Dünya ABD’nin sabrı tükeniyor!

ABD’nin sabrı tükeniyor!

16.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı başlattığı savaşın sonlandırılması ve barış sağlanması amacıyla diplomatik girişimler devam ediyor. Özellikle ABD’nin, İsrail’e savaşın yoğunluğunun düşürülmesi konusunda ciddi baskı yaptığı ifade ediliyor.

ABD’nin sabrı tükeniyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD’nin İsrail yetkilileriyle Gazze’de “düşük yoğunluklu operasyonlara geçiş konusunda” görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Bununla birlikte ABD basınının, adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberde Washington’ın Gazze Şeridi’ne yönelik taleplerinin İsrail tarafından dikkate alınmaması nedeniyle Başkan Joe Biden’ın desteklediği Binyamin Netanyahu hükümetine karşı “sabrının tükendiği” iddia edildi. Haberde, yetkilinin, ABD yönetiminin İsrail’in Gazze savaşıyla ilgili son taleplerinin çoğunu reddetmesinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını belirterek, “Durum berbat ve çıkmaza girmiş durumdayız. Başkan’ın sabrı tükeniyor” dediği bildirildi. Haberde ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in son ziyaretinde Başbakanı Netanyahu ve savaş kabinesine, İsrail’in çatışmaların sona ermesinin ardından Gazze’ye ilişkin planının “hayal ürünü” olduğunu açıkça ifade ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Biden ile Netanyahu’nun 23 Aralık’tan sonra 20 gün boyunca görüşmediği belirtiliyor. Netanyahu son olarak “Kimse bizi durduramayacak” demiş, Gazze’de hedeflerini gerçekleştirinceye kadar savaşı sürdüreceklerini belirtmişti.

Çin ise yeni bir çağrıyla diplomatik çabaları artırdı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, daha büyük ve yetkili bir İsrail-Filistin Barış Konferansı ile iki devletli bir çözümün uygulanması için bir takvim çağrısında bulundu.

Netanyahu ve Gallant birbiriyle konuşmuyor

İsrail’de ana muhalefet lideri Yair Lapid, Başbakan Binyamin Netanyahu ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın birbirleriyle konuşmadıklarını söyledi.

Lapid, kabine toplantılarının hesaplaşma, kavga ve hiçbir yere varmayan tartışmalar için utanç verici bir alan olarak kullanıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

 Bakanların ordu komutanlarına karşı “kışkırtma eylemleri” yaptığını belirten Lapid, Başbakan Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant’ın da birbirleriyle konuşmadıklarını kaydetti.

İsrail’de saldırı: 1 ölü 17 yaralı

İsrain’in Raanana kentinde bir saldırı gerçekleşirken, araçla yayaların üzerine süren saldırganlar 70 yaşında bir kadını öldürdü. Saldırıda 17 kişinin de yaralandığı açıklandı. İsrailli yetkililer saldırganların El Halil kentinden geldiklerini ve ülkeye yasadışı olarak girdiklerini belirtti.