Dünya 39’luk Macron açık ara favori

39’luk Macron açık ara favori

25.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunun sona ermesinin ardından gözler, yarışı ilk iki sırada tamamlayan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen’e çevrildi.

39’luk Macron  açık ara favori

Fransa İçişleri Bakanlığı’nın oy sayım sonuçlarına göre, seçimin ilk turunda, siyasi merkezdeki Yürüyüş Hareketi’nin (En Marche) lideri Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin (FN) lideri Marine Le Pen ilk iki sırayı aldı. Kesinleşmemiş verilere göre Macron, oyların yüzde 23.9’unu alırken, Le Pen ise yüzde 21.4’lük oy oranına ulaştı. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi’nin adayı François Fillon 19.9’la üçüncülüğü elde ederken, aşırı solcu aday Jean-Luc Melenchon da seçmenlerin yüzde 19.6’sının desteğini aldı. İktidardaki Sosyalist Parti’nin adayı Benoit Hamon’un oy oranı ise yüzde 6.3’te kaldı.

İçişleri Bakanlığının sonuçlarına göre, toplam 46 milyon 891 bin 594 seçmenin bulunduğu ülkede sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 21.8 oldu.

Siyasilerden destek

Birinci turda ilk iki sırayı kazanan Macron ile Le Pen, 7 Mayıs’ta düzenlenecek ikinci tur oylamada yarışacak. İkinci tura ilişkin kamuoyu yoklamalarında da önde görünen Macron’un, oyların yüzde 62’sini alması bekleniyor. Kamu yayıncısı France 2 televizyonunun Ipsos-Sopra Steria şirketine yaptırdığı ankete göre, Macron’un rakibi Marine Le Pen ise yüzde 38 oy alabilecek gibi görünüyor.

İkinci turda kazanan aday, 14 Mayıs’a kadar Cumhurbaşkanı François Hollande’dan görevi devralacak. Macron, seçimin ilk turunda yarışan 11 adaydan çoğunun ikinci tur için desteğini aldı. Başbakan Cazeneuve, Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Sosyalist Parti’nin adayı Hamon, Cumhuriyetçiler Partisi’nin adayı Fillon, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, eski Başbakan Manuel Valls, Macron’a oy verme konusunda çağrı yapan siyasetçiler arasında yer aldı. Cumhurbaşkanı Hollande da, Macron’a oy vereceğini bildirdi.

Yeni sayfa açacak

Emmanuel Macron, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde sorunların çözümü önünde engel oluşturan sistemi reformdan geçirme sözü verdi. Macron, “Eğer iki hafta sonra seçimi kazanırsam, 30 yıldır sorunların çözümü önünde engel olan sistemi reformdan geçireceğim” dedi.

Siyaset yaşamında yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi” diyen Macron, “Yapılması gereken çok iş var, ancak sizin de vereceğiniz destekle ben bu göreve hazırım” ifadesini kullandı. Fransa’da ilk defa merkez sağ ve merkez sol parti adaylarının ilk tur sonucunda birlikte elendiklerini kaydeden Macron, Fransız seçmenin, bu seçimde büyük bir değişime imza atarak, ülkede artık köklü bir değişiklik istediğini gösterdiğini söyledi. Macron, güçlü bir Fransa ile AB’nin yeniden inşasının da önceliği olacağı mesajını verdi.

7 milyon oy alarak partisinin tarihindeki en büyük başarıyı elde eden Le Pen ise, “Büyük tartışma sonunda başlayacak. Fransızlar, bu tarihi şansı yakalamalı. İkinci tur, başını kaldıran, değerlerinden emin ve geleceğe güvenle bakan bir toplumun işaretidir” yorumunu yaptı. Le Pen’in, sayımın başında önde görünmesi üzerine çeşitli protesto gösterileri düzenlendi, bazı araçlar ateşe verildi.

Aşık olduğu öğretmeniyle evli

Fransız bankacı, bürokrat ve siyasetçi Emmanuel Macron, ülke siyasetinde yeni bir yüz. 39 yaşındaki isim, seçimi kazanması durumunda ülkenin en genç cumhurbaşkanı olacak. 2012’de François Hollande’ın cumhurbaşkanı olmasıyla beraber cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcılığı görevine gelen Macron, Manuel Valls hükümetinde Ekonomi, Sanayi ve Dijital Ekonomi Bakanı olarak görev aldı. Sosyalist Parti mensubuyken partinin sağ kanadında yer alan Macron, kendisini merkezdeki bir siyasetçi olarak tanımlıyor. Anne-babası doktor olan Macron, 16 yaşındayken aşık olduğu, kendisinden 24 yaş büyük olan öğretmeni Brigitte Trogneux ile 2007’de evlendi.