Dünya Çin ordusu gözünü kararttı! Resmi medyadan ABD'ye gözdağı: Hipersonik füzeler Burke'yi vurdu

Çin ordusu gözünü kararttı! Resmi medyadan ABD'ye gözdağı: Hipersonik füzeler Burke'yi vurdu

23.01.2024 - 14:59 | Son Güncellenme:

Çin resmi medyası, ordunun simülasyon üzerinden gerçekleştirdiği hipersonik füzeli saldırıda ABD donanmasını vurmayı başardıklarını duyurdu.

Çin ordusu gözünü kararttı Resmi medyadan ABDye gözdağı: Hipersonik füzeler Burkeyi vurdu

21. yüzyılın başında Irak'ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu'yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump'ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya'daki müttefikleriyle Çin'i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ise dengeleri kökünden değiştirdi. Zorunlu olarak Avrupa'yı uluslararası ajandasının ilk sırasına yerleştiren ABD Kiev yönetimine on milyarlarca dolarlık silah yardımı sağladı ve NATO'daki müttefikleri de Washington yönetimini takip etti.

Haberin Devamı

SAVUNMA KALKANI TAMAMLANDI

Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.

Çin ordusu gözünü kararttı Resmi medyadan ABDye gözdağı: Hipersonik füzeler Burkeyi vurdu

"ÇİN ORDUSU ABD DONANMASINI VURDU"

Öte yandan Çin resmi medyasına ait South China Morning Post tarafından yayınlanan haberde ülkedeki gizli bir "laboratuvarda" hipersonik füzelerin ve uyduların ABD savaş gemilerine saldırı başlattığına dair bir simülasyon gerçekleştirdiği yazıldı. Çin füzelerinin 750 mil ( yaklaşık 1200 kilometre) uzaklıktan fırlatıldığını belirten gazete, söz konusu laboratuvarın orduyla bağlantısı olduğunu da aktardı.

Haberin Devamı

Gazete ayrıca "Hava gücünde öne geçmek, eski çağlardan beri savaşta her zaman önemli bir taktik olmuştur" ifadesini kullandı ve teknolojinin evrimiyle birlikte uzayın da artık savaşların bir parçası olduğunu belirtti. Simülasyonda Çin ordusunun ABD'yi hipersonik füzelerin yanı sıra düşük yörüngeli uydulardan da yardım alarak konumunu belirlediği hatırlatıldı.

50 KİLOMETRE KALA RADARLAR DEVRE DIŞI KALDI

Bu uydular ABD gemilerinden gelen radar sinyallerini buldu ve daha sonra arka planda "gürültü" yaparak sinyalleri bozdu. Gemideki radarlar ise füzeleri tespit edemedi ve dolayısıyla etkisiz hale geldi. Habere göre bu uydular füzelerin hedefine varmasına 50 kilometre kala devreye girdi ve yörüngede sert manevralar yaparak dikkat dağıttı.

Çin ordusu gözünü kararttı Resmi medyadan ABDye gözdağı: Hipersonik füzeler Burkeyi vurdu

South China Morning Post ayrıca füzelerin ABD'nin Arleigh Burke sınıfı destroyerlerini hedef aldığını ve SPY-1D model radarını etkisiz hale getirdiğini öne sürdü. Çin ordusunun kullandığı füzenin modeli ise belirsiz ancak tahminlere göre YJ-21 füzesine benziyor. 2022 yılında Çin ordusu tarafından kullanılmaya başlayan bu füze 8 metre uzunluğunda ve 12 bin kilometre hıza çıkabiliyor. Söz konusu füze hipersonik manevralar yapabildiği için de hem kara hem de denizdeki hedefleri rahatça vurabiliyor.