Dünya 7'lik deprem anı! Dünyayı dehşete düşüren fotoğraf

7'lik deprem anı! Dünyayı dehşete düşüren fotoğraf

27.07.2022 - 11:16 | Son Güncellenme:

Filipinler'de meydana gelen sarsıntıyı yaşayan bir görgü tanığı, "Yerin açılacağını düşündüm" dedi. Binaların yıkıldığı ülkede çok sayıda can kaybı ve yaralı var.

Pasifik Ateş Çemberi'ndeki adalar ülkesi Filipinler, 7 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Çarşamba günü Filipinler'in kuzeyinde yer alan Abra'da meydana gelen deprem, 300 kilometreden fazla mesafedeki başkent Manila'da bile yüksek katlı binaları salladı.

Haberin Devamı

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), yerel saatle 08.43'te hissedilen sarsıntının yerin 10 kilometre altında gerçekleştiğini bildiriyor.

Luzon adasında yer alan Abra'da nüfus yoğunluğunun az olduğunu bildiren Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, komşu eyaletlerde yıkılan binaların fotoğraflarını servis ediyor. AFP'ye göre, şimdiye kadar en az dört can kaybı var.

Abra'nın başkent olduğu Bangued eyaletinde yıkılan bir duvarın altında kalan 23 yaşındaki bir kadın hayatını kaybetti. Bangued'de onlarca yaralı ise hastanelere taşınıyor.

Komşu eyalet Benguet'in başkenti La Trinidad'da inşaat halindeki üç katlı bir bina çöktü, enkaz altında kalan 25 yaşındaki bir işçi yaşamını yitirdi. İnşaattaki diğer yedi işçi ise yara almadan kaçmayı başardı.

Haberin Devamı

Dağlık eyalet Kalinga'da da bir inşaat yıkıldı ve bir kişinin ölümüne neden oldu. Polis, sekiz kişinin yaralandığı bilgisini paylaştı.

7lik deprem anı Dünyayı dehşete düşüren fotoğraf

Filipinliler deprem sırasında panik halinde dışarı koştu. Üniversite öğrencisi Mira Zapata, San Juan'daki evinde depremi şiddetli bir şekilde hissettiğini söylüyor: "Çığlıklar atmaya başladık ve apar topar dışarı çıktık."

Depreme Abra'nın Lagangilang kasabasındaki iş yerinde yakalanan güvenlik görevlisi Michael Brillantes, "Yer sanki salıncaktaymışım gibi sallandı ve elektrikler aniden kesildi. Ofisin dışına koştuk. Çığlıklar duydum ve birçok kişi ağlıyordu. Hayatımda hissettiğim en güçlü depremdi ve yerin açılacağını düşündüm" diyor.

7lik deprem anı Dünyayı dehşete düşüren fotoğraf

MANİLA'DA BİNALAR BOŞALDI

Son depremin hissedildiği başkent Manila'da, yüksek katlı binalarda çalışanlar tahliye edildi.

Binaların yıkıldığı kuzey eyaletlerinde ise kurtarma ekiplerine ordu birlikleri de yardım ediyor.

7lik deprem anı Dünyayı dehşete düşüren fotoğraf

İnternet ve elektriklerin kesilmesine yol açan deprem, toprak kaymaları ve heyelanları tetikledi. Bangued'de asfalt yollarda dev yarıklar oluştu.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, dağlık eyalet Bauko'da deprem anında çekilen tüyler ürpertici bir kareyi geçti. Beyaz bir aracın yoldan geçtiği sırada dev kaya parçalarının dağdan aşağıya doğru düştüğü görüldü.

7lik deprem anı Dünyayı dehşete düşüren fotoğraf

YÜZLERCE ARTÇI SARSINTI, EN BÜYÜĞÜ 4.9

Filipinler, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının üzerinde yer alıyor. Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

7lik deprem anı Dünyayı dehşete düşüren fotoğraf

7 büyüklüğündeki sarsıntı, Filipinler'de son yıllarda kaydedilen en büyük deprem olma niteliği taşıyor. Depremin ardından en büyüğü 4.9 olan yüzlerce artçı sarsıntı kaydedildi.

Ekim 2013'te meydana gelen 7.1 depremin merkez üssü ülkenin orta bölümündeki Bohol Adası'ydı ve 200'ü aşkın can kaybına neden oldu.

7lik deprem anı Dünyayı dehşete düşüren fotoğraf

YENİ BİR DEPREM İHTİMALİ VAR

1990 yılında gerçekleşen 7.8 büyüklüğündeki deprem, yerde yüzlerce kilometre uzunluğunda çatlaklara yol açmış ve 2 bin insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

Filipinler Volkan ve Sismoloji Enstitüsü'nün başındaki isim Renato Solidum, bir başka şiddetli depremin gözardı edilemeyeceğini söylüyor.

Yaklaşık 100 milyon insanın yaşadığı adalar ülkesi Filipinler'de, bu yıl geride kalan aylarda 6.4 ve 6.1'lik iki büyük deprem kayıtlara geçti.