Dünya 21 aydır çıkmıyor! ABD basını Çin liderinin 'kendini kapatmasını' yazdı

21 aydır çıkmıyor! ABD basını Çin liderinin 'kendini kapatmasını' yazdı

24.10.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Kovid-19 vurduğunda kendisini dünyanın en sıkı sınır kontrollerinin arkasına kapattı ve uluslararası imajı düşerken bile, dünyayı dolaşarak diplomasi yapmasına yakında zamanda devam etmesi beklenmiyor.

21 aydır çıkmıyor ABD basını Çin liderinin kendini kapatmasını yazdı

ABD'li Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, diğer birçok devlet başkanı koruyucu balonlarından çıkıp yola çıkmaya başlarken, Çin lideri yabancı meslektaşlarıyla etkileşimini video bağlantısı ve telefonla sınırladı.

Haberin Devamı

Pekin, Xi'nin önümüzdeki hafta 20 ulus liderinin zirvesi için toplanacağı Roma'ya gitmeyeceğini, birkaç gün sonra Glasgow'da yapılacak Birleşmiş Milletler iklim değişikliği sözleşmesi COP26'ya katılmayacağını açıklamadı ancak şahsen katılacağına dair neredeyse hiçbir beklenti yok.

Analitik firması China Vitae'ye göre pandemi, 2019'da 23 yabancı lideri Pekin'de ağırlayan ve Brezilya'dan İtalya'ya, Rusya ve Kuzey Kore'ye kadar 11 ülkede ağırlanan Xi'nin tam gaz diplomatik yolculuğunu kesintiye uğrattı.

21 aydır çıkmıyor ABD basını Çin liderinin kendini kapatmasını yazdı

Xi'nin son yurtdışı ziyareti Ocak 2020'de Myanmar'a oldu ve o yılın Mart ayında Pakistan Cumhurbaşkanını Pekin'de ağırladı. O zamandan beri, herhangi bir yabancı liderle şahsen görüşmüyor.

KÜRESEL İMAJI BOZULDU

Haberin Devamı

Xi sonunda tekrar yurtdışına çıkma girişiminde bulunduğunda, daha büyük engellerle karşı karşıya kalacak.

Bu uzun kendini izole etme sürecinde, hem dünya hem Çin değişti. Xi'nin öncelikleri içe döndü, aynı zamanda küresel sahnedeki imajı da bozuldu.

Son Pew Araştırma Merkezi ve Gallup Inc. anketleri, Xi'ye ve Çin liderliğine uluslararası güvenin düşük seviyelerde olduğunu gösteriyor. Eski Batılı diplomatlara göre, giderek daha az ülke Xi'ye, Kraliçe Elizabeth'in at arabasına binmesi ve Avustralya parlamentosuna hitap etmek için bir kürsüye çıkması gibi 'kırmızı halı' muamelesi sunmaya istekli görünüyor.

'ÇİN DE DEĞİŞİYOR'

Çin'de kalmak, Xi'nin yabancı meslektaşlarından gelen rahatsız edici sorulardan kaçınmasına izin veriyor. Pekin hükümetinin Kovid-19 ile başa çıkmadaki erken yanlış adımları veya Xinjiang, Hong Kong ve Tayvan'a yönelik politikaları gibi konularda da, Xi'nin böylece konuşmamak gibi bir lüksü oluyor.

21 aydır çıkmıyor ABD basını Çin liderinin kendini kapatmasını yazdı

Leeds Üniversitesi'nde Çin çalışmaları profesörü olan Kingsley Edney, “Bu farklı bir dünya ancak Çin de değişiyor” dedi.

Aslında analistlere göre, pandeminin başlangıcından bu yana denizaşırı ülkelere giden tek üst düzey Çinli yetkili, üst düzey dış politika yardımcısı Yang Jiechi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi.

Çin'in Washington Büyükelçiliği, Xi'nin seyahatiyle ilgili sorulara yanıt vermedi ve Dışişleri Bakanlığı konu hakkında konuşmayı reddetti.

Yazarlar