Dünya Ankara’dan MED9 bildirisine tepki

Ankara’dan MED9 bildirisine tepki

19.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, Atina’da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi’nin ardından yayımlanan ortak bildiriye tepki gösterdi, “Taraflı, vizyonsuz, gerçeklerden kopuk” ifadelerini kullandı

Ankara’dan MED9 bildirisine tepki

ANKARA Milliyet  - AB üyesi Güney  Avrupa Ülkeleri (MED9) Zirvesi’nin ortak bildirisine Ankara’nın tepkisi sert oldu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç,  Fransa, GKRY, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Slovenya ve Yunanistan temsilcilerinin katıldığı MED9 zirvesi sonunda kabul edilen ortak bildiri hakkındaki  soruya yazılı yanıt verdi. Bilgiç, AB’nin 9 üyesinin önceki gün Atina’da yaptıkları zirve sonucunda yayımlanan ortak bildirinin, Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve düzensiz göç konusundaki bölümlerinin önceki senelerde olduğu gibi taraflı, vizyonsuz ve  gerçeklerden kopuk olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Bilgiç, “Söz konusu bildiriye imza atan AB ülkelerini dayanışma kisvesi altında Yunanistan ve GKRY’nin körü körüne peşinden giderek izledikleri tek yanlı ve taraflı tutumlarını terk etmeye davet ediyoruz” ifadesini kullandı.

Miçotakis’ten açıklama

Öte yandan Reuters ajansına açıklamalarda bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin Avrupa’ya yeni göç dalgasında mücadelede önemli bir ortak olduğunu söyledi. Miçotakis, Türkiye’nin desteğe ihtiyacı olduğunu ve Avrupa’nın göç sorununa karşı ortak bir siyaset izleyemediğini ifade etti. Miçotakis, şunları söyledi:

“Türkiye’yi göç sorununun idaresinde bir ortak olarak değerlendiriyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok açık konuştuğumuz bir görüşme yaptık ve sanıyorum mültecileri kendilerine mümkün olan en yakın mesafede tutmanın öneminde uzlaştık. Ve evet, Türkiye’yi bu sorunla baş etmesi için desteklemek gerekiyor. Diğer yandan, 2015’te gördüklerimizin tekrarı olmayacağının altını çizmek isterim. Bu ihtimaller dâhilinde bile değil. Yeniden yaşanmasını engellemek için her şeyi yapacağız.”

Haberin Devamı

Samos’ta hapishane gibi mülteci kampı!

Yunanistan’ın Samos Adası’nda inşa ettiği yeni mülteci kampı dün açılırken, pek çok kuruluş ve Yunan siyasetçi, kampı sert bir şekilde eleştirdi. Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği belirtilen ve dün Samos Adası’nın ücra bir köşesinde açılan yeni merkez, mülteci ve sığınmacıların işlemleri için Ege Adaları’nda kurulan birkaç merkezden biri. Samos’taki Sınır Tanımayan Doktorlar saha koordinatörü Patrick Wieland, “AB ve Yunanistan’ın Afganistan gibi ülkelerde olup bitenleri görürken Samos adasında sığınmacılar için yeni bir hapishane açmakla meşgul olması ne kadar küstahça. Belki merkezlerindeki dikenli teller parlak ve yenidir ama bu iyileştirme olarak satılamaz” dedi. Kampı, muhalefetteki Syriza Partisi de topa tutmuştu.