Cumartesi Antika pazarı bu hafta sonu kuruluyor

Antika pazarı bu hafta sonu kuruluyor

15.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Antika pazarı bu hafta sonu kuruluyor

Antika pazarı bu hafta sonu kuruluyor






Eski bir koleksiyoncu olan Dr. Cengiz Aslantepe ve oğlu Savaş Aslantepe ilkini geçen ay gerçekleştirdikleri Antikbazaar'ın bu hafta sonu ikincisini düzenliyor. Bugün ve yarın 10.00-19.00 saatleri arasında Teşvikiye Caddesi'ndeki Rüştü Uzel Meslek Lisesi'nin sergi salonunda yapılacak ve 70'e yakın satıcının katılacağı etkinlikte eski kitap, efemera, antika obje ve farklı koleksiyonlara ait parçalar bulabilirsiniz.


Kadınlar biblo gibi süs eşyası niteliği taşıyan ürünlere ilgi gösteriyor. Erkekler ise ilgi duydukları alan hangisiyse ona yöneliyor. Mezun oldukları okullara ait diplomalar, çalıştıkları sektörün geçmişine yönelik belgeler gibi. Mesela geçen seferki Antikbazaar'da Kemal Derviş'in babasının iş ortaklık anlaşması çok ilgi gördü. Sonunda bir şirketin üst düzey yöneticisi aldı. Erkekler arasında tahvil alan bir hayli fazla. Kartpostal, gravür, hisse senedi, eski notalar, reklam afişleri gibi basılı-yazılı her türlü eski kağıt satışı yapılıyor. Ancak alıcıların kullanım amaçları farklılık gösterebiliyor. Kimi koleksiyonu için kimi de dekorasyon aracı olarak satın alıyor.


Koleksiyon yapan, ne aradığını bilen insanlar zaten gezmesi gereken yerleri biliyor. Antikacılara sık sık uğruyorlar. Burada alıcı aradıklarının hepsini bir arada bulabiliyor. Yoldan geçerken cebinizde olan parayla alacağınız ürünler olduğu için koleksiyonerlerin dışında da gelenler oldu. Amacımız bunu halka yaymak.


Babam Cengiz Aslantepe bir koleksiyoncu. Bu yüzden satıcılarla tanışıyor. Biz "Böyle bir organizasyon yapıyoruz" deyince biraz mırın kırın yapıp geldiler. İlki çok beğenildi. Bu yüzden şu anda yer sıkıntısı çekiyoruz. Satıcılarımızın sayısı 70'in üzerinde. İlk Antikbazaar'da Ankara, Bursa gibi illerden, Yunanistan ve Fransa gibi ülkelerden bile satıcılar geldi. İkincisinde bu yelpaze genişleyecek. n
Tel: (0212) 243 98 46

5 milyona da binlerce dolara da parça var


Etkinlik sayesinde satıcılar, koleksiyonerler, meraklılar ve araştırmacılar bir araya geliyor. Malzemeler panayır havasında alınıp satılıyor ve bilgi alışverişi yapılıyor. Amacımız böyle bir ortam yaratmaktı. Antikayla ilgili bilinç yaratmak istiyoruz. Antikaya daha derin bir bakış açısıyla yaklaşılmasını hedefliyoruz. Antikbazaar'la insanlara uyduruk gelen siyah-beyaz bir kartpostalın bile bir anlam içerdiğini göstermek istiyoruz.


İlki, ekim ayının 18 ve 19'una denk gelen üçüncü hafta sonunda yapıldı. Antikbazaar'a giriş ücretsiz olduğu için katılanların sayısı tam belli değil. Ancak yaklaşık 800 kişi katıldı diyebilirim.


Herhalde binlerce parça olacak.


Kartpostallar beş milyon liradan başlıyor. Tarihi rozetlerin fiyatları da bu civarda. 10 milyona da biblo var. Birkaç bin dolarlık ürünlerimiz de var. İlk Antikbazaar'da 1800'lü yıllara ait orijinal bir İstanbul gravürü iki bin dolara satılmıştı.

Russell Crowe filmine ücretsiz ön gösterim
Üç Oscar, üç de Altın Küre adaylığı bulunan Peter Weir'in yönettiği "Dünyanın Uzak Ucu / Master and Commander" filmi yakında Türkiye'de gösterime girecek. Milliyet okurları ise başrolünde Oscar ödüllü oyuncu Russell Crowe'un oynadığı bu filmi herkesten önce görebilecek. 20 Kasım Perşembe akşamı düzenlenecek ücretsiz gösterime katılmak için yarın Milliyet Pazar'da yayımlanacak kuponu kesmeniz gerekiyor. Bu kuponla, filmin vizyona gireceği salona başvurup biletinizi alacaksınız. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Gaziantep'te gerçekleşecek gösterim için başvuru sırasına göre 4 bin 322 kişi belirlenecek.

