Cumartesi Benim çocuk kitaplarım

Benim çocuk kitaplarım

08.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Kitap Fuarı ve Dünya Çocuk Kitapları Haftası vesilesiyle çocukluğuma döndüm ve en sevdiğim, defalarca okuduğum, zamanı geldiğinde oğlumla paylaşacağım kitapların listesini yaptım

Benim çocuk kitaplarım

lk kitap fuarı ziyaretimi babamla birlikte yapmıştık. Babam, ben ve kardeşimle birlikte stantları gezdi, istediğimiz kitapları aldı. Sonrasında her yıl fuara gitmek bir alışkanlık oldu. Bu sayede tanıştım ben çocukluğumda okuduğum Aziz Nesin, Jules Verne ve Goscinny’nin kitaplarıyla. İstanbul Kitap Fuarı bugün 33’üncü kez kapılarını TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açacak. Kasım ayının ikinci haftası da Dünya Çocuk Kitapları Haftası olarak kutlanıyor. Ben de bu vesileyle çocukluğuma döndüm ve en sevdiğim, defalarca okuduğum, zamanı geldiğinde de oğlumla paylaşacağım kitapların listesini yaptım. O da bu kitapları okurken benim aldığım kadar keyif alacak mı? Meraktayım.

Haberin Devamı

Okuma yazmayı öğretti

*Cin Ali serisi:Öğretmen Rasim Kaygusuz’un kaleme aldığı ve benimle aynı dönemde öğrenci olan herkesin okuma yazmayı öğrendiği bu kitaplar yakın zamanda tekrar basıldı. 10 kitaptan oluşan ve çöp adam, daha doğrusu çocuk, Cin Ali’nin maceralarını anlatan bu seride (benimkileri hâlâ saklıyorum) en beğenerek okuduğum “Cin Ali’nin Oyuncakları” isimli kitap. Cin Ali, onları ziyarete gelen kuzeni Ömer’le birlikte oyuncaklarını koyduğu sandığı alıp bahçeye çıkıyor ve burada birlikte oynuyorlar.
(Cin Ali Yayınları)

*Pıtırcık Tatilde: Sekiz kitaptan oluşan dizinin en sevdiğim kitabı bu... Red Kit’in de yazarı olan Goscinny’nin kaleme aldığı ve ünlü Fransız çizer Sempe’nin yarattığı Pıtırcık yani Küçük Nikola, zeki, sevimli, iyi yürekli, biraz da haşarı bir çocuk. İlkokul öğrencisi olan Pıtırcık’ın kendisi gibi bir de arkadaş grubu var. Bu kitabı yaz tatilimde okuduğumdan mı yoksa serinin diğer kitaplarına göre daha eğlenceli bulduğumdan mı bilinmez, içlerinde tekrar tekrar okuduğum tek kitap bu. (Can Yayınları)

Haberin Devamı

*Küçük Prens: Antoine de Saint Exupery’nin yazdığı ve kendi suluboya resimleriyle süslediği bu kitap annemin bana hediyesiydi. Bir Fransız klasiği
olan bu kitapta büyüklerin dünyası Küçük Prens’in gözünden anlatılıyor. Sahra Çölü’ne düşen bir pilotun
Küçük Prens ile karşılaşması sonrasında gelişen olayları anlatan kitapta insanların zaman geçip büyüdükçe olaylara bir çocuk gibi basit ve naif
bir gözle bakmayı unuttukları vurgulanıyor. (Mavi Bulut Yayıncılık)

Çok okunan klasiklerden

*Şimdiki Çocuklar Harika: Aziz Nesin’in 1967’de kaleme aldığı bu roman bugün 500 binden fazla basılmış olup Nesin’in en çok satan kitabı olma özelliğine sahip. Elimdeki kopyası 1990 yılında basılmış, sayfaları sararmış, yer yer yırtılmış olsa da ona hâlâ gözüm gibi bakıyorum. Bugün bir çocuğa hediye alacak olsam, ilk seçeceğim kitaplardan birisidir. Sınıf arkadaşları Ahmet ve Zeynep, Zeynep’in Ankara’ya taşınmasıyla birbirleriyle mektuplaşmaya başlıyorlar. Çocuklar okul ve ev hayatlarından kendilerince önemli ya da komik buldukları olayları birbirlerine yazarlar... Canımın sıkkın olduğu bazı günler, rastgele bir sayfasını açar, okurum.(Nesin Yayınları)

Haberin Devamı

*Tom Sawyer: Mark Twain’in kaleme aldığı, Türkçe dahil pek çok dile çevrilmiş, en çok okunan çocuk klasiklerinden biri olan “Tom Sawyer”, Mississippi Nehri kıyısındaki bir kasabada yaşayan bir çocuğun başından geçenleri anlatıyor. Erkek kardeşi Sid ve Polly teyzesiyle yaşayan ve yaramazlıklarıyla ün yapmış Tom’un başı beladan kurtulmuyor ve arkadaşı Huckleberry Finn ile bir cinayete tanık oluyor. Bu olayın üzerine çok sevdiği kız arkadaşı Becky ile de arası bozulunca arkadaşlarını da yanına alarak evden kaçıyor. (Arkadaş Yayınevi)

Acıyı keşfeden çocuk

*Şeker Portakalı: Jose Mauro de Vasconcelos’un başyapıtı olan bu kitap acıyı keşfeden ufak bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Kitabın kahramanı Zeze çok yoksul bir ailenin oğlu ve yaşamdaki beklenmedik olaylar karşısında büyük üzüntüler yaşıyor. Bu eser hakkında bir dönem müstehcen bir içeriğe sahip olduğu iddasıyla soruşturma açılmış olsa da “Şeker Portakalı”, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim öğrencileri için öngördüğü 100 temel eser listesinde yer alıyor. (Can Yayınları)

Haberin Devamı

*80 Günde DevriÂlem: Zengin bir İngiliz olan Phileas Fogg, üyesi olduğu Londra Bilim Kulübü’nde tüm servetini ortaya koyarak dünyanın çevresini 80 günde hava yolu kullanmaksızın dolaşacağına dair iddiaya girer. Yol boyunca gezdiği ülkeleri ve karşılaştığı zorlukları anlatan Jules Verne’in bu harika kitabı en çok ilgi gören çocuk klasiklerinden. (Epsilon Yayınları)

Çocuklar için 57 etkinlik

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bugün TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Büyükçekmece’de kapılarını açacak. Türkiye’den ve yurt dışından 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen fuarda söyleşi, panel ve okuma atölyeleri olmak üzere çocuklar için toplam 57 farklı etkinlik mevcut. Fuarı 16 Kasım’a kadar hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu ise 10.00-20.00 saatlerinde ziyaret edilebilirsiniz. Öğrenci, öğretmen, emekli ve engellilere girişin ücretsiz olduğu fuara giriş ücreti 5 lira.