Dünya ABD’de ‘İsrail’e silah’ restleşmesi: Biden veto edecek!

ABD’de ‘İsrail’e silah’ restleşmesi: Biden veto edecek!

16.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçilerin hazırladığı ve İsrail’e silah sevkiyatını zorunlu kılacak yasa tasarısı büyük ses getirdi. Biden, Kongre’den geçmesi durumunda yasayı veto edeceğini açıkladı.

ABD’de ‘İsrail’e silah’ restleşmesi: Biden veto edecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü savaş sürerken, ABD içinde ülkenin İsrail politikasına dair tartışmalar büyüyor. Nitekim son dönemde Kongre içinde ABD’nin İsrail’e askeri yardımları konusunda büyük görüş ayrılıkları yaşanıyor. Bir kısım Demokrat, ABD’nin İsrail’e yardımlarını sınırlandırmasını savunurken, bir kısım Cumhuriyetçi de tam tersine, ülkenin İsrail’e silah sevkiyatını zorunlu kılmak adına harekete geçti. 

Haberin Devamı

“İsrail Güvenlik Yardımı Destek Yasası” ülkede yeni bir restleşmeye neden olmuş durumda.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler tarafından hazırlanan tasarının, bazı Demokratların da desteğini alabileceği ve Senato’dan geçebileceği konuşuluyor. Zira bazı Demokratlar da ABD’nin İsrail’e yönelik bazı silahları göndermeme kararından dolayı rahatsız. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail’e silah sevkiyatını zorunlu kılacak yasa tasarısına şiddetle karşı çıkıyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden, Kongre’den geçmesi durumunda, İsrail’e güvenlik yardımına ilişkin tasarıyı veto edecek.  

1 MİLYARLIK SEVKİYAT 

Kongre’de bu restleşme yaşanırken, ABD yönetimi, İsrail’e değeri 1 milyar doları aşan silah ve askeri teçhizat göndermeyi planlıyor. “Wall Street Journal” gazetesinin hükümet ve Kongre yetkililerine dayandırdığı haberine göre Biden yönetimi, konuyla ilgili Kongre’yi bilgilendirdi. AP ajansı ise söz konusu paketin yaklaşık 700 milyon dolarının tank mühimmatı, 500 milyon dolarının askeri araçlar, 60 milyon dolarının da havan mermisi içerdiğini aktardı. Kongre’ye gönderilen paket, Biden’ın İsrail’e silah sevkiyatını durdurmasından bu yana ilk.   

Haberin Devamı

REFAH’A GİRMEK İÇİN SULLİVAN BEKLENECEK!

ABD’nin, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın ziyareti öncesi Refah’a geniş çaplı operasyon başlatılmaması yönünde İsrail’le anlaştığı iddia edildi. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise, İsrail’in Refah’a yönelik kapsamlı bir kara saldırısına karşı olduklarını ve böyle bir saldırıyı desteklemediklerini tekrarladı.