Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Okullar bu hafta açıldı, yeni eğitim öğretim yılının herkes için başarı, huzur ve en önemlisi sağlık getirmesini diliyorum. Okul dönemi çocuklar için olduğu kadar aileler için de koşturmalı ve heyecanlı bir dönem. Hem uyku düzeni hem de yemek düzeninin değiştiği bu süreçte, ailelerin en büyük sorunlarından biri de çocukların beslenmesi oluyor. Ben de bugün sizlerle okul dönemi çocuklar için 3 önemli öneri paylaşmak istedim...

 

1. Okula kahvaltısız yollamayın

Sevgili anneler, sabahları erken kalkan çocukların genellikle iştahsız olduğunu biliyorum. Ama nasıl alışırlarsa öyle gider, unutmayın. Güne kahvaltıyla başlamak ve düzenli yapmak hem sizin hem de çocuğunuz için konsantrasyonunun ve öğrenme yetisinin artmasına ve daha zinde bir gün geçirmenize yardım eder. Daha önceki yıllarda da paylaşmıştım, yeri gelmişken bir kez daha hatırlatayım; yapılan bir çalışmaya göre 9-10 yaşlarında 2 bin 379 çocuk dokuz yıl boyunca takip ediliyor. Sonuçta kahvaltı yapanların daha fazla kalsiyum ve lif aldığı, bu çocuklarda obezite görülme riskinin daha düşük olduğu bildiriliyor. Sabah kahvaltı edenler daha güçlü bağışıklık sistemine, daha düzenli öğün alışkanlığı ve yaşam şekline sahip oluyorlar. Ayrıca kahvaltı okul başarısını da etkiliyor, çalışmalar güne kahvaltıyla başlayan çocukların başarı oranının etmeyenlere göre daha da yüksek olduğunu söylüyor. 

Haberin Devamı

2. Haftada en az üç kez balık tüketmesine özen gösterin

Omega3 vücudumuz tarafından yapılamayan ve dışarıdan alınması gereken doymamış yağ asididir. DHA ve EPA yağ asitleri olmak üzere ikiye ayrılır. Bu yağ asitleri kalp ve damar hastalıkları, depresyon, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi bazı hastalıkların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde önemli bir rol oynar. Hücrelerimizin en iyi seviyede çalışmasını sağlar. Omega3 alımı her yaşta oldukça önemli. Araştırmalar hamile kadınların yeterli Omega3 alımının çocuklarında erken çocukluk döneminde zeka ve beyin fonksiyonunu geliştirebileceğini söylüyor. Ben de okul çağı çocuklarının özellikle somon gibi Omega3 yağ asitleri açısından zengin balıkları haftada en az iki kez tüketmesini önemsiyorum. Üstelik somon içerisindeki yağ asitleriyle faydalı olduğu kadar lezzetli de ve tecrübelerime göre kılçığının kolay ayrılması sebebiyle de somon hem anneler hem de çocuklar tarafından en çok sevilen balıklardan. 2-6 yaş arası çocuklarla yapılan bir çalışma Omega3’lerin kan seviyesiyle daha iyi beyin fonksiyonları arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor. Ayrıca Omega3’ler düşük astım riskiyle ilişkilendiriliyor. Okul döneminde değişen uyku düzenine ve  kalitesine de Omega3 yağ asitleri destek olabilir. Bu asitlerden özellikle DHA’nın uyku süresi ve kalitesini artırabileceğine dair çalışmalar da var. Ben balık seçiminde doğallığı, sürdürülebilirliği de önemsiyorum. Balıkçılık ve somon denince akla ilk gelenlerden biri de Norveç çünkü dünyanın en büyük deniz mahsulü üreticilerinden biri. Zengin doğal kaynakları ve balıkçılığa eskilerden beri süregelmiş kültürel yatkınlıkları var. Ayrıca kaynak yönetimi ve sürdürülebilirliğine olan yapısal yaklaşımları da çocuklarımızın ve dünyanın geleceği için önemli. Norveç’in sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarının ülkemiz için de örnek olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

3. Beslenme çantası önemli

Haberin Devamı

Okul çağı çocuklarının beslenmesinde en önemli noktalardan biri de beslenme çantası. Sağlıklı beslenme çantası demek, sağlıklı çocuk demek. Eğer beslenme çantası olmadan okula gidiyorsa veya beslenme çantasında getirdiği yemekler, besinler onun isteklerine uymuyorsa birçok çocuk okulda sağlıksız seçimler yapabiliyor. Beslenme çantasını ve çocuğunuzun öğünlerini ders ve teneffüs saatlerine göre planlamak önemli. Küçük teneffüsler için, taze meyve, fındık, badem, sebzeli peynirli poğaça veya pekmezli kek uygun alternatifler arasında. Öğle yemeği içinse sandviç ve süt, tost veya ayran hızlı ve pratik öğün seçimleri olabilir.