Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Elon Musk, sadece dünyanın en zengin insanı olmakla kalmadı, en çok sevilen ve en çok nefret edilen insanların da başında geliyor. 2009’dan beri aktif olduğu Twitter’da tam 84 milyon takipçisi olan Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla gündeme gelen en önemli konu ifade özgürlüğü.

Hatırlayacaksınız; bir kadın gazeteci, birkaç yıl önce Daily Beast adlı haber sitesinde Elon Musk’ı eleştirmenin artık mümkün olmadığını, çünkü en küçük eleştiride bile Musk’ın Twitter’daki milyonlarca takipçisini kadın gazetecilere karşı kışkırtmak için kullandığını söyledi ve Musk’ı kadın gazetecilere ve bilime saygısızlıkla suçladı. 

Haberin Devamı

Bir aşk ve nefret ilişkisi: Elon Musk

Elon Musk, iddiaları gülünç bulduğunu söylese de başta takipçilerini kadın gazeteciye yağdırdıkları küfürler ve hakaretler konusunda uyarmadı. Ta ki annesi Maye Musk, “Ben seni bilim kadınları arasında, bilime ve kadınlara saygılı yetiştirdim; bu yalan haberlerin kadınlara düşmanlık meselesi haline getirilmesinden utanç duyulmalı” diye bir tweet atana kadar! Daha sonra Elon Musk da takipçilerini, kendisini eleştirenlere hakarette bulunmamaları konusunda uyardı ama doğrusu artık çok geçti. 

Elon Musk, PayPal, Solar City, Tesla ve SpaceX ile milyonları kendisine bağlamayı başardı. Tabii, Anıtkabir’den paylaştığı fotoğrafın da bizim kalbimizde ayrı bir yeri var. 

Bir aşk ve nefret ilişkisi: Elon Musk

(Soldan sağa) Musk’ın kardeşleri, film yapımcısı, CEO ve Passionflix’in kurucusu Tosca Musk, restoran işletmecisi Kimbal Musk ve annesi Güney Afrikalı model Maye Musk, Passionflix serisi “Driven”ın ikinci sezonu için Los Angeles’ta düzenlenen prömiyerde.

Erkek kardeşi Kimbal’ın Nextdoor Eatery ve The Kitchen ile gıda konusundaki sosyal yardım çalışmalarına, kız kardeşi Tosca’nın film platformu Passionflix’ine kadar Musk ailesinin her bireyini tek tek izlemekteyiz. En çok ilgimi çeken ise 74 yaşındaki süper model annesi Maye Musk… Maye Musk “Bir Kadın Plan Yaparsa-Ömür boyu macera, güzellik ve başarı için tavsiyeler” başlıklı kitabının Türkçe kapağını takipçileriyle paylaştı ve Türkiye’den rekor sayıda destek, yorum, alkış emojisi ve tabii “like” aldı. 

Haberin Devamı

Elon Musk ve ailesi sosyal medyayı uzun zamandır çok kullanıyor. Hatta Elon Musk zaman zaman takipçilerine sorduğu oylamalarla şirketlerinin hisselerini ve kripto paraları da manipüle etmekle suçlanıyor. 259 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Musk, 4 Nisan’da aldığı yüzde 9.2’lik hisselerle en büyük ortağı haline geldiği Twitter’ın tamamını alıyor. Tam 44 milyar dolara. Bunun için de 4 milyar dolarlık Tesla hissesini sattı. Şöyle bir gerçek var, sosyal medya büyük bir güç ve devletlerle iş yapan, uydular satan bir iş adamının bir sosyal medya platformunun patronu olması da bu nedenle tartışılıyor. 

Bir aşk ve nefret ilişkisi: Elon Musk

Elon Musk ise “İfade özgürlüğünün işleyen bir demokrasi için toplumsal bir zorunluluk olduğuna inanıyorum. Ancak, yatırımımı yaptığımdan beri, şirketin mevcut haliyle ne gelişeceğini ne de bu toplumsal zorunluluğa hizmet etmeyeceğini anlıyorum. Twitter’ın dönüştürülmesi gerekiyor” diye bir açıklama yaptı.  

“Eğer kabul edilmezse, hissedar olarak konumumu yeniden gözden geçirmem gerekecek” diye de ekledi teklifi ilk verdiğinde. 

