Dünya Bilinmezlerin adamı Kim Jong-un

Bilinmezlerin adamı Kim Jong-un

24.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, dünya kamuoyu tarafından bu kadar dikkatle takip edilmesine rağmen hakkındaki bilinmezlerin en fazla olduğu isim. İşte Kim hakkındaki en ilginç bilgiler ve iddialar...

Bilinmezlerin adamı Kim Jong-un

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Dünyanın en bilinmez ancak bir o kadar da ilgi çeken ülkelerinden olan Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un, dikkat çekici bir hikâyeye sahip. Kim Jong-un, 1983 yılında, Kuzey Kore’yi kuran ve mutlak hakimiyetle yöneten Kim hanedanının bir üyesi olarak doğdu. Kim, ailenin diğer çocukları gibi İsviçre’de sahte bir isim kullanarak eğitim aldı. Kim, İsviçre’de okul içinde ve dışında gizli korumalar tarafından korunuyordu. Okuldaki eğitim gören diğer öğrenciler tarafından yapılan açıklamalara göre, Kim, içine kapanık, kızlarla arası iyi olmayan ve siyasi konulara uzak duran bir çocuktu. Kim’in basketbol ve NBA’e olan hayranlığının bu dönemde oluştuğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Ülkenin ikinci lideri Kim Jong-il’in ikinci çocuğu olan Kim Jong-un, 2011 yılında babasının hayatını kaybetmesiyle ülkenin başına geçti. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükümet başkanı oldu. Kim’in ülke kaynaklarında resmen 1982’de doğduğu yazıyor. Ancak Kim’in gerçekte 1984’te doğduğu ve kendini biraz daha büyük göstermek adına kaydı bu şekilde yaptırdığı iddia ediliyor.

Bilinmezlerin adamı Kim Jong-un

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ülkesini mutlak hakimiyetle yönetiyor.

Amcası ve ağabeyi öldürüldü

Aslında Kim’in göreve gelişi dünyada biraz şaşkınlık yaratmıştı. Zira ülke lideri Kim Jong-il’in hayatını kaybetmesinin ardından uzmanlar amca Jang
Song-thaek’in bir süre ‘naip’ olarak görev yapmasını bekliyordu. Zira bu dönemde Kim Jong-un oldukça gençti. Ancak beklentilerin aksine genç Kim, ülke iktidarındaki Kore İşçi Partisi tarafından lider ilan edildi, koltuğa oturdu ve tüm gücü kendisinde toplamayı başardı. 12 Aralık 2013 tarihinde Kim, “ihanet” nedeniyle amcası Jang Song-thaek’in idamını emretti.

Haberin Devamı

Kim’in üvey ağabeyinin yerine göreve gelişi de dikkat çekici. Kim Jong-il’in en büyük oğlu olan Kim-Jong-nam, 2001 yılına kadar babası tarafından varisi olarak kabul edilmişti. Ancak Kim Jong-nam, sahte pasaport kullanarak gizlice Japonya’ya gitmek ve Mayıs 2001’de Disneyland’ı ziyaret etme amacının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, babasının gözünden düştü. Bunun üzerine üvey kardeşi Kim Jong-un Eylül 2010’da varis seçildi. Sürgündeki Jong-nam ise Kuzey Kore rejiminin sert bir eleştirmeni haline geldi. Kim Jong-nam, 2017 yılında Malezya’da suikaste uğradı. Kuala Lumpur Havaalanı’nda VX gazı ile zehirlendi ve hayatını kaybetti. Ölüm emrinin Kim Jong-un tarafından verildiği iddia edildi.

Basketbol hayranı

Kuzey Kore yabancı etkilere kapalı bir ülke olsa da, ülke lideri Kim Jong-un’un yabancı ünlü isimlere karşı hayranlığının olduğu biliniyor. Jong-un’un Beatles ve Jean-Claude Van Damme’ın büyük bir hayranı olduğu ifade edilirken, sıkı bir NBA takipçisi olan Kim, 2013’te eski basketbol yıldızı Dennis Rodman’ı ülkesinde ağırladı.

Haberin Devamı

Ziyaret sonrası basına konuşan Rodman, Kim Jong-un’un özel adasına gittiğini belirtmiş ve “Hawaii ya da İbiza gibi, ama orada yaşayan tek kişi o” ifadelerini kullanmıştı. Rodman’ın gezisi sırasında Vice dergisi muhabiri Ryan Duffy, Kim’in sosyal açıdan garip olduğunu ve el sıkışırken göz teması kurmadığını söylemişti.

Barış çabaları

Kim’in dünya liderleriyle olan görüşmeleri de büyük ilgiyle takip edildi. 2018’de Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Kuzey ile Güney arasındaki sınırda iki kez Panmunjom’da ve bir kez Pyongyang’da bir araya geldi. Aynı yıl, Kim ve ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore nükleer programını tartışmak üzere Singapur’daki zirvede bir araya geldi. Bu zirve bir Kuzey Kore lideri ve ABD Başkanı arasındaki ilk görüşme olarak tarihe geçti. 2019’da ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir utin ile görüştü. Aynı yıl Moon Jae-in ve Trump ile yeniden görüşse de, bu tarih sonrasında barış görüşmeleri sekteye uğradı ve Kuzey Kore nükleer denemeleri sürdürdü.

Haberin Devamı

Bilinmezlerin adamı Kim Jong-un

Kuzey Kore sık sık füze denemeleri yaparak “düşmanlarına” gözdağı veriyor.

Estetik mi geçirdi?

Kim’in hayatıyla ilgili ilginç iddialar var. Bunlardan en dikkat çekeni, Kuzey Kore kurucu lideri olan dedesine benzemek adına estetik ameliyat geçirdiği. Nitekim ikili arasında ciddi bir benzerlik olduğu bir gerçek. Bununla birlikte Kim’in kilosu da tartışma konusu. Kuzey Kore’yi ziyaret edenler ülkede hiç kilolu kişi görmediklerini belirtirken, bazıları Kim’in ‘ülkedeki tek kilolu insan’ olduğunu söyleyecek kadar ileri gidiyor.

Kim’in babasının ölümünden sonra, tüm Kuzey Korelilerin ağlaması ve yas tutması için ciddi baskı yaptığı, ağlayamayanlara uzmanlar tarafından ders verildiği iddia ediliyor. Anma törenine katılmayanların ise 6 aylığına toplama kamplarına gönderildiği öne sürülüyor.

Özel hayatı karışık!

Kim’in özel hayatına dair fazla bilgi yok. Eşi olan Ri-Sol-Ju, nadiren resmi törenlere Kim ile birlikte katılıyor. Eski bir şarkıcı olan Ri-Sol’ün Kim ile çocukluk arkadaşı olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte Kim’in yine bir şarkıcı olan Hyon Song-wol ile daha önce ilişkisi olduğu ifade ediliyor. Hyon Song-wol önderiğindeki Moranbong isimli kadın müzik grubu, askeri üniformaları ile yabancı ülkelere ziyaretler düzenliyor. Kim’in çevresindeki birçok isim gibi Hyon Song-wol’un de idam edildiği yönünde haberler çıkmış ancak bunun gerçek olmadığı anlaşılmıştı. Kim’in üç çocuğu olduğu düşünülüyor. Ancak hiçbiri henüz kameralar önüne çıkmadı. İstihbarat servisleri dahi çocuklarla ilgili bilgiye ulaşamıyor. Kim’ın ayrıca genç kadınlardan oluşan bir haremi olduğu da iddialar arasında.