Dünya Affedilmez! Dünyanın gözü önünde katliam

Affedilmez! Dünyanın gözü önünde katliam

19.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Gazze Toplama Kampı’ndan önceki akşam yükselen çocuk feryatları, Auschwitz’de olduğu gibi bir kez daha insanlığın mezar taşında kayda geçti...Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nde yaşanan dram tüm dünyada tepkiyle karşılanırken, İsrail ve Hamas, saldırıyla ilgili birbirlerine sert suçlamalarda bulundu. İsrail kanıtların BM’ye sunulacağını duyurdu.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sürerken, önceki gece El Ehli Hastanesi’ne düzenlenen saldırıyla ilgili bilanço netleşti. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, hastanede 478 kişinin yaşamını yitirdiğini, 314 kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin toplam sayısının ise 3 bin 478’e ulaştığı bildirildi. El Ehli Hastanesi’ndeki patlamada ölenlerin kaldırıldığı Şifa Hastanesi’nin ise yakıtının tükenmek üzere olduğu belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Hastaneye yönelik saldırı tüm dünyada büyük ses getirip tepkiyle karşılanırken, iki tarafın, yaşanan olay sonrası birbirlerine yönelik ağır suçlamaları devam ediyor. Hamas, saldırının hemen ardından İsrail’i ‘soykırım gerçekleştirmekle’ suçlarken, İsrail de hastanenin ‘İslami Cihad tarafından fırlatılan ve kısa düşen bir roketle vurulduğunu’ savunuyor. 

SES KAYDI SUNDULAR 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), yaptığı açıklamalarla birlikte çeşitli kanıtları gündeme getirirken, bunlar arasında Filistinli militanlara ait olduğunu iddia edilen bir ses kaydı da yer aldı. Ses kaydında konuşan iki kişiden biri roketin İslami Cihad tarafından mezarlık bölgesinden ateşlendiğini ve yanlışlıkla düştüğünü belirtirken, diğeri de bu duruma tepki gösteriyor. Sunulan diğer kanıtlar arasında İsrail’in roketlere dair radar kayıtları, Gazze’den atılan ve kent içine düşen diğer roketlerin listesi, bazı uydu görüntüleri bulunuyor. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise İsrail’in BM Güvenlik Konseyi toplantısında kanıtları sunacağını açıkladı. 

Haberin Devamı

İSLAMİ CİHAD REDDETTİ 

Hamas ise İsrail’in açıklamalarına sert tepki gösterirken, Siyasi İşler Sorumlusu İsmail Haniye de saldırıdan ABD’yi sorumlu tuttu. Haniye, Filistinlileri dışarı çıkarak işgalcilere karşı gelmeye, Arapları ve Müslümanları ise İsrail’e karşı protesto düzenlemeye çağırdı. Gazze’nin ikinci büyük örgütü olan İslami Cihad da, başarısız füze saldırısı iddiasını reddetti. Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, 3 günlük yas ilan ederken, saldırı için ‘hastane katliamı’ ifadesini kullandı. Filistin Dışişleri Bakanlığı ise, saldırıyı ‘savaş suçu’ olarak nitelendirdi. 

Saldırının İsrail tarafından yapıldığı belirten bazı hesaplar ise, buna kanıt olarak bazı İsrail uçaklarında görülen M117 bombalarını gösteriyor. Eski teknolojiye sahip bu bombalarda nokta atışı yapılmasını sağlayan kumandalı yönlendirme sistemleri bulunmuyor. Bununla birlikte MK-84 tipi bombalar da çok konuşulan iddialar arasında. 

Öte yandan İsrail, dün Gazze’deki bir camiyi vurdu. Saldırının geniş çaplı yıkıma ve ölümlere yol açtığı bildirildi. İsrail güçleri ayrıca Gazze’deki Al-Quds Hastanesi’nin yakınına da hava saldırısı düzenledi. Filistin Kızılayı, hastanede yerinden edilmiş 8 binden fazla Filistinlinin bulunduğunu açıkladı. Saldırıda can ve mal kaybı bildirilmedi. 

Haberin Devamı

Affedilmez Dünyanın gözü önünde katliam

Bombalamadan bir gün önce çekilen videoda çocukların vurulan hastanenin bahçesinde oyun oynadığı görülüyor.

BİDEN: DİĞER TARAF YAPMIŞ GÖRÜNÜYOR

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’deki El Ehli Hastanesi’ne gerçekleştirilen saldırının gölgesinde İsrail ziyaretine başladı. Tel Aviv’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen Biden, “Gazze’deki hastanede meydana gelen patlamadan büyük üzüntü ve öfke duydum. Gördüğüm kadarıyla bunu siz değil diğer taraf yapmış gibi görünüyor. Ama emin olmayan birçok insan var” dedi. Dünyanın ABD’nin kimin yanında olduğunu bilmesi için bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirten Biden, İsrail’in dünyadaki Yahudi toplumunun güvenli biçimde yaşaması için doğan bir ülke olduğunu ve ABD’nin bunu sağlayacağını ifade etti.  

