda uçakları kaydırma şansınız yok” dedi.