İsrail filmlerini bedava izleyin
İsrail Filmleri Haftası devam ediyor. 18 Kasım'ın programında iki film var. Eran Riklis imzalı "Zohar"ın gösterim saati 14.30. Film müzisyen Zohar Argov'u anlatıyor. 16.30'daki, Assi Dyan'ın yönettiği "Electric Blanket" ise avangard bir komedi. 19 Kasım'da Eli Cohen'in yönettiği "Under The Dommim Tree", 20 Kasım'da Gur Bentovitz'in yönettiği "Total Love" ve 21 Kasım'da Oded Davidoff'un yönettiği "Clean Sweep" sinemaseverlerle buluşacak. Bahçeşehir Ünv. İletişim Fakültesi'nin organize ettiği festivalde filmler ücretsiz. Tel: (0212) 442 18 16

Hayal Kahvesi'nde Pi'nin konseri
Alternatif rock müziğin yeni grupları arasında gösterilen Pi, ilk albümleri "Herşey Zor"u nisan ayında çıkarmıştı. Yaz boyunca çeşitli üniversite şenliklerinde konserler veren grup bu gece de Ortaköy Hayal Kahvesi'nde sahneye çıkacak. Geceye giriş
15 milyon lira. Tel: (0212) 259 89 11
DJ'lerle "beraber" bir gece
Dulcinea Oda'da Türkiye'nin ünlü progressive DJ ve prodüktörlerinin öncülüğünde oluşturulan "Together" (beraber) etkinliklerinden biri daha bu gece yapılacak. Bu gecenin DJ'leri ise Yunus Güvenen ve Barış Türker. Giriş 15 milyon lira. Tel: (0212) 245 10 71


Haftada bir dergi, Kahve yanına...
Hafta sonu, tek başına kafe molaları vermeyi ve kahve eşliğinde bir şeyler okumayı sevenlerdenseniz bugün mutlaka kendinize bir Aries edinin. Koç Kültür Sanat Tanıtım'ın bu edebiyat, sanat ve düşünce dergisi üç ayda bir çıkıyor. Her sayısı belirli bir konu çevresinde üretilen Aries'in bu sayıdaki konusu Exit (Çıkış). Dergide Enis Batur'un bir denemesini ve Elif Şafak, Serhan Ada, Emre Kapkın gibi isimlerin yazılarını ve çeşitli röportajları okuyabilirsiniz.


Karma sergi
Kızıltoprak Sanat Galerisi'nde başlayan Karma Resim sergisi 2 Aralık'a kadar devam ediyor. Nuri Abaç, Ferruh Başağa gibi sanatçıların yer aldığı sergi pazar günleri 14.00-18.00, diğer günler 11.00-19.00 arasında ziyaret edilebilir.
Tel: (0216) 418 38 06


Ataşehir'de bir İtalyan
Ataşehir'de oturanlar iyi bir İtalyan yemeğini uzaklara gitmeden yiyebilecekler. Çünkü Ataşehir ilk İtalyan restoranına kavuştu: La Padella. Taze makarna ve pizza konusunda iddialı olan mekanda öğle saatlerinde İtalyan sandviçi de sunuluyor. Ev ve iş yerlerine paket servis yapan restoranın otoparkı da var. Her gün 11.30-22.30 arasında hizmet veren La Padella'ya sadece kahve içmek için de uğrayabilirsiniz.
Tel: (0216) 455 45 53


Etiler'de alışverişten sinemaya tüm bir gün
Tüm cumartesi gününüzü Uptown Etiler'de keyifle geçirebilirsiniz. İsterseniz giyim, aksesuvar, hediyelik, dekorasyon, müzik ve kitap mağazalarından ya da marketlerden alışveriş yapabilir, isterseniz sinemalardan birinde iyi bir film izleyebilir, isterseniz de Trends Restaurant'ta bir şeyler atıştırabilirsiniz.


Fikret Mualla'nın mektupları ve resimleri
Bu cumartesinin imza günü Orhan Koloğlu'ndan. Koloğlu, Boyut Yayınları'ndan çıkan "Fikret Mualla Bir Garib Kişi" adlı kitabının imza gününü bugün Bakraç Sanat Galerisi'nde gerçekleştiriyor. Galeride Mualla'nın bugüne kadar hiç yayımlanmamış mektupları ve resimlerinin yanı sıra avangard resmin uluslararası isimlerinden Gogi Chagelishvili'nin İstanbul'u resmettiği tabloları da görebilirsiniz.
Tel: (0216) 362 18 26


Cam terasta Osmanlı mutfağı
Taksim'deki Cartoon Hotel'in cam terasında hizmet veren Sofra London'da iftar yemeği klasik Türk ve Osmanlı mutfağına uygun olarak hazırlanıyor. Mekan Beyoğlu, Taksim meydanı ve Haliç manzaralı.
Tel: (0212) 292 25 80


Bademli güllaç
Şöyle uzun uzun bir iftar için hafta sonunu beklediyseniz bu gece Kethuda'ya gidebilirsiniz. Sütlü patates ile servis edilen pastırmalı bonfile, hünkarbeğendi kebabı, kuzu tandır, mantarlı tavuk sote gibi seçeneklerden sonra bir de tatlı alayım derseniz bademli güllacı tercih edebilirsiniz. Kişi başı fiyatları 28 milyon lira ile 35 milyon lira arasında değişen Kethüda'da gruplara
yüzde 20 indirim uygulanıyor.
Tel: (0212) 327 41 52


