Dünya 23 Nisan tüm dünyada kutlanıyor!

23 Nisan tüm dünyada kutlanıyor!

23.04.2010 - 14:16 | Son Güncellenme:

.

23 Nisan tüm dünyada kutlanıyor

ALMANYA

Haberin Devamı

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle makamında 3 Türk kız öğrenciyi kabul etti.

Büyükelçi Acet, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtindeki Lemgo Grundschule adlı ilkokulda öğrenci olan Yasemin Kır, Aylin Bayram ve Gizem Kepezkaya’yı sırasıyla makam koltuğuna oturtarak bayram mesajlarını dinledi.

Kır, mesajında, Atatürk’ün, çocukları çok seven bir insan olduğunu belirterek, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 23 Nisan 1920’de TBMM’yi açtığını, bu anlamlı günü de çocuklara armağan ettiğini hatırlattı.

Tüm dünya çocukları adına sevgi, barış ve dostluk çağrısında bulunan Kır, "Daha yaşanılır bir dünya için tüm ülkelerin ortak çaba ve işbirliği göstermesini diliyoruz" dedi.

Daha yaşanılır bir çevre yaratılması için insanların üzerlerine düşeni yapmasını da isteyen Kır, açlık ve yoksulluk içinde yaşayan insanlara gerekli yardımın ve eğitim desteğinin gecikmeden verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Türkçe eğitiminin de kesintisiz olarak devam etmesini isteyen Kır, ancak Türkçe’yi ve Almanca’yı iyi öğrenerek başarılı olabileceklerinin bilincinde olduğunu ifade etti.

Kır, "Kavganın ve nefretin değil, sevgi ve barışın öğretildiği bir dünya istiyoruz" dedi.

Bayram da dünyada savaşları ve çocukların ölmesini istemediğini ve barışın hüküm sürmesini istediğini belirterek, "Tüm dünyadaki çocukların kayıtsız şartsız mutlulukları için çalışılmasını istiyorum" diye konuştu.

Fakir çocuklara yardım yapılmasını, defter ve kitap verilmesini de isteyen Bayram, çocuklar için oyun ve spor sahaları yapılmasını, Türkçe’nin de tüm okullarda öğretilmesini istediğini kaydetti.

Kepezkaya da çocuklar için daha gelişmiş okulların açılmasını, savaşların olmamasını ve çevrenin korunmasını istedi.

Kepezkaya, "Unutmayalım ki, içinde yaşadığımız dünya sadece bizim değil, aynı zamanda gelecek kuşaklarındır. O yüzden dünyayı ve çevreyi kirletmeden kullanmalıyız" diye konuştu.

Büyükelçi Acet de çocuklara, mesajlarından dolayı teşekkür ederek, çok güzel istekleri dile getirdiklerini söyledi.

Kendilerinden çok sıkı şekilde çalışmalarını ve bugünkü kuşaklardan daha başarılı olmalarını isteyen Acet, bu sayede gelecekte Türkiye için yapacakları işlerle çocuklarla gurur duyacaklarını kaydetti.

ÖZBEKİSTAN

Haberin Devamı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te de düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

Taşkent Türk İlköğretim Okulunda düzenlenen kutlama törenine, Türkiye’nin Taşkent Büyükelçiliği 1. Katibi Ümit Cemaloğlu, Büyükelçilik mensupları ve öğrenci velileri katıldı.

Burada bir konuşma yapan Taşkent Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Cüneyt Albayrakoğlu, 23 Nisan’ın Büyük Önder Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bir bayram olduğunu ifade ederek, çocukların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı.

Taşkent Türk İlkokulu Müdürü Özden Toğram da, 23 Nisan’ın anlam ve önemini anlatan konuşmasının ardından bayrama davet edilen Taşkent’teki Özbek okulu öğretmen ve öğrencilerine teşekkür etti.

Taşkent Sanat Okulu Müdürü Sami Hamidov da, Taşkent Türk İlkokulu Müdürü Özden Toğram’a bir resim tablosu hediye etti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği çerçevesinde, Taşkent Türk İlköğretim Okulu öğrencileri şiirler okudu, çeşitli folklor ve dans gösteriler sundu. Taşkent Sanat Okulu öğrencileri de, Özbek ve Kırım Tatar milli folklorundan örnekler sergiledi.

KIRGIZİSTAN

Haberin Devamı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nde de (KTMÜ) kutlandı.

