Dünya 6.8'lik deprem Ekvador ve Peru'da 15 can aldı

6.8'lik deprem Ekvador ve Peru'da 15 can aldı

20.03.2023 - 11:15 | Son Güncellenme:

Geniş bir alanda hissedilen deprem Ekvador'da özellikle Pasifik Okyanusu kıyısındaki El Oro'da yıkıma yol açtı, Peru'da ise başına duvar parçası düşen bir kız çocuğu yaşamını yitirdi.

6.8lik deprem Ekvador ve Peruda 15 can aldı

Güney Amerika ülkelerinden Ekvador'un güneyinde meydana gelen deprem, en az 15 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Ülkede yayınlanan El Comercio gazetesinin haberine göre sarsıntı sonrasında, Pasifik Okyanusu kıyısındaki El Oro bölgesinde yıkılan binalarda bulunan en az 11, And Dağları'ndaki Azuay'da da iki kişi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Depremde 381 kişinin de yaralandığını bildiren Ekvador hükümeti, aralarında sağlık merkezlerinin de olduğu 100'den fazla binanın ya yıkıldığını ya da ağır hasar gördüğünü duyurdu. Ekvador Jeoloji Enstitüsü, en güçlüsü, merkez üssü Balao kantonuna bağlı Guayas bölgesi açıklarında, 6.8 büyüklüğünde olmak üzere çok sayıda deprem olduğunu ve sarsıntıların birçok bölgede hissedildiğini açıkladı.

PERU'DA BİR ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

Ekvador'a komşu olan Peru'nun kuzeyinde de etkili olan deprem, Tumbes bölgesinde bir kişinin ölümüne neden oldu. Peru'nun resmi haber ajansı Agencia Andina, ölen kişinin, başına duvar parçası düşen dört yaşında bir kız çocuğu olduğunu duyurdu.

Ekvador'da depremden en fazla etkilenen bölgeler olan El Oro ve Azuay'ı ziyaret eden ve halka sakin kalma çağrısında bulunan Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, bölgede gittiği hastanelerden ve yetkililerden bilgi aldı.

Haberin Devamı

Cuenca kentinin tarihi merkezinde, otomobilinin içinde olan bir kişinin, bir yapı duvarının arabanın üstüne düşmesi sonucu öldüğü; Machala şehrinde de çok sayıda binanın yıkıldığı ve insanların enkaz altında kaldığı bildiriliyor.

Devasa fay hattı Pasifik Ateş Çemberi, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat ediyor ve Güney Amerika'nın batı kıyılarından geçiyor. Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.

2016 yılının Nisan ayında Ekvador'da meydana gelen 7.8 şiddetindeki depremde 570'den fazla insan yaşamını yitirmiş, binlerce kişi de yaralanmıştı.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe