Dünya Biden sert çıktı, İsrail kapıları açtı

Biden sert çıktı, İsrail kapıları açtı

06.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden, yardım görevlilerine yapılan saldırı sonrası Netanyahu’ya rest çekerken, İsrail yönetimi Gazze’ye yardım sağlanması adına üç noktanın geçişe açılmasını kabul etti.

Biden sert çıktı, İsrail kapıları açtı

ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra, İsrail yönetimi, Gazze’ye yardımların girişi konusunda bir dizi karara imza attı. Açıklama, Biden’ın “ABD’nin İsrail’e desteğinin geleceğinin İsrail’in sivilleri ve yardım çalışanlarını korumaya yönelik somut adımlar atmasına bağlı olduğunu” söylemesinden saatler sonra yapıldı. Görüşme sonrası yapılan açıklamada, Netanyahu’nun derhal harekete geçmemesi durumunda ABD’nin Gazze konusunda tutumunun değişeceği uyarısında bulunuldu.

Haberin Devamı

Biden sert çıktı, İsrail kapıları açtı

Nitekim görüşme sonrası İsrail hükümeti, Erez Sınır Kapısı ve Aşdod Limanı’nın Gazze Şeridi’ne insani yardım girişi için açılacağını, Ürdün’den de Kerem Şalom Sınır Kapısı üzerinden daha fazla yardım girişine izin verileceğini duyurdu. Erez Sınır Kapısı, 7 Ekim’den bu yana ilk kez açılacak ve Ürdün’ün Gazze’nin güneyindeki Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan ulaştırılan yardım miktarı da artacak. 

ABD memnun

Washington, bu kararlardan memnun olurken, Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, “Bu adımların artık tam ve hızlı bir şekilde uygulamaya konulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Watson, “Başkan’ın söylediği gibi, ABD’nin Gazze’ye ilişkin politikası, İsrail’in bu konularda ve masum sivilleri koruma, yardım çalışanlarının güvenliğine yönelik atacağı adımlarla belirlenecek” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Biden, İsrail ordusunun 1 Nisan’da Gazze’de “World Central Kitchen (WCK)” adlı uluslararası yardım kuruluşunda görevli 7 personeli öldürmesinin ardından ilk kez Netanyahu ile görüşmüş, insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların ve genel insani durumun kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı. 

Biden sert çıktı, İsrail kapıları açtı

İsrail İran’ı bekliyor!

İsrail ve İran arasında gerilim son dönemde zirve yaptı. İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği yanındaki binayı hedef alması ve yüksek rütbeli İran Devrim Muhafızları üyelerini öldürmesi sonrası artan gerginlik, yerini bekleyişe bıraktı. İsrail’de, İran’dan gelebilecek olası bir misillemeye karşı önlemler artırılırken, dün dünya çapında 28 İsrail büyükelçiliğinin kapalı olduğu öğrenildi. Bu arada İsrail’den ise İran’a sert uyarı geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Her kim bize zarar verir ya da zarar vermeyi planlarsa biz de ona zarar veririz” diyerek İran’ın ülkesine saldırması halinde bunun sonuçlarına katlanması gerekeceğini söyledi. 

Sorumlular görevden alındı: Çantayı silah sanmışlar!

İsrail ordusu, yardım görevlilerine yönelik skandal saldırıyla ilgili ön askeri soruşturmanın sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Rapora göre, emir komuta zinciri bozuldu ve saldırı protokolüne aykırı hareket edildi. Raporda, silahlı insansız hava aracını yöneten askerin, yardım görevlisinin taşıdığı çantayı silah ile karıştırdığı belirtildi. Soruşturma sonrası İsrail ordusunun güney kuvvetleri komutanı dahil olmak üzere, binbaşı ve albay rütbesindeki askerlerin görevden uzaklaştırıldığı açıklandı. Öte yandan ilk saldırılar esnasında bazı görevlilerin sağ kurtulduğu, ancak üçüncü saldırıda hayatlarını kaybettikleri de ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Trump: İsrail Gazze’de başladığı işi bitirmeli

Eski ABD başkanı Donald Trump, İsrail’in Gazze’de “başladığı işi bitirmesi” ama “hızlı bir şekilde sonuca varması” gerektiğini belirtti. Trump, “Bunu yapma şekillerini sevdiğimden emin değilim, ama (Hamas’a karşı) zafer kazanmanız gerekiyor. Bir zafer kazanmalısınız ve bu da uzun zaman alıyor” ifadelerini kullandı.