Cumartesi Sıcak havalara uygun iftar

Sıcak havalara uygun iftar

29.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Semsek adlı catering şirketleriyle Ortadoğu mutfağının lezzetli örneklerini evlere getiren Yunus Emre Akkor, sıcak günlere denk gelen Ramazan’da hafif ve ferahlatıcı bir mönü hazırladı

Sıcak havalara uygun  iftar

Bu sıcak havalarda edilen iftarların “serin” olması önem kazandı. Semsek adlı butik catering firmasıyla Ortadoğu mutfağının örneklerini hazırlayan Yunus Emre Akkor da aynı fikirde: “Ramazan mönülerimi de daha hafif ve bölgede yazın daha çok yapılan yemeklerden oluşturmak istedim” diyor:
“Halep mutfağından Lebeniye çorbası yoğurtlu ve hafif naneli olduğundan dolayı gün boyu aç kalan mideye iyi gelecektir, ayrıca çorbamız ılık olarak da içilebilir. Alenazik ise Antep mutfağının en önemli kebabıdır, sunduğumuz tarif bu yemeğin evde yapılabilen en orijinal halidir. Yaz aylarında patlıcanın daha lezzetli olmasından, çok sıcak yenilmediği için rahatsız etmeyen ve yoğurtlu olduğundan dolayı kıymanın ve yağın ağır tadını yumuşatması sebebiyle ana yemek olarak Alenazik‘i tercih ettik. Tatlımız, Halep mutfağından cennet çamurunun tarifini okuyunca ‘İçinde fıstık, kaymak ve şeker olan bir tatlı nasıl hafif olur?’ diye düşünülebilir. Ama tattığınızda baklavadan da kadayıftan da çok daha hafif olduğunu göreceksiniz. Ayrıca tatlımız yaz aylarında dondurmayla da servis edilebilir.”;



BAŞLANGIÇ

Lebeniye çorbası
Malzemeler:
-250 gr. kemikli kuzu eti
-1 su bardağı haşlanmış nohut l 1 çay bardağı pirinç l 1 kg. yoğurt l 50 gr. tereyağı l 1/2 çay kaşığı karabiber 2 çay kaşığı kuru nane
-2 çay kaşığı tuz l 5 bardak su l 1 yemek kaşığı un l 1/2 çay bardağı sıvı yağ 1 adet yumurta

Hazırlanışı:
Kuzu etini 5 bardak su ile bir tencerede 30 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra suyu çorbanın yapılacağı tencereye süzün, etleri kemiklerinden ayırıp elinizle ufalayın. Daha sonra tuz, karabiber, nohut ve pirinçle birlikte tenceredeki suya ilave edip kısık ateşte 20 dakika kaynatın. Eğer suyu çekmiş olursa bir bardak daha ilave edin. Diğer tarafta yoğurdu bir tencereye boşaltın, yumurta, un ve sıvı yağı ilave ederek kaynayıncaya kadar çırparak ocakta tutun (Yoğurdun kaynadığını, üzeri göz göz olmaya başlayınca anlayabiliriz). Yoğurt kaynamaya başlayınca diğer tarafta kısık ateşte kaynayan karışıma çırparak ilave edip 5 dakika kadar daha kısık ateşte tutunuz. Tereyağını tavada eritip yanmaya yakın altını kapatın, üzerine kuru naneyi dökün. Nane yanarken altını kapattığınız çorbanızın üstüne döküp karıştırın.

Muhammara
Malzemeler:
1/2 kg. taze kırmızı yağ biberi
1 paket Etimek
3 diş sarmısak
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı pul biber 1/2 çay bardağı nar ekşisi 50 gr. ceviz içi

Haberin Devamı

Hazırlanışı:
Kırmızı yağ biberleri yıkayıp ortadan ikiye bölerek içindeki damarları ve tohumları temizleyin. Daha sonra blendır veya ufak kıyma makinesi ile önce biberleri, arkasından sarmısakları ve Etimek’in tamamını bir defa çekin. Çektikten sonra yağı, tuzu, pul biberi ve kimyonu ekleyerek kaşıkla karıştırın. Daha sonra servis edeceğiniz tabaklara karışımı yayın ve üzerine ince kıyılmış cevizi ekleyip üzerine nar ekşisini dökerek servis edin. Arzu ederseniz üzerine tekrar zeytinyağı ilave edilebilir.