Manas Üniversitesi’nin Cengiz Aytmatov kampüsünde düzenlenen kutlama programı, bir dakikalık saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak, "Bugün çocuklarımızın günüdür. Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği bir gündür" dedi.

Kutlamada, Bişkek’teki Türk ilköğretim okulundaki çocukların okuduğu şiir ve şarkılar ile yaptığı danslar büyük beğeniyle izlendi.

KKTC

Haberin Devamı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de (KTTC) törenlerle kutlanıyor.

Lefkoşa’daki ilk tören Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Törende anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Lefkoşa’daki ikinci tören, Atatürk Stadı’nda düzenlendi. Törene, yeni Cumhurbaşkanı seçilen Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer ve eşi, Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, diğer komutanlar, bakanlar, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Tören, KKTC Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün öğrencilerin ve halkın bayramı kutlamasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, törende yaptığı konuşmada "23 Nisan’ın, tüm dünyada dünya çocuklarının katılımıyla kutlanan, barış ve kardeşlik gibi yüce değerlerin büyük bir özveri, coşku ve içtenlikle paylaşılmasına, dünyaya yayılmasına, farklı kültürlerin bir araya gelerek buluşmasına ve kaynaşmasına vesile olan ilk ve tek çocuk bayramı olduğunu" vurguladı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" diyerek, 23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışını yaptığı anlamlı günün 90. yılını kutlamanın mutluluğu ve huzuru içinde olduklarını belirten Dürüst, velilere, öğretmenlere ve çocuklara hitaben, "Bu anlamlı günde sizlere sevgilerimi ve en iyi dileklerimi sunmaktan büyük bir kıvanç duymaktayım" dedi.

23 Nisan 1920’nin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihi olduğu gibi aynı zamanda millet egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı müstesna bir gün olduğunu belirten Dürüst, şunları kaydetti: "Her sayfası unutulmaz zaferler, kahramanlıklar ve başarılı atılımlarla dolu Türk tarihi, çocuğundan gencine ve yaşlısına kadar her Türk evladına gurur ve heyecan vermektedir. Bu vesileyle Türk tarihinde en parlak başarılardan biri olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasının yıldönümünde büyük bir coşku, heyecan ve gururu hep birlikte ülkemizde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de yaşıyoruz." Bakan Dürüst, Kıbrıs Türk halkının Anavatanından aldığı feyizle milli mücadelesini yılmadan sürdürdüğünü ve bu mücadelesini kurmuş olduğu devletiyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle taçlandırdığını söyledi.

"Tüm çocuklardan Türkiye’ye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve ülkenin geleceğine olan inançlarını hiç kaybetmemelerini istiyorum" diyen Bakan Dürüst, sözlerini şöyle tamamladı: "Unutmamalısınız ki, eğer bugün bu topraklarda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde özgürce, bağımsız olarak ve güven içinde huzurla yaşayabiliyorsak, bu Büyük Önder Atatürk ve onun kurduğu Cumhuriyet sayesindedir.

Sizlerin, azim ve kararlılığıyla tarihin akışını değiştirecek yüce Türk Milleti’nin bir ferdi olmanın verdiği gurur ve güvenle, genç Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin korunması, yaşatılması ve ülkemizin her alanda gelişmesi çabalarına öncülük edeceğinize yürekten inanıyor ve sizlere güveniyorum." Tören, resmi geçidin ardından öğrencilerin gösterilerini sunması ile tamamlandı. Törende, yabancı ülkelerden KKTC’ye gelen ülke ekipleri de gösterilerini sundu.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı KKTC’nin tüm yerleşim birimlerinde törenlerle kutladı.

KAZAKİSTAN

Haberin Devamı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku ile kutlanıyor.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Özel Şahlan İlköğretim Okulu öğrencilerinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri, burada yaşayan Türkler tarafından ilgiyle izlendi.

İlköğretim 6. sınıf öğrencisi Özge Yaren Yıldıran’ın günün anlam ve önemine dair konuşmasıyla başlayan törende şiirler okundu, tiyatro ve dans gösterileri yapıldı. Çocukların birbirinden ilginç skeçlerde sergiledikleri performans, veliler tarafından beğeniyle izlendi.

Çocukların, sıra gecesi gösterisi ile Türk halk müziği ezgilerini seslendirmeleri okula gelen Kazakların da hoşuna gitti. Türk öğrencilerin etkinliklerini izleyen Kazaklar alkışlarla çocuklara destek verdi.

