Dünya Acı dolu 100 gün

Acı dolu 100 gün

15.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de İsrail’le Hamas arasında süren savaş 100 günü geride bırakırken, acı bir bilanço hakim. 24 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği savaşta binlerce kişi de evsiz kalırken, İsrail bunun süreceği konusunda meydan okuyor.

Acı dolu 100 gün

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Gazze’de İsrail ile Hamas arasında süren savaş 100 günü geride bıraktı. 7 Ekim’de Hamas’ın 1.200 kişinin ölümüne ve 200’den fazla kişinin rehin alınmasına neden olan saldırısının ardından Gazze’ye yönelik başlatılan şiddetli saldırılar sonucu, şu ana kadar aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu 24 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. On binlerce kişinin yaralandığı saldırılarda, Gazze Şeridi neredeyse yaşanmaz hale geldi. Ancak İsrail, bu konuda geri atmak gibi bir düşüncede olmadığı gibi, meydan okumayı da sürdürüyor.

Haberin Devamı

Nitekim savaşın 100. gününde bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Bizi hiç kimse durduramaz” derken, açıklamasıyla hem “soykırım” iddiasıyla ülkesine karşı açılan davayı hem de İran liderliğindeki bölgesel ittifakı hedef aldı. Netanyahu, “Bizi hiç kimse durduramaz. Ne Lahey ne Şer Ekseni ne de başka bir kimse” dedi. Netanyahu, “Şer Ekseni”yle İran liderliğindeki bölgesel ittifakı kastetti. Bu ittifakta İran ile Lübnan’daki Hizbullah, Suriye’deki hükümet yanlısı güçler, çeşitli Iraklı paramiliter gruplar ve Yemen’deki Husiler yer alıyor. Açıklamasında “Zafere erişene kadar devam etmek mümkün ve gereklidir ve biz de bunu yapacağız” diyen Netanyahu, Gazze’deki Hamas taburlarının çoğunun “bertaraf edildiğini” öne sürdü.

Haberin Devamı

Öfke sel oldu

Savaş 100 günü geride bırakırken, başta Tel Aviv olmak üzere dünyanın pek çok kentinde gösteriler düzenlendi. Tel Aviv’de toplanan 120 bin kişi, halen Hamas’ın elinde bulunan rehineler nedeniyle Netanyahu hükümetini protesto etti. Cumartesi akşamı başlatılan 24 saatlik protestoda, rehinelerin aileleri, Netanyahu hükümetinden duydukları hoşnutsuzluğu dile getirdi ve rehineleri evlerine geri getirebilmek için hükümetin yeterli girişimde bulunmadığını belirtti. Bununla birlikte protestocuların erken seçim çağrıları yaptığı kaydedildi. Aynı şekilde ABD, Hollanda, İrlanda ve İtalya’da da Filistin’e destek amaçlı gösteriler düzenlendi.

Bu arada İsrail’de yapılan üç yeni kamuoyu araştırması, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun popülaritesinde azalmanın sürdüğünü gösterirken, bir anket de İsraillilerin yüzde 61’inin yeni seçim yapılmasını desteklediğini ortaya koydu. Aralarında eski genelkurmay başkanları, eski istihbarat başkanları (Mossad ve Şin Bet), generaller ve bakanlık genel müdürlerinin de bulunduğu 171 önemli isim, Knesset (Parlamento) üyelerine ve parti liderlerine derhal erken seçim yapılması için çağrı yaptı. Bu kişiler, medyada yapılan büyük bir duyuruyla, siyasi ve askeri liderliğin başarısızlıkları nedeniyle 7 Ekim’de, İsrail halkının canıyla ağır bedeller ödediği büyük ve tehlikeli bir şeyin (Hamas saldırısı) gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

Tel Aviv’de seçimlerin şimdi yenilenmesi durumunda beklenen sonuçlara ilişkin kamuoyu yoklamalarında ise, hepsi, mevcut koalisyonun güç kaybedeceğini gösteriyor. Netanyahu için en iyisi, gazetesi Israel Hayom’un yayınladığı anketti. Ankete göre iktidar koalisyonu 64 sandalyeden 52’ye düşerken, muhalefet 56’dan 68 sandalyeye yükseliyor. Benny Gantz’ın liderliğini yaptığı “Resmi Kamp” Partisi ise 12 sandalyeden 31 sandalyeye çıkarak en fazla sandalyeyi kazanıyor.

Acı dolu 100 gün

İsrail’in Gazze’ye saldırıları sırasında öldürülen Filistinli çocuklar, Hollanda’nın Amsterdam kentindeki Dam Meydanı’na bırakılan binlerce çift ayakkabıyla anıldı.

‘İsrail savaş hedeflerine ulaşmaktan uzak’

İsrail medyasında yer alan haberlerde, devletin savaştaki hedeflerine ulaşma konusunda başarılı olamadığı ifade ediliyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden “Haaretz”e göre, İsrail’in hedeflerine uzak kalmasının nedenlerinden biri, Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki karmaşık tünel sistemi. Haberde söz konusu tünel sisteminin, Hamas’ın üst düzey yönetimini saldırılara karşı iyi koruduğu ve Hamas yöneticilerinin, muhtemelen etraflarında İsrail’den kaçırılan rehinelerle hareket ettiği, bu sebepten dolayı da Hamas’ı yenmenin zor olacağı öne sürüldü.

Haberin Devamı

İsrail tarafından ortaya çıkarılan tünellerin imhasının da askeri operasyon için öngörülen takvimden daha uzun sürdüğü vurgulanan haberde, savaşın ilk iki ayında, saflarındaki yüksek kayıplar nedeniyle Hamas’ın savaşmayı bırakacağının varsayıldığı ancak bunun gerçekleşmediği ve gerçekleşmesinin de şüpheli olduğu aktarıldı.