Dünya Alay konusu olan Putin'den misilleme geldi! İntikam peşinde...

Alay konusu olan Putin'den misilleme geldi! İntikam peşinde...

09.10.2022 - 12:15 | Son Güncellenme:

İşgale soyunduğu Ukrayna'dan ilk büyük darbeyi Berdyansk limanında yiyen Rusya lideri Putin, Nisan ayında Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'nın batırılmasıyla şoke olmuştu. Hiç beklenmedik bir saldırıyla, 70'inci doğum gününü kutlayan Putin'i çılgına çeviren Ukrayna'da hem sevinç hem de tedirginlik hakim. Yetkililer patlamayı 'kuralsız savaş' olarak adlandırırken, ağır kayıplar veren ve utanç yaşayan Putin, bir sonraki adımı atarak misilleme yaptı.

Alay konusu olan Putinden misilleme geldi İntikam peşinde...

Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığının tanındığına dair kararname imzalarken, aynı zamanda 190 bin askeriyle Ukrayna'da "özel operasyon" emri verdi. İşler, Kiev yönetimini birkaç günde devirmeyi amaçlayan Rus liderin istediği gibi gitmedi. Şimdiyse Putin, hiç beklemediği bir utançla karşı karşıya.

Haberin Devamı

"BU DAHA BAŞLANGIÇ"

Moskova’nın ilhak ettiği Kırım Körfezi ve Rusya arasındaki tek köprüde yaşanan büyük patlama, bugün de dünyada birinci gündem maddesi. Üç kişinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından, köprü kısmen trafiğe açıldı ancak tartışmalar daha yeni başlıyor. Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak, 20 kilometrelik köprüdeki hasarı "başlangıç" diye tanımladı ancak doğrudan Ukrayna'nın sorumlu olduğunu söylemedi. Podolyak Twitter'daki paylaşımında "Yasadışı her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna'ya iade edilmeli, Rusya işgal ettiği her yerden sürülmeli" dedi.

Alay konusu olan Putinden misilleme geldi İntikam peşinde...

Bu arada Ukrayna Savunma Bakanlığı da, köprüdeki patlamayı, Rus gemisi Moskva'nın Nisan ayında batırılmasıyla kıyasladı. Bakanlığın Twitter hesabından "Ukrayna'a ait Kırım'daki Rus gücünün iki sembolü batırıldı. Sırada ne var?" denildi.

Haberin Devamı

DOĞUM GÜNÜNDE DARBE YEDİ

Yangının özellikle Rusya lideri Vladimir Putin'in 70'inci doğumgününden bir gün sonra çıkması Ukrayna sosyal medyasında sevinçle karşılandı. Ancak Ukrayna tarafında bir yandan da endişe var. Daha önce nükleer tehditte bulunan Putin'in, peş peşe verdiği kayıpların ardınan bunu hayata geçirebileceği ihtimali tedirginlik yaratıyor.

Askeri uzmanlar, Zelenskiy'nin güçlerinin Kırım'a giden e hayati önem taşıyan köprüye zarar vermesi ve Rusya'nın ciddi bir kayıp yaşamasının ardından, Vladimir Putin'in "nükleer silah kullanmaya geçebileceğini" ve Ukrayna'da kitle imha silahları konuşlandırabileceğini öne sürdü.

GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANIYOR

Öte yandan Putin, Güvenlik Konseyi'ni de topluyor. Toplantıda Kırım Köprüsü'ndeki patlamanın da görüşülmesi bekleniyor.

Alay konusu olan Putinden misilleme geldi İntikam peşinde...

"MAHŞER GÜNÜNÜ GETİRECEK" DEMİŞTİ

İngiliz Ordusunun eski başkanı, Kremlin'in daha önce Kırım'a yönelik bir saldırının 'kırmızı çizgiyi aşacağı' konusunda ısrar etmesinin ardından Putin'in artık nükleer silah kullanma seçimini yapabileceği konusunda uyardı. İngiliz Telegraph gazetesinin dün gece bildirdiğine göre General Lord Richard Dannatt, Putin'in Ukrayna'ya yönelik saldırılarını artırmasını beklediğini de söyledi.

Haberin Devamı

Rus lider, daha önce Rusya ile ilhak edilen Kırım arasındaki stratejik öneme sahip Kerç Boğazı'na yapılacak herhangi bir saldırının 'mahşer gününü' getireceğine söz vermişti.

