Cumartesi Akdeniz’in mavi yürekli denizcileri

Akdeniz’in mavi yürekli denizcileri

13.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Coğrafi ve tarihi zenginliklerle dolu Mersin’de kurulan Rota Yelken Kulübü, Doğu Akdeniz Rallisi’ni kente kazandırmayı hedefliyor

Akdeniz’in mavi yürekli denizcileri

Mersin, 321 km’lik sahil şeridiyle ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen bir cennet. Coğrafi özelliklerinin yanı sıra tarihi zenginlikleriyle de göz kamaştırıyor. Hitit ve Asur medeniyetlerine ait eserler başta olmak üzere kent ciddi bir arkeolojik zenginliğe sahip. Akdeniz’in yakut gerdanlığı olarak adlandırdığım Mersin, denizcilik açısından da önemli. Yelkencilikte başarılı çalışmalara imza atıyorlar. Örneğin geçtiğimiz yıl kurulan Rota Yelken Kulübü, 35 ülkede örgütlü IYFR (International Yachting Fellowship of Rotarians) üyesi yabancı komodorları Mersin’de ağırladı. Kulüp başkanı avukat Cengiz Sönmez, deneyimli bir kaptan. Yaşadığı kenti yelken sporuyla Avrupa’da tanıtmak için tüm gücüyle çalışıyor. Hedefleri Doğu Akdeniz Rallisi’ni kente kazandırmak. Daha sonra KKTC-İsrail-Suriye-Lübnan-İskenderun-Mersin rotasını kapsayacak özel bir yarış organize etmeyi planlıyorlar.

Haberin Devamı

Brezilya’nın Fahri Konsolosu da olan Sönmez, önemli faaliyetlere imza attıklarını belirtiyor. Örneğin Karayipler’de 7 sene kalan Nezihi Kılıçkını, Antarktika’yı geçmiş ilk Türk denizcileri Osman-Sibel Atasoy, Cumhuriyet dönemi denizciliğimizin anıt ismi merhum Sadun Boro’nun kızı Kısmet Deniz Polat, Emekli Amiral Cem Gürdeniz, Mersin Rota Yelken’in konuğu olarak deniz severlerle buluştu. Ayrıca ‘Türk Gezgin Yelkencileri’ tanıtmak amacıyla Kumkuyu Marina tarafından tahsis edilen bir odanın dekorasyonu deniz temalı olarak yapıldı. Dünyayı dolaşmış yelkencilerimiz Türkçe ve İngilizce olarak tanıtıldı. Birçok yabancı konuk kentte ağırlanarak Mersin’in tanıtımı yapıldı.

Akdeniz’in mavi yürekli denizcileri

Bunların yanı sıra, ‘Tutkum’ isimli tekneyle Adriyatik’ten Akdeniz’e kadar geniş bir rotada yelken açan Ceyda Güleçyüz, Neşe Vidinli Hasipek, Pırıl Adanalı, Rota Yelken ve Mersin Soroptimist Kulübü iş birliğiyle deniz severlerle buluştu. Bitmedi… Rota Yelken, Cengiz Sönmez’in öncülüğünde yarışlarda da başarılı sonuçlara imza attı. Örneğin Fethiye-Göcek Regatta’sında birinci oldular. Yelken Federasyonu tarafından Mersin’de ilk kez gerçekleştirilen yarışı ikinci tamamladılar. Akdeniz’in bu güzel kentindeki tüm denizci dostlara esenlikler diliyorum. Gelecek haftalarda Mersin Yelken Akademisi’ne de değineceğim.

Haberin Devamı

Akdeniz’in mavi yürekli denizcileri

Zira orada da usta yelkenci Oytun Çalışlar ve arkadaşları güzel işler başarıyor. Mavi dünyayı @denizveyelken Instagram hesabından takip edebilirsiniz. 27 Ekim Cumartesi’ye kadar pruvanız neta, rüzgar kolayınıza olsun.

Akdeniz’in mavi yürekli denizcileri

Lezzet ve rota

Mersin’e yolunuz düşerse tantuni başta olmak üzere batırık, topalak çorbası, biberli ekmek denemeden kentten ayrılmayın. Canınız tatlı çekerse kerebiç, cezerye, karakuş, mamul, taş kadayıfı ve karambaç sizlere lezzet şöleni sunacak. Anamur muzu, dikenli incir, yaban mersini ve günümüzün şöhreti ejder meyvesi de favori. Son bir not… Sıkma, Tarsus lahmacunu, humus, şalgam, ciğer dürüm ve yöreye özgü börekleri de deneyin. Mersin’de Yumuktepe, Narlıkuyu, Tisan, Büyükeceli, Kızlar Hamamı ve Soğuksu koylarına yelken açabilirsiniz. Keyifli seyirler.

Haberin Devamı

Akdeniz’in mavi yürekli denizcileri