Dünya Son dakika: Savaş kapıda! ABD tarih verdi: Ülkeyi terk edin yoksa...

Son dakika: Savaş kapıda! ABD tarih verdi: Ülkeyi terk edin yoksa...

11.02.2022 - 23:36 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; Ukrayna krizinde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ederken sıcak haber geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Olimpiyatları bitmeden Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlayabileceğini söyledi. Beyaz Saray, ABD vatandaşlarının önümüzdeki 24 ile 48 saat içinde Ukrayna'yı terk etmeleri gerektiğini açıkladı. ABD, Polonya'ya 3 bin ilave asker daha gönderiyor. Öte yandan Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Biden arasında 12 Şubat akşamı için telefon görüşmesinin planlandığını duyurdu. İşte yaşanan tüm gelişmeler...

Son dakika: Savaş kapıda ABD tarih verdi: Ülkeyi terk edin yoksa...

Ukrayna-Rusya geriliminde sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. ABD kanadından peş peşe yapılan tedirgin edici açıklamalar dünya gündemine oturdu. ABD ve İngiltere vatandaşlarından Ukrayna'yı 48 terk etmelerini isterken Polonya'ya ilave asker takviyesi yapıldı. İşte krizde son yaşananlar... 

Haberin Devamı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilime yönelik açıklamalarda bulundu. Sullivan, Çin Olimpiyatları bitmeden Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlayabileceğini söyledi.

 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Ukrayna’daki ABD’lilere ülkeyi terk etmeleri konusunda uyarıda bulunarak, “Ukrayna'daki herhangi bir ABD’li, mümkün olan en kısa sürede ya da 24 ila 48 saat içinde ülkeyi terk etmeli" dedi. Sullivan ayrıca “Açıkçası geleceği tahmin edemiyoruz, tam olarak ne olacağını bilmiyoruz. Ancak Ukrayna’da işgal riski artık yeterince yüksek ve tehdit artık yeterince yakın" açıklamasında bulundu.

"FÜZE SALDIRI İLE BAŞLAMASI MUHTEMEL”

Haberin Devamı

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılara hava bombaları ve füze saldırı ile başlaması muhtemeldir” diye konuştu. Sullivan ayrıca Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye karar verip vermediği konusunda net olmadığını belirterek, “Başkan Putin tarafından işgale yönelik nihai bir karar alınmadı, ancak sahada gördüklerimize ve istihbarat analistlerimizin edindikleri bilgilere dayanarak yeterli düzeyde endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Sullivan, sözlerine şöyle devam etti: “İstihbarat bilgilerine girmeyeceğim ama hem Belarus'ta hem de Ukrayna sınırının kuzey ve doğusundaki Rus güçlerine bakarsanız, Rusya’nın şu anda Ukrayna'da büyük bir askeri harekâta girişebilecek durumda olduğunu fark edersiniz."

ABD DONANMASI GEMİ GÖNDERİYOR

ABD Donanması, Rusya-Ukrayna geriliminin tırmanması üzerine Avrupa'dan sorumlu 6. Filo bölgesine 4 muhrip gemisi gönderiyor.

POLONYA'YA 3 BİN ASKER DAHA TAKVİYE EDİLİYOR

ABD, Rusya-Ukrayna krizinin tırmanması nedeniyle Polonya'ya 3 bin ilave asker gönderiyor.

BİDEN VE PUTİN GÖRÜŞECEK

Ukrayna'daki krize yönelik ABD'den yeni açıklamalar gelirken Rusya tarafında da hareketlilik artarak devam ediyor. Beyaz Saray, Biden'ın, Rusya lideri Putin ile telefon görüşmesi yapmak istediğini belirtmesi üzerine Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov açıklama yaparak, "ABD tarafı Devlet Başkanı Putin ile görüşme talebinde bulundu ve 12 Şubat'ta, Moskova saati ile iki devlet başkanının görüşmesi planlanıyor" dedi. Görüşmenin saat kaçta olacağına dair bilgi vermeyen Peskov, Amerikan tarafının telefon görüşmesi için kendilerine yazılı talep ulaştırdığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

RUSYA'DAN KRİTİK AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Batı ülkeleri ve Batı medyası, Ukrayna çevresindeki yapay gerilimi tırmandırmak için kumpas başlattılar" denildi.

ABD, Ukrayna'daki vatandaşlarının 24 ile 48 saat ülkeyi terk etmesini isterken aynı saatlerde Rusya'dan kritik bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Batı medyasında yer alan Rusya'nın, Ukrayna'yı işgal edeceği ile ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek, "Rusya Federasyonu'nun güvenlik garantileri konusundaki haklı taleplerini itibarsızlaştırmak için Moskova'ya karşı koordineli bir enformasyon saldırısı gerçekleşiyor. Batı ülkeleri ve Batı medyası, Ukrayna çevresindeki yapay gerilimi tırmandırmak için kumpas başlattı" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

"HALKTA TEDİRGİNLİK YOK"

CNN Türk Haber Müdürü Fatih Sadırlı, Odessa'dan aktardığı bilgide, "Halkta bir tedirginlik yok. Herkes hayatına rutin olarak devam ediyor." sözlerine yer verdi.

RUSYA İLE İNGİLTERE ARASINDA ANLAŞMAYA VARILDI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace bugün Moskova'da bir araya geldi. Ukrayna'daki kriz başta olmak üzere birçok konuda istişarelerde bulunan iki bakan görüşmede ayrıca Rusya-İngiltere ilişkilerini ele aldı.

Son dakika: Savaş kapıda ABD tarih verdi: Ülkeyi terk edin yoksa...

Rusya Savunma Bakanlığı, Bakan Şoygu ve Bakan Wallace görüşmesine dair yaptığı açıklamada, "Toplantıda iki ülkenin savunma bakanlıkları arasındaki temasların devamı konusunda mutabakata varıldı. Şoygu, Rusya Savunma Bakanlığı'nın, askeri alanda ikili işbirliğini yeniden tesis etme önerilerini değerlendirmeye hazır olduğunu vurguladı. Savunma departmanları aracılığıyla temasların sürdürülmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Taraflar, askeri faaliyetler sırasında olayların önlenmesi ve kasıtsız çatışma risklerinin azaltılması için temasların sürdürülmesinin önemine dikkat çekmiştir" ifadelerine yer verildi.