Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sıcak hava yönünü ülkemize çevirdi. Hâl böyle olunca artan sıcaklıklara vücudumuzu hazırlamanın önemi artıyor. Önerilerimi uygularsanız bunaltıcı sıcaklıkta size serin bir gölge olacağını umuyorum.

Sıcak havalarda serinlemenin yolu

Her geçen sene, en sıcak yaz olacak deniliyordu, fakat bu yaz öncekilerden biraz farklı. Avrupa kıtası, ilk defa böyle bir sıcak hava dalgası ile karşı karşıya. İklim krizinin etkilerini son derece hissettiğimiz bu dönemde artan sıcaklıklarla çoğu ülke mücadele ediyor. Öyle ki İspanya, Fransa ve Portekiz’de çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan sıcaklıklar son günlerde İngiltere’yi de etkisi altına aldı. Sıcaklıklar 40 derecenin üzerinde seyrediyor ve birçok ülkede maalesef orman yangınları çıkıyor, ormanlarımız yanıyor. Sıcak hava dalgaları bu hafta itibarıyla yönünü ülkemize çevirdi. Uzmanlar, etkisini ağustos ayı boyunca görebileceğimizi belirtiyor. Hal böyle olunca artan hava sıcaklıklarına vücudumuzu hazırlamak önem taşıyor. Sıcaklığın artacağı bu dönemde nelere dikkat etmemiz gerekiyor, sıvı tüketmek neden önemli, gelin bir kez daha konuşalım.

Haberin Devamı

Yazın daha stresliyiz

Stres, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız bir sözcük değil aslında. Yaşadığımız küçük bir sorun bile bizi strese sokabiliyor. Peki, artan sıcaklık ile stres hormonlarımızın ilişkili olabileceğini hiç düşündünüz mü? American Physiological Society’nin tıp öğrencileri üzerinde yaptığı yeni bir araştırma, stres hormonu kortizol seviyelerinin yaz aylarında en yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. Bu sonuçlar aslında yazın daha rahat ve kolay geçmesi gibi düşüncelerle çelişiyor. Yeterli ve dengeli beslenme, uyku ve egzersizin yanında meditasyon, nefes çalışmalarının ve sevdiklerinizle vakit geçirmenin stres yönetiminde atacağınız en iyi adımlar olduğunu unutmayın! Bunlar, bunaltıcı sıcaklıkta size serin bir gölge sunacaktır.

Suyu sıcak mı soğuk mu içmeli?

Sıcak havalarda serinlemenin yolu

Yaz aylarında vücudumuz normalden daha fazla su ve elektrolit kaybeder. Dikkat edilmezse bu kayıpların artması tehlikeli olabilir, bu nedenle susamayı beklemeden su içmeye özen gösterin. Artan sıcak havalarda günde 2-2.5 litre su tüketmeye çalışın. Bu miktarın fiziksel aktivite seviyenize, sağlık durumunuza ve birçok faktöre göre değişiklik gösterebileceğini hatırlayalım. Başka bir alternatif olarak kilogram başına 30 ml olacak şekilde de kendi su ihtiyacınızı kolayca hesaplayabilirsiniz. Yani vücut ağırlığınız 65 kg ise sıvı ihtiyacınızı yaklaşık 2 litre olarak düşünebilirsiniz.

Haberin Devamı

Su içmenin önemini biliyoruz fakat sizce sıcak havayla baş ederken suyu sıcak mı yoksa soğuk mu tüketelim dediğinizi duyar gibiyim. Bu konuda kafa karışıklığı yaşanabilir. Sıcak su ve soğuk su arasındaki fark, aslında sıcak suyun daha yavaş metabolize edilmesi, midede daha uzun süre kalması. Yani soğuk su dolaşıma daha hızlı katılıyor ve mideyi hızlı terk ediyor. Diyette genellikle sıcak/ılık su tüketilmesinin nedeni aslında bu; midede daha uzun süre kaldığı için tokluk hissini destekliyor. Fakat terlediğimiz, dolayısıyla sıvı ve elektrolit kaybı yaşadığımız bugünlerde suyunuzu soğuk içmek, kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymak adına fayda sağlayabilir. Wilderness&Environmental Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışma, su sıcaklığının en az tüketim miktarı kadar önemli olabileceğini gösteriyor. Çalışmanın bulguları yüksek sıcaklıkta soğuk su tüketiminin oda sıcaklığındaki su tüketimine kıyasla vücudun termoregülasyonunu iyileştirdiği ve sıcak havayla başa çıkmada etkili olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Klimaya aldanmayın

Sıcak havalarda serinlemenin yolu

Klimalı ortamlar serinlik hissi verse de aslında yapay olarak serinlediğimiz için kuruyan cildimiz daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden odanın içi serin bile olsa su içmeyi ihmal etmeyin! Klimalı ve soğuk ortamlarda su hatırlatıcı programlardan yararlanabilir, alarm kurabilirsiniz. Günde 1-2 şişe maden suyu tüketerek de vücudunuza elektrolit ve sıvı desteği sağlayabileceğinizi bir kez daha hatırlatayım. Hem sıvı desteği hem de bağışıklığınızı desteklemek için suyunuza propolis damlatabilir, propolisli içecek alternatiflerinden yararlanabilirsiniz.

Kalp dostu beslenme

Sıcak havalarda serinlemenin yolu

Sıcak havaların kalp damar sağlığınızı etkileyebileceğini biliyor musunuz? American Heart Association’ın Circulation dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, sıcaklık artışının kardiyovasküler hastalıktan ölümleri 2-3 katına çıkarabileceğini gösteriyor. Kalp damar sağlığı için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise beslenme düzeni. Özellikle sıcak havalarda kırmızı et tüketimini azaltıp, sıvı içeriği yüksek sebze ve meyvelere yönelmeye çalışın. Pek çok çalışma, sebze meyve tüketmenin her yaşta kalp sağlığını koruduğunu ve hastalık riskini azaltabileceğini gösteriyor. Konuyla ilgili güncel bir çalışmadan da bahsetmek isterim: Beslenme planınızda avokadoya yer veriyor musunuz? Cevabınız hayır ise bir kere daha düşünün derim. Journal of the American Heart Association’ın yaptığı yeni bir araştırmada, günde 1 avokado tüketiminin toplam kolesterol ve kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterol seviyelerinde düşüş yaşattığı bulunmuş. Kısacası sıcakla mücadele ederken kalp dostu beslenmeyi ihmal etmeyin.