Dünya AB ülkelerinin dışişleri bakanları Lüksemburg'da toplanacak

AB ülkelerinin dışişleri bakanları Lüksemburg'da toplanacak

15.10.2021 - 12:08 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, 21-22 Ekim'de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde bir araya gelecek.

AB ülkelerinin dışişleri bakanları Lüksemburgda toplanacak

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı, 18 Ekim'de Lüksemburg'da  düzenlenecek. Bakanların gündeminde AB'nin Körfez ülkeleriyle ilişkileri, Doğu  Ortaklığı, Etiyopya ve Nikaragua'daki durum ile güncel meseleler başlığı altında  Afganistan, Tunus, Batı Balkanlar, iklim diplomasisi ve Maraş bulunuyor.

Haberin Devamı

Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri Katar ile Suudi Arabistan arasında  yıl başında varılan anlaşmayla Katar'a yönelik 3 yıldan uzun süren ablukanın  kaldırılmasından memnuniyet duyan AB, başta ekonomik ilişkiler olmak üzere  bölgeyle bağlarını güçlendirmek istiyor.

Bakanlar aynı zamanda Doğu Ortaklığı kapsamındaki ülkeler Azerbaycan,  Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ile ilişkileri, bu ülkeleri ekonomik ve  siyasi olarak Avrupa'ya nasıl daha yakınlaştırabileceklerini görüşecek.

Ortaklık kapsamında bulunan Belarus ile AB'nin ilişkileri ise bir yılı  aşkın süredir gergin seyrediyor. AB, Belarus'da Ağustos 2020'deki seçimlere hile  karıştırıldığı ve muhalefete baskı yapıldığı gerekçesiyle bu ülkeye yaptırımlar  uyguluyor.

Haberin Devamı

Etiyopya ve Nikaragua konuları bakanların öğle yemeğinde konuşulacak.  Etiyopya'da ve özellikle Tigray bölgesindeki gelişmelerin konuşulacağı toplantıda  bu ülkeye yönelik insani yardımlar odak noktası olacak. Ayrıca AB'nin ortak bir  tutum belirlemek ve bunu uygulamak için neler yapabileceği de tartışılacak.

Bakanların toplantısının güncel meseleler bölümünde Afganistan'daki  durum, Tunus'ta demokrasinin gelişmesine nasıl destek verileceği, Batı  Balkanlar'daki gelişmeler ve iklim değişikliğiyle mücadelenin diplomatik boyutu  da gündem maddeleri arasında yer alıyor.

RUMLAR MARAŞ'I GÜNDEME GETİRECEK

Bu bölümde Güney Kıbrıs Rum yönetiminin talebiyle Kıbrıs'taki kapalı  Maraş'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından kademeli açılması kararı  da görüşülecek.

AB yetkilileri, bu noktada AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası  Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in temmuz sonunda bildiri yayımladığını  hatırlatıyor. Bildiride Türkiye'nin Maraş konusunda tek taraflı adım attığı  savunularak bu adımın kınandığı, Maraş'ı açma kararının geri alınması gerektiği,  alınmaması durumunda AB dışişleri bakanlarının nasıl adım atılacağını bir sonraki  toplantıda yeniden görüşeceği belirtilmişti.

AB yetkilileri, pazartesi yapılacak toplantıda üye ülkelerin  görüşlerinin belirtileceğini, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik BM çatısı altında  müzakerelerin nasıl başlatılabileceği konusunda görüş alışverişi yapılacağını  ifade ediyor.

Haberin Devamı

Türkiye ve KKTC, adada iki ayrı devlet bulunduğu gerçeğiyle hareket  edilmesini isterken, AB tarafı BM parametrelerindeki iki toplumlu iki bölgeli  federasyon çerçevesinde müzakere yürütülmesini savunuyor.