Dünya AB’den gaz tepkisi

AB’den gaz tepkisi

04.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği, Gazprom’un gaz sevkiyatını durdurduğunu açıklamasına tepki gösterdi, anlaşmalara saygı göstermeye çağırdı.

AB’den gaz tepkisi

DIŞ HABERLER - Rus enerji devi Gazprom’un Kuzey Akım-1 boru hattı üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatını belirsiz bir süre için durdurduğunu açıklamasının ardından ilk tepki, Avrupa Birliği’nden (AB) geldi. DW’nin aktardığı habere göre, AB Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, Moskova’yı yapılan anlaşmalara saygı göstermeye çağırdı. Gentiloni, “(Rusya Devlet Başkanı) Putin’in kararlarından korkmuyoruz. Onları sözleşmelerine sadık kalmaya çağırıyoruz. Ancak bunu yapmazlarsa harekete geçmeye hazırız” diye konuştu.

Haberin Devamı

AB’nin gaz depolarındaki yüksek doluluk oranına dikkat çeken Gentiloni, enerji tüketimini sınırlandırma planlarına da işaret ederek, Avrupa’nın sert geçmesi beklenen kışa hazırlandığını kaydetti. Gentiloni, tüketicileri yüksek enerji faturalarına karşı desteklemeye yönelik önlemlerin de alınması gerektiğini söyledi. Gentiloni, Cuma günü Rus ham petrolüne ve petrol ürünlerine tavan fiyat uygulama konusunda mutabık kalan G7 ülkelerine başka ülkelerin de katılabileceğine de işaret ederek daha geniş bir koalisyon olasılığını görüştüklerini belirtti. Bağlayıcı anlaşmalara tabi olmayan ülkelerin de düşük petrol fiyatlarından fayda sağlayabileceğini savunan Gentiloni, Avustralya ve Güney Kore gibi ülkelerin de koalisyona katılmaya ilgi göstereceğini düşündüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

Sevkiyatı artırıyor

Bu arada Rus enerji şirketi Gazprom, dün yaptığı açıklamada, 42.7 milyon metreküp doğal gazı Ukrayna üzerindeki hattan Avrupa’ya göndereceğini belirtti. Sudhza giriş noktasından akışın Cuma günü gönderilen 41,3 milyon metreküplük gaza göre artmasına rağmen, bu miktar Kuzey Akım 1 üzerinden kesilen gaz miktarını kompanse etmeye yetmiyor.

31 Ağustos’tan 2 Eylül’e kadar kompresör ünitesindeki bakım nedeniyle Almanya’ya Rus gazını taşıyan Kuzey Akım 1 hattı üzerinden doğal gaz akışını durduran Rus enerji devi, Cuma günü hattın belirsiz bir süre için kapalı kalacağını duyurmuştu. Şirket, buna gerekçe olarak, St. Petersburg yakınlarındaki Portovaya kompresör istasyonunda tespit edilen bir sızıntıyı göstermişti.

Kuzey Akım-1 türbinleri için hizmet veren Siemens Energy şirketi, bu tür bir sızıntının akışı durdurmaması gerektiğini belirtti. Hattın çalışmasını sağlamak üzere kendilerine bir görev verilmediğini kaydeden şirket, bu göreve hazır olduklarını da ifade etti.

Önceki gün açıklanan gaz kesintisinin, Avrupa’da zaten mevcut olan enerji krizini daha da derinleştireceği yorumları yapılıyor.   

Ukrayna’ya santrale saldırı suçlaması

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerinin Cuma gecesi Zaporijya nükleer santraline saldırdığını ve tesisi ele geçirmeye çalıştığını söyledi. Bakanlık, 250’den fazla askerden oluşan Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne bağlı güçlerin, Cuma günü Ukrayna’nın güneyindeki Zaporijya santrali yakınlarındaki bir gölün kıyısına inmeye çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Açıklamada “Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) temsilcilerinin Zaporijya nükleer santralinde bulunmasına rağmen Kiev rejimi bir kez daha santrali ele geçirmeye çalıştı” denildi. Rusya, askeri helikopterler ve savaş uçaklarının saldırılarıyla girişimi engellediğini, 20 Ukrayna gemisini imha ettiğini ve diğer güçleri dağıtarak saldırının iptalini sağladığını kaydetti. Ancak Bakanlığın açıklaması bağımsız haber kaynaklarınca doğrulanmadı.

Kiev ve Moskova son aylarda Avrupa’nın en büyük nükleer enerji santrali olan santrale yönelik saldırılar konusunda karşılıklı suçlamalarda bulunuyor. Mart ayında Rus güçleri tarafından ele geçirilen santral, Ukrayna elektrik şebekesine bağlı ve halen Ukrayna personelince işletiliyor.