Dünya Batı Şeria endişesi artıyor!

Batı Şeria endişesi artıyor!

18.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dikkatler Gazze Şeridi’ndeki İsrail-Hamas savaşına yoğunlaşırken, Batı Şeria’da giderek artan Yahudi yerleşimci şiddeti endişe yaratıyor. Son olarak ABD, İsrail’i bölgedeki Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları konusunda uyardı.

Batı Şeria endişesi artıyor

Hamas’ın İsrail’e saldırı düzenlediği 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin Filistinli sivillere yönelik saldırıları ve İsrail ordusunun operasyonlarında 380’den fazla sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. İnsan hakları aktivistleriyse, bu rakamın son 15 yılda kaydedilen en yüksek ölü sayısı olduğunu vurguluyor. İşgal altındaki bulunan ve Filistin Özerk Yönetimi’nin görev yaptığı Batı Şeria’da artan tansiyon, Gazze’deki savaşın yayılması endişelerini de beraberinde getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’i Batı Şeria’da tansiyonu düşürmek ve için “acil” adım atmaya çağırdı. İsrail savaş kabinesinde yer alan eski genelkurmay başkanlarından Benny Gantz’la telefonda görüşen Blinken, “Filistinlilere yönelik Yahudi yerleşimcilerin giderek artan aşırılıkçı şiddet eylemlerine derhal son verilmesini” istedi.

Haberin Devamı

Fransa da tepkili

Batı Şeria’da İsrailli yerleşimcilerin uyguladığı şiddeti “terör politikası” olarak nitelendiren Fransa da, bu konuda sert açıklamalar yapmaya başladı. Nitekim Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne-Claire Legendre, konuya ilişkin açıklamasında, söz konusu şiddet eylemlerinin “açıkça Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesini hedefleyen şiddet ve terör politikası” olduğunu söyledi. İsrailli yetkilileri Filistinlileri şiddetten korumaya çağıran Legendre, “Batı Şeria ile ilgili olarak, yerleşimcilerin Filistinlilere karşı uyguladığı şiddetin Fransa tarafından en güçlü şekilde kınandığını ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı. Fransız Bakan, Gazze’nin gelecekteki Filistin devletinin bir parçası olması gerektiğini ve yönetimine karar vermenin de İsrail’e bağlı olmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Şefi Volker Türk de, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik şiddetin yoğunlaşmasından derin endişe duyduğunu söyledi. Cenevre’de konuşan Türk, “İsrail işgalinin sona ermesi gerektiğinin açık olduğunu” kaydetti.

Cenin kampına gece baskını

İsrail ordusu, Batı Şeria’nın Cenin kentindeki mülteci kampı ve İbn-i Sina Hastanesi’ne baskın düzenledi. Ordu, baskında 7 kişinin öldürüldüğünü belirtirken, ambulans ekibini gözaltına aldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün Filistin ofisi, İbn-i Sina Hastanesi’ne bağlı 6 sağlık görevlisinin gözaltına alındığını duyurdu. Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlenen saldırıda ise az 11 kişinin öldüğü çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.