Dünya Assange Londra’da tutuklandı

Assange Londra’da tutuklandı

12.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ekvador’un verdiği sığınma hakkını geri çekmesinin ardından İngiliz polisi, Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne girerek WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ı tutukladı

Assange Londra’da tutuklandı

İngiliz polisi, 2012 yılından bu yana Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan “WikiLeaks” internet sitesinin kurucusu Julian Assange’ı gözaltına aldı. Londra Polisi, Ekvador’un verdiği sığınma hakkını geri çekmesinin ardından Assange’ın, bu ülkenin Londra’daki Büyükelçiliği’nde
gözaltına alındığını bildirdi.

Haberin Devamı

Güvenlik görevlileri Ekvador’un Londra Büyükelçisi’nin daveti üzerine binaya girdi ve Assange’ı dışarı çıkardı. WikiLeaks kurucusunun binayı terk ederken “İngiltere’nin egemenliği yok!”, “İngiltere, (ABD Başkanı Donald) Trump yönetiminin bu girişimine direnmeli!” diye bağırdığı duyuldu. Assange, 2012’de Londra’dayken, İsveç’te cinsel tacizde bulunduğu iddiaları üzerine İngiliz Polisi’nce tutuklanmış ama kefaletle serbest bırakılmıştı. Suçlamaların siyasi olduğunu savunan Assange, ABD’ye teslim edileceği endişesiyle, Washington’la suçlu iadesi anlaşması bulunmayan Londra’daki Ekvador elçiliğine sığınmıştı.

Assange, tutuklanmasının ardından kısa süre içinde mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, kefalet şartlarını ihlal etme suçlamasını reddeden Assange’ı suçlu buldu ve tutuklanmasına hükmetti. Davanın 2 Mayıs’ta görüleceği ve Assange’ın video konferansla katılacağı açıklandı.

Haberin Devamı

‘ABD’ye gönderilmeyecek’

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, İngiltere’nin Assange’ı “idam cezasının yürürlükte olduğu bir ülkeye göndermeyeceğine” dair garanti verdiğini açıkladı. Moreno, Twitter’dan paylaştığı videoda, “İnsan haklarına ve uluslararası hukuka olan bağlılığımıza paralel olarak İngiltere’den Assange’ın idam cezasına çarptırılabileceği ya da işkence görebileceği bir ülkeye gönderilmeyeceğine dair garanti vermesini istedik. İngiltere hükümeti bizimle aynı görüşte olduğunu yazılı olarak onayladı” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise, Moreno’ya “İngiltere ile işbirliğinden ötürü” teşekkür etti.

Assange Londra’da tutuklandı

WikiLeaks ise, Moreno’nun uluslararası hukuka aykırı hareket ettiğini, Ekvador’un Assange’ın sığınma hakkını yasa dışı şekilde geri çektiğini ve İngiliz polisinin uluslararası hukuku çiğneyip Assange’ı elçilik binasında gözaltına aldığını vurguladı. Assange’ın avukatı da, Assange’ın “ABD’nin iade talebi” ve “kefalet şartlarını ihlal” gerekçeleriyle gözaltına alındığını belirtti. Assange’ın Ekvador vatandaşlığının da iptal edildiği öğrenildi.

Assange ve Ekvador yönetimi arasında bir süredir gerginlik vardı. WikiLeaeks, son günlerde Ekvador hükümetini Assange’a karşı “casusluk faaliyeti” yapmakla suçluyordu. Ekvador hükümetiyse, Mart 2018’de yaptığı açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange’ın internetinin kesildiğini bildirmişti. Ekvador, geçen Ekim ayında Assange’ın daha iyi sığınma koşulları için açtığı dava başvurusunu da reddetmişti. WikiLeaks’in kurucusu, elçilikteyken siyasete karışmaması, ziyaretçi kabul etmemesi ya da iletişiminin kısıtlanması gibi bazı kararlarla anayasal haklarının ihlal edildiğini öne sürüyordu.

Haberin Devamı

Assange Londra’da tutuklandı

Büyükelçilikte yaşayan Assange’ın kedisinin, ortakları tarafından uzun süre önce götürüldüğü açıklandı.

Wikileaks, geçen hafta, üst düzey bir Ekvador yetkilisinin, “Assange’ın elçilik binasından çıkarılacağını ve gözaltına alınması için İngiltere ile anlaşmaya varıldığını söylediğini” belirtmişti.

Assange kimdir?

Avustralya’da 1971 yılında dünyaya gelen Julian Assange, 2006’da gizli bilgi ve fotoğrafları yayımlayan WikiLeaks sitesini kurdu. 2010’da ABD askerlerinin Irak’ta bir helikopterden ateş açarak 18 sivili öldürdüklerini gösteren görüntülerle dünya çapında manşete çıktı. WikiLeaks sitesi, ABD istihbarat şirketi Stratfor’ın beş milyon gizli e-postasını yayımladı. Assange’ı savunan, destekleyen büyük bir kitle var. Bu kitle, eğer bu yayınladığı gizli dosyalar Kuzey Kore’ye ait olsaydı Assange’a ‘Nobel ödülü verilirdi’ düşüncesini savunuyor. Bir kesim ise devlet sırlarının bu şekilde yayınlanmasına karşı ve Assange’ın cezalandırılmasını istiyor.

Haberin Devamı

Assange Londra’da tutuklandı

Assange 2012’de Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmadan kısa süre önce Londra’da Milliyet’in sorularını yanıtlamıştı.

Şimdi ne olacak?

Julian Assange, 2012’de İsveç’te kendisine açılan bir cinsel taciz davası kullanılarak ABD’ye iade edileceği endişesiyle Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. İsveç’te açılan cinsel taciz davası 2017’de düşürüldü. Buna rağmen İngiltere polisi Assange’ın büyükelçilik binasını terk ettiği anda gözaltına alınacağını söylemişti. Tutuklanma açıklamasının ardından ABD’nin harekete geçtiği ve Assange’a yönelik suçlama yönelttiği öğrenildi. Bu durumda Assange’ın ABD’ye iadesi gündeme gelecek. Assange, Chelsea Manning isimli eski askerin gizli bilgisayarlara girişine yardım etmekle suçlanıyor. Bu arada İsveç’teki savcılık yetkilileri, Assange’ı kendisine yöneltilen cinsel saldırı suçlamaları hakkında sorgulamayı yeniden gündeme alabileceklerini söyledi.