Cumartesi Uçurtmalar havalanıyor

Uçurtmalar havalanıyor

06.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Uçurtmacılar Derneği uçurtma takımı da şimdiye kadar ülkemizde yapılan en büyük uçurtma olan 60 metrekarelik dev Türk bayrağı uçurtmasını havalandıracak.

Uçurtmalar havalanıyor

Eskilerin sevilen oyunlardan biri uçurtma uçurmak. Fakat teknolojinin gelişmesiyle unutulmaya yüz tutan uçurtma kültürümüzü 20-21 Mayıs’ta yapılacak 5. İstanbul Uluslararası Uçurtma Festivali vesilesiyle hatırlatalım istedik.

Haberin Devamı

Bu geleneğin unutulmaması için çabalayanlardan İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı ve Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’nin kurucusu Mehmet Naci Aköz; bugüne kadar çeşitli şehirlerde yüzlerce uçurtma etkinliği gerçekleştirmiş ama bunların yeterli olmadığını söylüyor. Dernek Türk kültüründe ayrı yeri olan şeytan uçurtmasını unutturmamak adına “Bedava Şeytan Uçurtması Dağıtma Projesi” kapsamında 30 bin uçurtma hazırlamış.

Uçurtma atölyeleri var

Aköz ülkelerin uçurtma kültürlerinden bahsederken; “Uzakdoğu uçurtma kültürü geleneksel motiflerden oluşurken, Batı modeli uçurtmalar genellikle kumaş ve fiberglas çıtalardan oluşan, havadaki hareket kabiliyetleri üst düzeyde planlanmaktadır. Bizim uçurtma kültürümüz her iki tarafa benzemez. Daha basit malzemeyle yapılmasına rağmen oldukça yaygınlaşmıştır” diyor.

Haberin Devamı

Aköz Uçurtma Müzesi’nin içinde uçurtma atölyeleri de açmış. Katılımcılara malzeme sağlayarak kendi uçurtmalarını yapmalarını sağlıyorlar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 20-21 Mayıs’ta Maltepe sahilinde düzenleyeceği 5. İstanbul Uluslararası Uçurtma Festivali Çin, Hindistan, Brezilya gibi 15 ülkeden toplam 27 STK yetkilisi ve uçurtma uzmanını ağırlayacak. Çeşitli gösterilerin olacağı festivalde uçurtma yarışması ve atölyeler de olacak. Katılımcıların birlikte uçuracağı uçurtmadan çocuklar için gökyüzünden şekerler ve oyuncaklar yağdırılacak.

Rüzgarı arkanıza alın

Uçurtmanın ülkemizde 40’tan fazla, dünya genelinde on binlerce modeli var ve her uçurtma modelinin yapımı farklı. Hangi model uçurtma yapacağınız önemli olmakla birlikte, hafif ve sağlam malzeme kullanmak gerektiği unutulmamalı. Denge düzeneği mutlaka doğru yapılmış olmalı.

Çıta, kağıt veya naylon bant, ip, bant, makas, süsleme malzemeleri uçurtma yapmak için gerekli malzemeler.

Uçurtma uçururken rüzgara arkanızı dönmelisiniz. Uçurtmanın ön yüzü ve dengesi size bakmalı.

Uçurtma rüzgarın itme kuvvetiyle uçar, dolayısıyla rüzgarı iyi olan yerlerde uçurtmak gerekir. Cadde kenarında, sık ağaçların arasında, çatıda, balkonda, elektrik tellerinin olduğu alanlarda uçurtma uçurmamaya dikkat edin.

Haberin Devamı

İnternette çeşitli uçurtma modellerinin yapım videolarını veya planlarını bulmak mümkün. İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nin YouTube kanalını da ziyaret edebilirsiniz.