KOSOVA

Kosova’daki Türklerin milli bayram olarak kabul ettikleri "23 Nisan" kutlamaları, başkent Priştine’de bu gece düzenlenen "Balkanlar’daki Türk Topluluklarının Rolü ve Konumu" adlı panelle başladı.

Panelin açılışında Kutlama Tertip Kurulu Başkanı Mahir Yağcılar, Kosova’nın 17 Şubat 2008’de bağımsızlığıyla birlikte, Türklerin tarihinde de yeni bir sayfa açıldığını ve Anayasayla tanınan 23 Nisan milli bayramının coşkuyla kutlandığını belirtti.

Panele katılanları selamlayan Türkiye Büyükelçiliği Başkatibi Emre Özkan, Kosova Türklerinin milli bayramını kutladı, başarılı bir gelecek diledi.

Panele katılan Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Bulut, Türklerin Balkanlara gelişini anlatırken, gazalık ruhuyla geldiklerini belirterek, yabancı tarihçilerin Osmanlı’nın Avrupa yolunda direnişle karşılaşmadığını ve toplumsal devrim yaptıkları yönündeki görüşlerini aktardı.

Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.

Dr. Gülfettin Çelik, Osmanlı düzeninde hukuk ve insan konulu bir konuşma yaptı.

Kosovalı konuşmacılardan Esin Muzbeg, Kosova Türklerinin bugünü ve geleceği, Bedrettin Koro ise Kosova’da Türkçe eğitiminin tarihiyle ilgili birer konuşma yaptılar.

Bu arada, Priştineli ressam Davut Hamolar’ın resim sergisi, konuklar tarafından ilgiyle izlendi.

Programın devamında, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlileri 3’ü bayan, 4 kişiden oluşan Nazenin Türk Müziği Topluluğu, 19. ve 20. yüzyıl eserlerinden oluşan bir program sundu.

SURİYE

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Suriye’nin başkenti Şam’da kutlandı.
Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon’un ev sahipliğinde büyükelçilik bahçesinde yapılan kutlamaya, Türk ve Suriyeli çocuklar katıldı.
Kutlamada bir konuşma yapan Önhon, "Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan’ı çocuklara armağan ederek çocuklarımızın ülkemizin istikbali olduklarını belirtmiştir. Çocuklarımızı kutluyorum" dedi.
23 Nisan şiirlerinin okunduğu kutlama töreninde, palyaço ve dans grubu ile birlikte eğlenen çocuklar halat çekme yarışması da yaptı.

GÜRCİSTAN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Gürcistan’da faaliyet gösteren Türk eğitim kurumlarında eğitim gören Türk ve Gürcü öğrenciler, bayram dolayısıyla Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan’ı ziyaret etti.
Büyükelçi Burhan, kabulde öğrencilere, 23 Nisan Bayramının önemini anlatarak, 23 Nisan’ın özellikle çocuklara armağan edildiğini ve dünyada kutlanan tek çocuk bayramı olduğunu söyledi.
Murat Burhan, "Siz çocuklar, geleceğimizin teminatısınız. İlerde sizler ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmeye gayret göstereceksiniz. Sizlere güveniyoruz çünkü sizler ülkemizin geleceğinin güvenisiniz" şeklinde konuştu.
Daha sonra sembolik olarak Büyükelçi Burhan’ın makamını devralan 5. sınıf öğrencisi Onur Hamza Baş ve 8. sınıf öğrencisi Sopo Toredze, Türkiye ile Gürcistan arasındaki kültür ve eğitim ilişkilerine dair düşüncelerini paylaştı.
Öte yandan Gürcistan’da faaliyet gösteren Gürcü ve Türk İşadamları Derneği (GÜRTİAB) de, bayram dolayısıyla Tsnetis çÇocuk Yuvasındaki kimsesiz çocuklara hediyeler sundu ve bir şenlik programı düzenledi.
Şenliğe Büyükelçi Burhan başta olmak üzere, çok sayıda işadamı ve davetli katıldı.

TÜRKMENİSTAN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta coşkuyla kutlandı.
Aşkabat Türk İlköğretim Okulunda yapılan törene Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, büyükelçilik çalışanları, veliler ve öğrenciler katıldı.
Atatürk Anıtına çelenk koyulmasıyla başlayan törende okulun öğrencileri halk oyunları gösterilerinin yanı sıra şiirler okudu, şarkılar söyledi.
Daha sonra Aşkabat Büyükelçiliğinde Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, makamını Atatürk İlköğretim Okulu öğrencisi Elanur Koç’a devretti.
Büyükelçi Bıçaklı, Elanur Koç’a kitap hediye etti.