Dünya Batı’nın Rus parlamentosunun kararına tepkisi sürüyor

Batı’nın Rus parlamentosunun kararına tepkisi sürüyor

25.08.2008 - 17:50 | Son Güncellenme:

.

Batı’nın Rus parlamentosunun kararına tepkisi sürüyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rus parlamentosunun Gürcistan’daki ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarının tanınması kararının Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev tarafından onaylanmasını beklemediğini söyledi.
Merkel, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeld ile görüşmek üzere bulunduğu Stockholm’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rusya Devlet Başkanının, kararı onaylamayacağını tahmin ettiğini” söyledi.
Angela Merkel, Rus parlamentosunun alt ve üst kanatlarının aldığı kararların onaylanmasının sadece, halen kritik durumda olan gerilimi artıracağını ifade etti.
Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi ve alt kanadı Duma, Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarının tanınması yönündeki taleplerini, bugünkü oturumlarında kabul etmişlerdi. Kararların yürürlüğe girebilmesi için Medvedev tarafından onaylanması gerekiyor.

İNGİLTERE
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanlığının sözcüsü, Rus parlamentosunun kararının Londra tarafından “esefle” karşılandığını söyledi.
Sözcü, “sadece bölgede gerilimi artıracak olan oylamayı esefle karşılıyoruz. Rusya’ya taahhütlerini yerine getirmesi, halen üst düzeyde olan gerilimi daha da artıracak hareketlerden kaçınması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Medvedev’in NATO ile ilişkilerine dair yaptığı açıklamadan sonraki konuşmasında, Londra’nın, NATO’nun Rusya ile bütün ilişkilerini kesmesinin yanlış olacağını düşündüğünü de kaydetti.
Bakanlık sözcüsü, Rusya’nın Gürcistan’a yönelik askeri harekatı konusunda NATO içinde büyük bir kaygı olmasına rağmen ittifakın Moskova ile bütün ilişkilerini kesmesinin yanlış olacağını düşündüklerini kaydetti.
Sözcü, “NATO-Rusya ilişkileri, Rusya’nın Gürcistan’a askeri müdahalesini tamamen dikkate almayı gerektirecektir. Buna rağmen biz çok ihtiyaç olduğu zamanda bütün NATO-Rusya temaslarının askıya alınmasının hata olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Kafkasya krizinden sonra NATO geçen hafta Rusya ile diyalogu askıya almış, ardından Rusya da ittifak ile askeri ilişkilerini geçici olarak dondurmuştu.
Medvedev de bugünkü açıklamasında, NATO’nun Rusya ile ilişkileri kesme de dahil olası her yaptırımına karşı hazırlıklı olduklarını söylemişti.
Dimitriy Medvedev, Rusya’nın NATO temsilcisi Dimitriy Ragozin’i kabulünde yaptığı açıklamada, “İlişkilerin kesilmesi de dahil her türlü kararı kabul etmeye hazırız” demişti.
NATO’nun ilişkileri kesme şeklinde bir karar almasının zor olacağını ifade eden Medvedev, NATO ile ilişkilerinin Gürcistan ile Güney Osetya yüzünden meydana gelen çatışma yüzünden “keskin bir şekilde kötüleştiğini” söylemişti.