Dünya Camiyi yıkıp tapınak yaptılar! Skandal açılışa on binlerce kişi katıldı

Camiyi yıkıp tapınak yaptılar! Skandal açılışa on binlerce kişi katıldı

22.01.2024 - 12:39 | Son Güncellenme:

Hindistan Başbakanı Narendra Modi bugün Ayodhya kentinde Hindu tanrısı Ram için inşa edilen bir tapınağı açtı, törene on binlerce kişi katıldı.

Camiyi yıkıp tapınak yaptılar Skandal açılışa on binlerce kişi katıldı

Tapınağın yerinde 1992 yılına kadar, 16. yüzyılda Babürlüler tarafından inşa edilen Babür Camisi bulunuyordu. O yıl bir tapınak bir grup Hindu tarafından yıkılmış, bunun üzerine başlayan protestolarda ülke genelinde 2 bine yakın kişi hayatını kaybetmişti. Hindular tanrı Ram’ın o noktada doğduğuna ve Babür Camisi inşa edilmeden önce orada bir Ram tapınağı bulunduğuna inanıyor. 

Haberin Devamı

Caminin yıkılmasından bu yana Hindu milliyetçisi siyasetçiler burada Ram için bir tapınak yapmayı vadediyordu. Burada bir tapınak inşa edilmesi için başlatılan hareket, Modi’nin bugün iktidarda olan Bharatiya Janata Partisi’nin 1990’larda güçlenerek siyaset sahnesine girmesini sağlamıştı. Üç katlı tapınağın inşası 217 milyon dolara (yaklaşık 6,5 milyar TL) mal oldu.

Camiyi yıkıp tapınak yaptılar Skandal açılışa on binlerce kişi katıldı

MUHALEFET TEPKİLİ

Tapınak için Ram’ın 130 cm boyunda bir heykeli de yapıldı. Birkaç ay içinde genel seçim düzenlenecek Hindistan’da Modi’nin bu tapınağı siyasi çıkarları için kullandığını savunan muhalefetin büyük kısmı ise açılış törenine katılmadı.

Bugünkü “yaşam enerjisinin ortaya çıkışı” töreninde dini sözler tekrarlanıyor, ateş etrafında dini ritüeller gerçekleştiriliyor. Bunların sayesinde tanrı Ram’ın heykel veya fotoğraflarına kutsal bir yaşamın zuhur edeceğine inanılıyor.

Haberin Devamı

BAZI DİNİ YAPILAR DAHA YIKILDI

Modi bugün tapınağın yalnızca ilk katını açtı. Öte yandan bazı Hindular tamamlanmamış bir tapınakta tören yapılmasının dine aykırı olduğunu düşünüyor. Yetkililer tapınağın tamamlanmasıyla birlikte günde 150 bin ziyaretçi çekeceğini düşünüyor. Bu yüzden kent büyük altyapı yatırımlarıyla buna hazırlanıyor. Son haftalarda yeni bir havalimanı ve tren garı açıldı, birkaç yeni otel inşa edildi. Hükümet, Ganj Nehri’nin kollarından biri olan Saryu Nehri üzerindeki bu sakin kentin dönüştürülmesi için 3 milyar 850 milyon dolarlık bir kaynak ayırdı. Öte yandan BBC’ye konuşan bazı kent sakinleri, bu büyük dönüşüm nedeniyle yalnızca evlerinin ve iş yerlerinin değil, bazı dini yapıların da yıkıldığını söyledi.