ANA YEMEK

Sıcak havalara uygun  iftar


Alenazik
Malzemeler:
1/2 kg. kıyma
1,5 kg. patlıcan
750 gr. süzme yoğurt
3 diş sarmısak
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz
50 gr. tereyağı


Hazırlanışı:
Patlıcanları fırına vererek közleyin, daha sonra kabuklarını soyun ve tahta üzerinde bir su bardağı altı ile tek tek ezin (Bu işlem bıçakla veya mutfak robotuyla da yapılır ama hem lezzeti hem görüntüsü asla bardakla ezilen patlıcan gibi olamaz). Daha sonra sarmısakları havanda iyice dövüp yoğurda ekleyin, patlıcan ve tuzla beraber karıştırın. Kıymayı tereyağıyla bir tavada kavurmaya başlayın, yaklaşık 10 dakika sonra ince ince doğradığınız biberleri ilave edip kısık ateşte biberler hafifçe pişene kadar kavurmaya devam edin. Biberlerimiz yumuşayınca pul biberi ilave edip altını kapayın. Büyük bir tepsi veya ayrı ayrı tabaklara yoğurtlu patlıcanları yayın ve üzerine kıyma sererek dökün. Maydanozumuzu ince ince kıyıp tabakların üzerine serpiştirin, arzu ederseniz karabiber ilave edin.

TATLI

Sıcak havalara uygun  iftar


Cennet çamuru
Malzemeler:
200 gr. çekilmiş Antep fıstığı
200 gr. kaymak
1 kg. toz şeker
5 bardak su
1 dilim limon
350 gr. tel kadayıf
1 paket katı yağ
1 çay kaşığı tarçın


Hazırlanışı:
Öncelikle 5 bardak suda 1 kg. şeker ve bir dilim limonla beraber şerbet hazırlanır ve soğumaya bırakılır. 1 paket yağı tavada eritin, tel tel ayırarak ufalttığınız kadayıfın üzerine dökün. Kadayıfı bıçakla çok ufaltılmayacak şekilde doğrayıp bir tepsiye yayın. Çok kısık ateşte tepsideki kadayıfı hafif hafif devamlı karıştırarak 40 dakika kadar yakmadan kavurun. Ateşten aldıktan sonra soğuk şerbet ve Antep fıstığı ilave ederek 5 dakika kadar harmanlayarak karıştırın. Daha sonra tabaklara yayın, üzerine kaymak parçaları ilave edin, tarçın ve toz fıstıkla süslemesini yapıp servise hazır hale getirin.

Alışveriş merkezlerinde eğlence
Sıcak havalara uygun  iftar


Bedava konaklama
Galleria’da her gün iftar öncesi müzik ve geleneksel Türk eğlenceleri var. Ayrıca her 200 TL’lik alışveriş karşılığında 20 talihliye Sheraton Istanbul Ataköy Hotel’de iki kişilik oda-kahvaltı dahil bir gecelik konaklama fırsatı sunuluyor.

Yemek şov
Optimum’daki Ramazan Mutfağı Etkinlikleri çerçevesinde olimpiyat madalyalı şefler, hem pişirdikleri yemekleri tattıracak hem de görsel zenginliği olan performanslarla hünerlerini sergileyecek. Elif Yılmaz’ın sunacağı etkinlikte buzdan, sebzeden ve yağdan oyma kombinasyonlar ve dekor şovları yapılacak.

Ramazan için raflardan

Sıcak havalara uygun  iftar


Baklavalı dondurma
Golf, Ramazan’da tatlıdan vazgeçemeyenler için baklava ve dondurmayı bir araya getirdi. Royal Baklavalı’da, Antep fıstıklı baklavanın
üzeri kaymaklı dondurma ile örtülüyor.

İki ayrı mönü
Pizza Pizza doymayanlar için Large Delux pizza, iki patates, altı Chicken fingers, bir litre kola ve üç dilim baklavanın olduğu İftar Menü’yü; çok fazla acıkmayanlar için de Small Delux pizzanın yanı sıra bir patates, üç chicken fingers, bir kutu kola ve
bir dilim baklavayı içeren Ekonomik Ramazan Menüsü’nü hazırladı.

Hediye içecek
Coca-Cola, Ramazan için hazırladığı kampanyada üç adet promosyonlu altın renkli 2,5 litre kapağı toplayan herkese iki litrelik Coca-Cola veya Fanta PET şişe hediye ediyor.

Bol cevizli güllaç
Komşufırın, Ramazan ayında pidenin yanı sıra bol cevizli ve nar taneli özel güllacını hazırlıyor.