Cumartesi Tasarım haftası yeni yerinde başlıyor

Tasarım haftası yeni yerinde başlıyor

23.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yılki başlığı “Tasarım ve Kent” olan İstanbul Design Week, 27 Kasım- 1 Aralık tarihleri arasında Maçka Küçükçiftlik Park’ta düzenlenecek

Tasarım haftası yeni yerinde başlıyor

Tarihi Galata Köprüsü’nde 2005 yılından beri düzenlenen İstanbul Design Week (İDW), bu yıl yeni bir yere; Maçka Küçükçiftlik Park’a taşınıyor. Beş gün boyunca dünyanın dört bir yanından önemli tasarımcıların ağırlanacağı etkinlik, 27 Kasım-
1 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek ve tasarım sergileri dışında konferanslara, atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapacak.
Her yıl bir başlık altında İDW’yi düzenleyen Dream Design Factory kurucu ortağı Arhan Kayar, neden Küçükçiftlik Parkı’na taşındıklarını şöyle anlatıyor: “2005 yılından beri tarihi Galata Köprüsü’nde gerçekleştirdiğimiz İstanbul Design Week alanı geçen sene trafik için kullanıma açılmıştı.
Biz de son anda gelişen bu durum nedeniyle programı değiştirdik, etkinliği köprü çevresine alıp Hasköy çevresine taşıdık. Bu yıl da kasım ayında yapılması planlanan Uluslararası Tasarım Kongresi İDA ve Türkiye İnovasyon Haftası etkinlik mekanlarına yakınlık düşüncesi ile Galata Köprüsü’nden ayrılma kararı aldık ve daha önce köprüye kurduğumuz çadırı Maçka’da bulunan Küçükçiftlik Park’a kurduk.”
İDW’nin bu yılki başlığı “Tasarım ve Kent”. Buna bağlı olarak geçtiğimiz senenin tasarım başkenti olan Helsinki’den, Finlandiyalı tasarımcıların ödüllendirildiği Finnea ödüllü tasarımları da İstanbul’da görebileceğiz.

Dünyanın önde gelen
15 mimarlık okulunun projeleri, aralarında Aziz Sarıyer, Can Yalman, Koray Özgen gibi 2007 yılından 2012 yılına kadar ödül almış ünlü Türk tasarımcıların çalışmaları, İngiltere’nin en ünlü sanat ve tasarım üniversitesi Royal College of Art mezunu sekiz gencin bir araya gelerek yarattığı “No Borders-Sınır Yok” sergisi, 10 yaratıcı sürpriz ismin İstanbul’un tanınmış mekanlarına özel tasarladığı Red Bull dolapları ve 2010 yılından beri düzenlenen 40 yaş altı 40 genç Türk tasarımcının 40 ürününden oluşan “Design Spirit İstanbul” da İDW 2013 kapsamında sergilenecek diğer projeler arasında yer alıyor.

Genç tasarımcılar destekleniyor
Etkinliğin genç tasarımcılara destek veren tarafı bu yıl da unutulmamış. Aralarında Flaxx, Flat Craftwork, Derin Design, Ron Tasarım ve Naif Design gibi genç tasarımcıların kurduğu yeni firmalar ve tasarımların da olduğu İDW’de ayrıca Philips Geleceğin Televizyonu Yarışması’nın sonuçlarının yer aldığı özel öğrenci projelerinin sergileriyle gelecek nesil tasarımcıların keşfedilmesi desteklenecek.

Haberin Devamı

DDF KURUCU ORTAĞI ARHAN KAYAR

“Amacımız kent ve tasarım arasında bir ilişki kurmak”

“Tasarım ve Kent” başlığını seçmenizde neler etkili oldu?

İstanbul sürekli gelişmekte olan bir şehir, devamlı yenileniyor. Bu konuya tasarımla dikkat çekmek istedik. Amacımız kent ve tasarım arasında bir ilişki kurmaya çalışmak. Tabii bir de İstanbul’a duyulan uluslararası ilgiyi global bir temayla ilişkilendirmek istedik. Tasarımın olumlu etkisi şehre ve beraberinde sektöre
yansısın istiyoruz.

Bir misyon projesi

İDW’nin Türkiye’de tasarıma bakışı ve yurt dışından Türkiye’deki tasarıma bakışı etkilediğini düşünüyor musunuz?

Bu etkinliği Türkiye’de tasarım kültürünün gelişimini sürdürmek için misyon projelerimizden biri olarak organize ediyoruz. Nitekim yıllar içinde ürün sergileme fırsatı bulan pek çok tasarımcının başarı serüvenine olumlu katkısı oldu ve o tasarımcılar kendilerini ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtma fırsatı yakaladı.

Haberin Devamı

Bu yıl “Bunları mutlaka görün” dedikleriniz neler?

İDW’nin klasikleşen akşamüstü konferanslarında farklı temalar ve konuşmacılarımız olacak. 27 Kasım’da anatomi ve moda konusunda konuşacak moda tasarımcısı Avusturyalı Anastasia Su ve önemli mimari projelere imza atan Martin Lesjak sunumları olacak. 2014’te Polonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 600’üncü yılını kutluyoruz. Bu sene Polonya’dan özel grafik tasarımcıları tarafından tasarlanmış porselen bardakların sergisi ve atölye çalışmaları geliyor. Finlandiya’dan gelecek olan Finnea Prize sergisi ve Türk tasarımcılarının seçkilerinden oluşan “Elle Decor Awards”
ve “Design Spirit İstanbul” sergilerini ziyaret edebilirsiniz. Bunları başka yerde görme şansınız yok. Bir de 30 Kasım’da dünyaca ünlü tasarımcı Alfredo Haberli’yi konuk edeceğiz.