Dünya ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Yunanistan Başbakanı ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Yunanistan Başbakanı ile görüştü

06.01.2024 - 22:36 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Girit Adası’nda Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Yunanistan Başbakanı ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye temaslarının ardından Yunanistan’a bağlı Girit Adası’na geldi. Blinken, burada Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile görüştü. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve NATO müttefikleri olarak demokrasi, barış ve refaha olan ortak bağlılıklar vurgulandı. Ayrıca, Orta Doğu'daki durum da ele alındı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Yunanistan Başbakanı ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Blinken’in, Miçotakis’e Ukrayna'ya devam eden desteği, Gazze'deki sivillere hayat kurtaran insani yardımların ulaştırılması ve Refah Muhafızı Operasyonu'na katılımıyla Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğünün sağlanması da dahil olmak üzere Yunanistan'ın bölgesel liderliği için teşekkür ettiği belirtildi.

Blinken, Yunanistan ziyaretinin ardından Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Mısır, İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'yı ziyaret edecek.

BLINKEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Girit Adası’nda Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile görüşmesinin ardından Ürdün’e gitmek üzere havalimanına geldi. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Blinken, Orta Doğu’daki çatışmanın bölgeye yayılmasını önlemek istediğini söyledi. İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimin tırmanmaması için mümkün olan her şeyi yapmak istediklerini belirten Blinken, çatışmaları kontrol altına almanın bölgedeki tüm ulusların çıkarına olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İsrail için ülkenin kuzeyinde güvenliğe sahip olmasının çok önemli olduğunu kaydeden Blinken, “İsrail gerginliğin tırmanmasını istemiyor. Ama aynı zamanda kendilerini savunmak için de hazırlıklı olmak zorundalar” dedi.
Arap ülkeleri, İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret edecek olan Blinken, krizi çözme çabalarının başarısız olması durumunda “sonsuz bir şiddet döngüsü ve bölgedeki insanlar için güvensizlik ile çatışma içinde bir yaşam” olacağını ifade etti.