Bahçe içinde iftar
Bahçe içindeki üç katlı yerinde hizmet veren Caretta Türk yemeklerinin yanında Akdeniz mutfağından da örnekler sunuyor. Kağıtta pastırma, beydağı kebabı ve ekmek kadayıfı gibi lezzetlerin yer aldığı Caretta'da iftar mönüsünün fiyatı 26 milyon lira.
Tel: (0212) 288 65 93


KİTAP
1. Başucumda Müzik -
Kürşat Başar / (Kültür)
2. Bu İşte Bir Yalnızlık Var - Tuna Kiremitçi / (Doğan)
3. Git Kendini Çok Sevdirmeden - Tuna Kiremitçi / (Doğan)
4. Babam, Oğlum, Torunum - Emre Kongar / (Remzi)
5. Domuz - Refik Erduran / (Remzi)

1. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı -
J.K. Rowling / (Yapı Kredi)
2. Da Vinci Şifresi - Dan Brown / (Altın)
3. Sürgündeki Prenses Süreyya - Prenses Süreyya / (Kaknüs)
4. Her Sabah Bir Lütuftur - Grandüşesi Leonida / (Remzi)
5. Geri Döneceksin - Maeve Binchy / (Doğan)


CD
1. Collection - M.F.Ö. / (DMC)
2. Dudu - Tarkan / (Hitt Müzik)
3. Aşkların En Güzeli - Deniz Seki / (Şahin Özer)
4. Sevda Yanığı - Funda Arar / (TMC)
5. Yaz Bitmeden - Sezen Aksu / (DMC)

1. Life For Rent - Dido / (DMC)
2. Sacred Love - Sting / (Universal)
3. Club 29 By Salih Saka - Çeşitli Sanatçılar / (Sony)
4. The Concert in Caesarea - Emma Shapplin / (EMI)
5. Summer Hits 2003 - Çeşitli Sanatçılar / (Sony)


FİLM
1. Indiana Jones Box Set / (Palermo)
2. Matrix Reloaded / (Tiglon)
3. Yeşil Yol / (Tiglon)
4. Kasımda Aşk Başkadır / (Tiglon)
5. Gözleri Tamamen Kapalı / (Tiglon)
Kaynak: D&R
1. Matrix Revolutions / (WB)
2. Asmalı Konak / (WB Ans)
3. Gizemli Nehir / (WB)
4. Çılgın İkili 2 / (Columbia)
5. Son Öpücük / (AFS)


TOP 5
En çok satan albümler
1. Speakerboxxx - The Lowe Below / OutKast
2. As Time Goes By... The Great American Songbook Vol. II / Rod Stewart
3. Measure Of A Man /
Clay Aiken
4. Room On Fire / The Strokes
5. Chicken *N* Beer / Ludacris
Kaynak: www.billboard.com
En popüler 5 şarkı
1. Slow / Kylie Minogue
2. Flip Reverse / Blazin' Squad
3. Be Faithful / Fatman Scoop - Crooklyn Clan
4. Turn Me On / Kevin Lyttle
5. Where Is The Love /
Black Eyed Peas


Don DeLillo
"Beden Sanatçısı"
"Beyaz Gürültü" adlı romanıyla Ulusal Kitap Ödülü'nün sahibi olan DeLillo'nun romanında beden sanatçısı Lauren'ın yaşadıkları anlatılıyor. Lauren kocasının intiharının ardından yaşamaya başladığı yeni evde bir adamla tanışır. Bu ikilinin zamanda çıktıkları yolculukta başına neler geldiğini öğrenmek için romanı almanız gerekecek. Gürol Koca'nın çevirdiği kitap Everest Yayınları'ndan çıktı.


Murathan Mungan
"Yabancı Hayvanlar - Murathan Mungan'ın Seçtikleriyle"
Metis Yayınları'ndan çıkan kitap, yine Murathan Mungan'a ait olan "Ressamın Sözleşmesi", "Çocuklar ve Büyükleri" ve "Yazıhane"nin ardından yayımlanan son seçki. Seçkide Borges'ten Higsmith'e, Hamsun'dan Cortazar'a kadar 14 yazarın aynı duyguyu anlattıkları öykülere yer veriliyor. Öyküleri birbirine bağlayansa bir hayvanın aracılığıyla insan doğasına ve gerçeğine ilişkin belirsiz bir şeyi dile getirme, hissettirme çabası.


Serdar Özkan
"Kayıp Gül"
Serdar Özkan bu ilk romanında mistisizmin ağır bastığı masalsı ve gerçek dünya arasında gidip gelen bir hikaye anlatıyor. Romanın baş karakteri Diana'nın hayatı, annesinin ölümü ile bir anda değişir ve hiç tanımadığı ikizini aramaya başlar. Amerika'da başlayıp Türkiye'de biten bu hikaye yalın ve sürükleyici bir üslupla yazılmış. Kayıp Gül, Doğan Kitap'tan çıktı.