Dünya Moskva'dan Kerç Köprüsü'ne Karadeniz'e gömülen Rus hayalleri

Moskva'dan Kerç Köprüsü'ne Karadeniz'e gömülen Rus hayalleri

08.10.2022 - 16:32 | Son Güncellenme:

Henüz işgalin ilk ayı dolmadan ilk büyük darbeyi Berdyansk limanında yiyen Rusya lideri Putin, Nisan ayında Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'nın batırılmasıyla çılgına döndü. Kırım Yarımadası'nda önce hava üssündeki Rus savaş uçaklarını yok eden Ukraynalılar, bugün ise hiç kimsenin beklemediği bir saldırıya girişti.

Moskvadan Kerç Köprüsüne Karadenize gömülen Rus hayalleri

Rus lider Putin, 24 Şubat'ta sınıra yığdığı 190 bin askerle Ukrayna'ya saldırı emri verdi. Kremlin'in amacı, Kiev yönetimini birkaç günde devirip Ukrayna'da kukla bir rejim kurmaktı. Ancak Rus ordusunun duvara çarpması yalnızca birkaç gün sürdü. Üç yönden Ukrayna'ya giren Rus ordusu, birkaç hafta içinde başkent Kiev çevresinde hezimet yaşadı ve Nisan ayı başlarında geri çekilmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Rus ordusu neredeyse haritadan sildiği Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'ü işgal ederken, ilkbahar sonunda çoğunluğu Rus yanlısı ayrılıkçıların elinde olan Donbas'taki Luhansk bölgesini tamamen kontrolüne aldı. Yaz mevsimine girilmesiyle Ukraynalılar önce Rus işgalcileri durdurdu, ardından da mevsim sonunda karşı taarruza geçti.

Cephede en az 70 bin askeri öldürülen ya da yaralanan Rus lider Putin, yedi ay direndiği seferberlik ilanını 21 Eylül sabahı 'kısmi' olarak açıkladı. 300 bin yedek askeri daha Ukrayna'ya göndermeye hazırlanan Rusya, 227 günü dolan savaşta çok ağır darbeler yedi.

Ukraynalılar, Mart ayı ortasında Rus donanmasına ilk büyük darbeyi indirdi. Azak Denizi kıyısındaki Berdyansk limanında bir Rus savaş gemisi vuruldu, işgalin birinci ayının dolduğu gün gerçekleşen saldırıda limanda demirli Rus savaş gemilerindeki devasa patlamalar birçok farklı açıdan kaydedildi.

Haberin Devamı

Moskvadan Kerç Köprüsüne Karadenize gömülen Rus hayalleri

Rusya'nın büyük çıkarma gemisi Orsk'un sulara gömüldüğü açıklandı, daha sonra ise batırılan geminin Rusya'nın büyük savaş gemilerinden Saratov olduğu aktarıldı. Orsk patlamalarda ağır hasar alırken, Caesar Kunikov ve Novocherkassk gibi çıkarma gemileri de hasar gördü.

TARİH: 14 NİSAN

Takvimler 14 Nisan'ı gösterdiğinde ise, Rusya'nın Karadeniz Filosu'ndaki en büyük gemisi Moskva (Moskova) hedef alındı. Ukrayna ordusu, filonun kalbi Moskva'nın iki Neptün seyir füzesiyle vurulduğunu duyurdu. Rusya, önce Moskva savaş gemisinde yangın çıktığını ve aracın su üstünde kalmayı başardığını ileri sürdü. Kremlin, daha sonra savaş gemisinin Karadeniz'in sularına gömüldüğünü resmen kabul etmek zorunda kaldı. Birkaç gün içinde Odesa ve Mykolaiv arasında batan savaş gemisinin fotoğrafları da yayınlandı.

Moskvadan Kerç Köprüsüne Karadenize gömülen Rus hayalleri

Mayıs ayında bu kez Karadeniz'deki Amiral Grigoroviç sınıfı fırkateyn Amiral Makarov'a füzeler ateşlendi. Karadeniz'deki Yılan Adası yakınlarında vurulan gemide yangın çıktı, gökyüzüne yükselen alevler fotoğraflandı.

RUS JETLERİ PARAMPARÇA

Yaz mevsiminde üstünlüğü ele alan Ukraynalılar, bu kez gözünü Kırım Yarımadası'na çevridi. Kırım 9 Ağustos Salı günü arka arkaya patlamalarla sarsıldı. Patlamaların meydana geldiği yer, Rus savaş uçaklarına ev sahipliği yapan Saki Hava Üssü'ydü. Şiddetli patlamaların gökyüzünde 'mantar bulutları' oluşturduğu patlamanın ardından üsteki dokuz Rus savaş uçağı yok edildi. Uydu şirketi Planet Lab'ın paylaştığı fotoğraflarda, 10 Ağustos tarihli kareler üsse konuşlanmış çok sayıda savaş uçağının enkaza dönüştüğünü kanıtladı.

Haberin Devamı

Moskvadan Kerç Köprüsüne Karadenize gömülen Rus hayalleri

Vurulan uçaklar, hangarlarda değil de toprak siperlerle çevrili açık alanlarda tutuluyordu. Jetlerin yok edilmesi, Rus Hava Kuvvetleri'nin tek seferde gerçekleşen en büyük kayıplarından biri olarak kayıtlara geçti. Askeri uzmanlar, Rusya'nın Karadeniz Filosu'na ait Su-30 ve Su-24 savaş uçaklarının yarıdan fazlasını kaybettiğini belirtiyordu.

SAVAŞTA AÇILAN YENİ SAYFA

Rusya ile Putin'in 2014'te düzmece bir referandumla el koyduğu Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'ndeki patlama ise, savaşta yeni bir sayfa açıldığı anlamına geliyor. Putin'in en prestijli projelerinden biri olan köprü, Ukraynalılar için ise bir 'nefret sembolü'ydü.

Haberin Devamı

Moskvadan Kerç Köprüsüne Karadenize gömülen Rus hayalleri

Nitekim, Ukrayna Savunma Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada, köprüdeki patlamayı, Rus gemisi Moskva'nın Nisan ayında batırılmasıyla kıyasladı. Bakanlığın Twitter hesabından "Ukrayna'a ait Kırım'daki Rus gücünün iki sembolü batırıldı. Sırada ne var?" denildi.

Putin'in en yakınındaki isimlerden, Rusya'nın eski devlet başkanı Dmitry Medvedev, Temmuz ayında Ukrayna'nın Kırım'ı hedef almasının Kiev için 'kıyamet' anlamına geleceği tehdidini savurmuştu.