Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

En beğendiğim tasarımcılardan biri Thomas Heatherwick.

Bir tasarım stüdyosu olmasına rağmen mimari projelere de imza atıyor.

Kendisi çok sevdiğim Sebastian Conran’ın ve geçen yıl hayata veda eden efsane tasarımcı babası Terence Conran’ın öğrencisi.

Birkaç yıl önce Londra’da Thomas Heatherwick’le de tanışma ve uzun uzun sohbet etme şansım olmuştu, hatta üzerinde çalıştığı Olympia kongre merkezini yeni bir yaşam alanına dönüştürme projesini birlikte gezmiş, ayrıntıları kendisinden dinlemiş ve meşhur topaç şeklindeki sallanan koltuklarına oturup uzun uzun sohbet etmiştik.

Haberin Devamı

Günümüzde tasarım dünyasının en önemli isimlerinden biri Thomas Heatherwick.

Daha önce Marc Newson, David Adjaye ve Hüseyin Çağlayan gibi değerli isimlerin de almaya hak kazandığı Londra Tasarım Madalyası ödülünün de sahiplerinden.

Ayrıca Frize New York’un yeni yeri Shed’in de içinde yer aldığı Hudson Yards adlı gayrimenkul projesindeki dev heykel The Vessel da Heatherwick’in eseri.

Hatta bu farklı tasarımıyla hemen yanındaki AVM’yi bile bir turist destinasyonuna çevirdi.

Bal peteği şeklindeki heykeli andıran yürüyüş yolları önünde sadece gençler değil, herkes selfie yapıyor.

Hatta Türkiye’den gidenler bal peteğini dönere benzetiyor ve döner gif’leriyle birlikte paylaşıyor fotoğrafları Instagram’da.

Heatherwick’in bu tasarımını eleştirenler de çok, ama gittiğinizde sonucu görüyorsunuz, önünden kalabalık hiç eksilmiyor.

İşte tasarım her zaman çok önemli, şimdi yeni bir global tasarım yarışması başlıyor: Soho House Design Prize.

Genesis Motor America iş birliğiyle hayata geçirilen Soho House Design Prize, mobilya, ürün tasarımı, mimarlık, ses, VR, AR ve daha birçok farklı disiplinden gelen, yükselmekte olan yetenekleri desteklemeyi hedefliyor.

Herkese açık

Tasarım dünyasının yeni yeteneklerini, Kuzey Amerika’daki Soho House kulüplerinden biri için özel tasarlanacak bir iş üretmeye davet ediyorlar.

“Yalın, zamana meydan okuyan ve hayata kolaylık katacak fikirleri destekliyoruz, sürdürülebilirlik bizim için çok önemli, sürdürülebilirliği destekleyen projelere öncelik vereceğiz” diyorlar.  

Haberin Devamı

Thomas Heatherwick de yarışmanın jüri üyelerinden biri.

Diğer jüri üyeleri arasında da Michele Oka Doner, Eduardo Sarabia, Lucy Hardcastle, Alex Josephson ve Yinka Ilori gibi dünya çapında alanlarında ses getiren isimler var.

İlk elemede, on kişilik bir final listeye kalan yarışmacılar, endüstri liderlerinden mentorluk alacaklar ve Los Angeles’ta düzenlenecek ödül törenine davet edilecekler.

Kazanan ise 30 bin dolarlık para ödülünün
yanı sıra eserinin üretilmesi ve sergilenmesi için destek kazanacak.

Başvurular, üyelere ve üye olmayan, dünyanın her yerinden adaylara açık.

Bu yarışma genç tasarımcılar için global tasarım dünyasına hızlı bir giriş yapmak için büyük bir fırsat.

1 Haziran’a kadar başvurmak mümkün.