Dünya Barış Nobeli’ni Ahtisaari kazandı

Barış Nobeli’ni Ahtisaari kazandı

11.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Nobel Barış Ödülü, ömrünü uluslararası krizlerin çözümüne adayarak “daha barışçıl bir dünyaya katkıda bulunan” eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Ahtisaari’ye verildi

Barış Nobeli’ni Ahtisaari kazandı

2008 Nobel Barış Ödülü, Afrika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu’daki birçok krizin çözümünde öncü rol oynayan Finlandiya’nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari’ye verildi.
Nobel Barış Ödülü’nü veren Norveç Nobel Komitesi’nden dün yapılan açıklamada, 71 yaşındaki Ahtisaari’nin, “30 yılı aşkın süredir birçok kıtada uluslararası çatışmaları çözmek için büyük çaba harcadığı” için ödüle layık görüldüğü belirtildi. Komite Başkanı Ole Danbolt Mjoes, “Onun bu çabaları, daha barışçıl bir dünyaya ve milletler arasında kardeşliğe katkıda bulundu” dedi. Ahtisaari de bu saygın ödülü kazanmaktan çok mutlu olduğunu söyledi.
Norveçli yayın kurumu NRK’ya konuşan Ahtisaari, çalışmalarında en büyük başarı olarak hangisini gördüğü yönündeki soruya, “Tabii ki Namibya” yanıtı verdi ve Namibya’nın bağımsızlığını kazanmasının çok uzun zaman aldığını belirtti.

‘İşsiz gençlerle ilgileneceğim’
Ahtisaari, AP TV’sine verdiği demeçte, bundan böyle dünyada işsiz gençlik sorunuyla uğraşacağını söyledi. Ahtisaari şöyle dedi: "10 yıl içinde dünyada 30 yaşın altında 1 milyar 300 milyon genç olacak. Dünya devletlerinin ancak 300 milyon genci istihdam etme imkânları var. İyi bir hayat için ümidi olmayan gençleri eğitmek ve iş sahibi yapmak çok önemli görev. 1 milyar genç, çeşitli suç yollarına ve tedhişe sapma potansiyeli taşır. Onun için bu sorun dünyanın belki de en mühim meselesi."


Moskova tepkili: Karar ideolojik
Nobel Brış Ödülü'nün Ahtisaari’ye verilmesi Moskova’nın tepkisine neden oldu. Parlamento Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçov, ”Ahtisaari, uluslararası alanda tanınan bir isim. Ancak, Nobel Barış Ödülü farklı bir şey. Kendisine saygı duymakla birlikte bu kadar büyük bir ödülü hak edecek bir şey yaptığını düşünmüyorum” dedi.
Kararın siyasi olduğunu savunan Kosaçov, alaycı bir dille, Kosova’dan ayrılmak zorunda kalan 200 bin Sırpın da kararı destekleyeceğini sanmadığını söyledi.
Rusya Senatosu Başkan Yardımcısı Aleksandr Torşin de kararın “ideolojik” olduğunu ileri sürdü ve “Ödülün Sırbistan’ı bölen Ahtisaari’ye verilmesi Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımakta ne kadar haklı olduğunu gösteriyor” dedi.
Eleştiri kervanına katılan Rusya'nın NATO nezdindeki temsilcisi Büyükelçi Dmitry Rogozin de Ahtisaari'yi, sistemli ve yüzsüz bir şekilde uluslararası yasaları tahrip etmekle suçladı.
MOSKOVA Milliyet



Milliyet’e, ‘Reformlar çok önemli’ demişti
Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Martti Ahtisaari, başkanlığını yaptığı Bağımsız Türkiye Komisyonu (ITC) toplantısı için geçen sene İstanbul’a gelmişti. Ahtisaari, Eylül 2007’deki İstanbul ziyareti sırasında Milliyet muhabiri İpek Yezdani’ye yaptığı açıklamada, reform sürecinin önemine vurgu yapmıştı. Seçimlerden sonra hükümetin reform sürecini sürdürmesi için gerekli temelin oluştuğunu ifade eden Ahtisaari, “İyi niyet önemlidir, ama uygulama daha da önemli” demişti. Ahtisaari, AB’deki politikacıların Türkiye’nin yeni anayasasında nelerin yer aldığını çok dikkatli bir şekilde takip edeceklerini vurgulamıştı.