Dünya Aliyev ile Paşinyan Brüksel’de görüşecek

Aliyev ile Paşinyan Brüksel’de görüşecek

07.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin ekim sonunda Brüksel’de görüşeceğini duyurdu.

Aliyev ile Paşinyan Brüksel’de görüşecek

İspanya’nın Granada kentinde gerçekleşen Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı esnasında yapılan görüşmelerin ardından iki liderin Brüksel’de görüşeceği açıklandı. Michel, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı Brüksel’e davet ettiğini, liderlerin davete olumlu yanıt verdiğini söylerken, ay sonunda Brüksel’de üçlü görüşme yapılacağını duyurdu. Azerbaycan ve Ermenistan arasında ilerleme sağlamak için çok fazla çalışacaklarını söyleyen Michel, iki ülke arasında uzlaşmaya varılması için AB’nin tüm araçlarını kullanacağını vurguladı. 

Haberin Devamı

Öte yandan önceki gün Paşinyan ile yaptıkları görüşmenin ardından bir açıklama yapan Avrupalı liderler, Ermenistan ve Azerbaycan’a tüm tutukluları serbest bırakma ve mayın temizleme çalışmalarını kolaylaştırma çağrısında bulundu. Liderler, sınır belirleme çalışmalarının da acil olarak ilerletilmesine yönelik çağrı yaptı. 

‘Kilit oyuncular olmadığı için başarısız’

ABD merkezli Politico, Granada’daki zirvenin, çatışmaların durdurulmasına yönelik kilit oyuncuların yer almaması nedeniyle Karabağ konusunda başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti. Politico’ya göre Avrupalı liderler, bölgedeki kilit oyuncuların zirvede temsil edilmemesi, özellikle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantıya katılmaması nedeniyle bir dizi anlaşmazlığın çözümünde ilerleme kaydedemedi.