Haberin Devamı

Twitter yönetimi, bu teklife ne kadar karşı çıksa da Elon Musk, “Yönetim kurulu değil, hissedarlar karar vermeli” diye görüşünü dile getirdi. Bu durumda Twitter tek kişinin özel şirketi olursa ifade özgürlüğü bakımından ne gibi değişiklikler yapılacak, bu durum olumlu mu yoksa olumsuz mu olacak; tartışılır tabii! 

Bir aşk ve nefret ilişkisi: Elon Musk

“Paralel girişimci”  

Twitter’ın ve sosyal medyanın geleceğini değiştirmeyi planlayan Elon Musk Tesla şirketinin piyasa değeri 737.6 milyar dolara çıkınca, Amazon’un sahibi Jeff Bezos’u geride bırakarak dünyanın en zengin kişisi unvanına sahip oldu. Tesla ve SpaceX ile gündemden düşmeyen Elon Musk’ın fikirleri ilk başta hep gerçekleşmeyecek hayaller sanıldı, oysa o fikirlerini hızla hayata geçirdi. Hatta onun için ABD’de “seri girişimci” yerine “paralel girişimci” denilmesine bile neden oldu. Aslında her şey Zip2 ile başladı, babasından 28 bin dolar borç alarak erkek kardeşi Kimbal ile kurduğu online rehber hizmeti kısa sürede beğenildi; şirketin CEO’su olmasına daha sonra yatırımcılar izin vermedi, şirketten ayrılmak zorunda kaldı, ama Compaq’a satıştan tam 22 milyon dolar kazandı. Daha sonra PayPal ile dünyada tanındı, balayındayken teknik anlaşmazlıklar nedeniyle şirketten uzaklaştırıldığını öğrendi. PayPal’ın satışından 165 milyon dolar kazandı. 2004’te güneş enerjisi şirketi Solar City fikrini, kuzeni Lyndon Rive ile Burning Man festivali yolunda buldu. Kendisini batırabilecek kadar zorlayan iki şirket ise Tesla ve SpaceX oldu. Zorluklar sadece iş hayatını değil, özel hayatını da etkiledi. İlk oğlunu henüz 2.5 aylıkken kaybetti, daha sonra beş oğlu ve bir kızı oldu. Geçen mayıs ayında da altıncı oğlu doğdu. 2018 yılından bu yana birlikte olduğu Kanadalı şarkıcı Grimes ile ilk bebeklerine ‘X Æ A-12’ adını verdiklerini Twitter’dan açıkladılar. Mart ayında ise Grimes ile ikinci bebekleri Y adını verdikleri bir de kızları oldu. Bu arada Elon Musk, Johnny Depp ile olaylı boşanmasıyla gündemden düşmeyen Amber Heard ile birlikte de anıldı. 

Elon Musk, ilk oğlunu kaybetmenin yanı sıra büyük sağlık sorunları da yaşadı. Doğduğu Güney Afrika’da tatil sırasında beyin sıtması geçirip ölümden döndü, ağır geçen hastalığından sonra, ilk açıklaması “Tatilden çıkardığım ders şu oldu: Tatil öldürür!” oldu. 

Ve daha da çok çalışmaya başladı. Böylece hem Tesla’nın hem de SpaceX’in tüm sorumluluğunu üstüne aldı. Sonuç, SpaceX şimdi en uzun uçuş sürelerini, roketle 30 dakikaya indirmeyi hedefliyor. Falcon Heavy ile hem NASA’ya meydan okudu; hem de yüzyılın tanıtımını yaptı, bu anı tüm dünyaya canlı izleterek… Tabii arkasında 13 yıllık çalışma, 90 milyon dolarlık kalkış maliyeti, çağın en güçlü roketi, başarılı kalkış ve başarılı inişten oluşan uzun ve zorlu bir süreç var. Daha sonra TÜRKSAT 5A uydusu, SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden başarıyla fırlatıldı. İşte böylece, iş ve özel hayatındaki tüm zorluklara rağmen Elon Musk’ın roket hızıyla yükselişi son yıllara damga vurdu. 

Şimdi ise Elon Musk çok sevdiği Twitter’ı satın alarak ve ifade özgürlüğünü sürekli dile getirerek, tüm dünyanın kendisi hakkındaki gerçek fikirlerini öğrenmiş oldu. Bu durumda her zaman sakinliğini koruyamadı, bazı tweetlerle sevenlerini bile üzdüğü oldu. Bakalım bundan sonra neler olacak. Hep birlikte göreceğiz.