Ortaya çıkan görüntüler, Putin Ukrayna'ya ilk misilleme saldırılarını başlatırken, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya'daki konut bloğuna füze bombardımanını gözler önüne serdi. Sabahın erken saatlerinde bir dizi patlama şehri sarstı, gökyüzüne yükselen alev topu ve siyah dumanlar, bir dizi ikincil patlamayı da tetikledi.

Alay konusu olan Putinden misilleme geldi İntikam peşinde...

Putin'in öfkeli yanıtı, Ukrayna kuvvetlerinin Rusya ile Kırım'ı birbirine bağlayan karayolu köprüsünü yerle bir ederek denize düşüren patlamanın ardından geldi.

17 ÖLÜ, 40 YARALI

Zaporijya yetkilisi Anatoliy Kurtev, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya kentine düzenlenen bombalı saldırıda en az 17 kişinin öldüğünü söyledi. Zelenskiy'in üst düzey cumhurbaşkanlığı danışmanı Anton Gerashchenko, konutlara yönelik bir saldırı sonrasında ilk rakamların 17 ölü ve 40 yaralı olduğunu söyledi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Ruslar savaş alanında yanıt veremiyor ve bu nedenle şehirleri arkadan vuruyor" dedi.

Alay konusu olan Putinden misilleme geldi İntikam peşinde...

Şehir, Avrupa'nın en büyük nükleer santralinden 125 km uzaklıkta bulunuyor.

Rus lider, FSB istihbarat servisine köprüdeki güvenliği izlemesi emrini verdi; bu, Rusya'nın savaş çabaları aksamaya devam ederken ordu ile gizli servis arasında olası bir tartışmanın işareti.

PUTİN'DE ALAY ETTİLER

Putin, 70'inci doğum günü için müttefik Tacikistan Cumhurbaşkanı'ndan kavun piramitleri aldı. Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko tarafından da kendisine bir traktör hediye edildi.

Bu arada Kiev lideri, her gece Telegram'da yayınlanan video adresinde cüretkar yorumlarda bulunarak Putin'in tedarik hattına yapılan küçük düşürücü saldırıyla dalga geçti.

Zelensky, "Bugün ülkemizde güzel ve çoğunlukla güneşli bir gündü. Bölgenin çoğunda hava yaklaşık 20 santigrat derece ve güneşliydi. Ne yazık ki, Kırım'da hava hala sıcak olmasına rağmen bulutluydu. Ancak bulutlar nasıl olursa olsun, Ukraynalılar ne yapacaklarını ve geleceğimizin güneşli olduğunu biliyor. Bu, tüm topraklarımızda, özellikle Kırım'da işgalcilerin olmadığı bir gelecek."

Haberin Devamı

Patlama, Putin'in 70. doğum gününden sadece birkaç saat sonra meydana geldi. Zelenskiy'nin yardımcılarından biri, Putin'le dlaga geçreren "Doğum günün kutlu olsun, Bay Başkan" dedi.

Alay konusu olan Putinden misilleme geldi İntikam peşinde...

Moskova öfkeyle, en az üç kişinin ölümüne neden olan patlamayai kamyondaki bombanın infilak etmesinin sebep olduğunu iddia etti. Kırım'ın Kremlin destekli bölgesel parlamentosunun sözcüsü, Kiev'i patlamanın arkasında olmakla suçladı.

Putin, utanç verici saldırıya köprüde sıkı güvenlik talimatı vererek yanıt verdi. Rus lider, köprünün patlamada hasar görmesinden saatler sonra yayınlanan bir kararnamede, FSB güvenlik servisinin koruma önlemlerini güçlendireceğini söyledi.

Kremlin, 2018'de bizzat Putin'in Rus devlet medyasında yayınlanan ve büyük bir tantana açılan köprünün, saldırı yunuslarını bile içeren maksimum güvenlikli bir operasyonla korunduğunu iddia etmişti.

Rus kolluk kuvvetleri, Kırım Köprüsü'nde patlayan kırmızı renkli kamyonunun sahibinin, Rusya'nın Krasnodar bölgesinden 25 yaşındaki Samir Yusubov olduğunu öğrendi. Kamyon patladığında kimin kullandığı ise hâlâ araştırılıyor.