Haberin Devamı

Affedilmez Dünyanın gözü önünde katliam

Biden, “Hamas Filistin halkının tamamını temsil etmiyor ve onlara yalnızca acı çektiriyor” derken, Gazze’ye yardımların ulaştırılmasıyla ilgili İsrail hükümetine talepte bulunduğunu duyurdu. Biden, Mısır gibi ülkelerle yardımlar konusu için çalıştıklarını ifade etti. Nitekim İsrail’den yapılan açıklamalarda da, yardımların geçirilmesi için Mısır’a izin verileceği aktarıldı. Biden ayrıca Gazze ve Batı Şeria’da insani yardım için kullanılacak 100 milyon dolarlık bir paketi açıkladı. Biden, ABD’ye dönerken uçakta yaptığı açıklamada ise “Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile konuştum. Mısır, refah sınır kapısını 20 TIR’lık insani yardım için açacak” dedi. Bu arada İsrail Başbakanlık ofisi, Netanyahu’nun, Biden’ın ziyaretinin ardından Kirya askeri karargahında savaş kabinesi ile görüştüğünü açıkladı. Öte yandan Beyaz Saray, Biden’ın bu akşam Washington’un Hamas’ın saldırılarına tepkisi ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı devam eden savaşı hakkında Amerikan kamuoyuna hitap edeceğini duyurdu. 

Haberin Devamı

ŞÜPHELER MK-84'TE YOĞUNLAŞIYOR!

Gazze’deki El-Ehli Baptist hastanesine atılan ve 478 kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından yapılan açıklamalar, atılan füzenin menşei ve cinsi konusundaki tartışmaları da beraberinde getirdi.

Uzmanlar, mühimmatın hastaneye doğru gelişine dair işaretlerin, patlama sesinin ve şiddetinin, bir roketin ötesinde JDAM donanımlı 910 kilogramlık ABD üretimi Mark 84 (MK-84) bombasına ait olabileceğini ifade etti. 

‘HAMAS MÜMKÜN DEĞİL’ 

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş: “Mark 84, genel maksat kategorisinde bir bomba. Bu bombaya gerekli tadilatlar yapıldıktan sonra kanat güdüm kitleriyle takviye yapabilirsiniz. İsrail’in envanterinde ABD menşeili bombalar var, İsrail’in kendi envanterinde de var. Ama ağırlıklı ABD bombaları. Zaten ABD stoklar bittiği an harekatın 2., 3. gününden itibaren hava köprüsüyle mühimmat ihtiyaçlarını destekliyor... İsrail ‘Bunu biz yapmadık Hamas yaptı’ diyor. Hamas 11. günü mü bekledi hastaneleri bombalamak için. Zaten daha önce ‘Hamas militanları saklanıyor’ diye hastane ve kiliseler, İsrail tarafından bombalandı. Ellerinde sığınak delici bombadan tutun da farklı yeni teknolojide bombalar bulunuyor... 

Affedilmez Dünyanın gözü önünde katliam

Bu hastaneyi İsrail vurdu. Elinde gelişmiş silahları, güdüm kitleri var. Burayı hiçbir şekilde Hamas’ın vurması mümkün değil. Biden’in ziyaretinden bir gün önce bu olayın olması İsrail için yüz karası. Hem kendileri hem de onlara destek veren ABD gibi ülkeler soykırımcı oldu.” 

‘FÜZE BU ETKİYİ YAPMAZ’ 

Akademisyen Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: “İsrail tarafı bunun bir füze olduğunu söylüyor ancak füze bu kadar etki yapmaz. Bu çok yüksek ‘penetration bomb’ dediğimiz özel maksat bombası. Bu bombalar, ABD tarafından verilen Mark 84 genel bombası olarak biliniyor ve ‘kör bomba’ diye geçiyor. Bunların başına ekstra bir başlık takıp da mı vurdular orasını bilemiyorum... Bomba düştükten sonra ortaya çıkan kırmızı alev, aslında gücünü gösteriyor. Bu bomba düştüğü bölgede 360 metre çapındaki tüm insanları öldürür. 800 ila 850 metre içerisinde yer alanları da ağır yaralar...  

Bunlar askeri hedeflere atılır. Komuta kontrol harp karargahları, mühimmat depoları, yeraltı sığınakları, uçak hangarları ve barajlar... ‘Baraj patlatan bomba’ diye geçiyor ve ‘büyük puro’ adıyla anılıyor... Cenevre Sözleşmesi’nin 24. maddesine göre, sivillerin vurulması çok büyük bir savaş suçudur. Uluslararası mahkemelerde Netanyahu bu emri verdiği için yargılanacak.” 

‘JDAM MÜHİMMATI KULLANILDI’ 

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar: “İlk belirlemelere göre saldırıda ABD üretimi GBU-31 JDAM mühimmatı kullanıldı... JDAM (Joint Direct Attack Munition), Boeing tarafından üretilen müşterek doğrudan taarruz mühimmatıdır. Kuyruk bölümündeki INS/GPS sistemleri sayesinde, uçaktan bırakıldıktan sonra belirlenen koordinata doğru uçuşunu bağımsız olarak gerçekleştirir… Yaklaşık 25 km menzile sahip JDAM, düşük maliyetli katlanabilir kanatların (DiamondBlack kanat kiti gibi) kullanımıyla yaklaşık 65 km menzile ulaşabilmekte. Halen ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri ile İsrail Hava Kuvetleri tarafından kullanılan JDAM güdüm kitleri, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke tarafından sipariş edilmiştir.”