Dünya Dedesini tabutun içinde gördüğü gün karar verdi! Mezar mezar gezerek tek bir şey topluyor

Dedesini tabutun içinde gördüğü gün karar verdi! Mezar mezar gezerek tek bir şey topluyor

20.05.2023 - 13:16 | Son Güncellenme:

Duyduğunuz, bildiğiniz tüm meslekleri hatta hobileri unutun! Yıllardır tek bir hayali için uğraşan adam, artık hayatta olmayan ve birbirini hiç tanımamış insanları mezarlık mezarlık gezerek bir araya getiriyor. Üstelik kullandığı teknik de oldukça basit.

Dedesini tabutun içinde gördüğü gün karar verdi Mezar mezar gezerek tek bir şey topluyor

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak tanımlanan sanat, bugüne kadar çok sayıda kişiyi üretime itti. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağı ise sayısız kez değişikliğe uğradı, bu süreçte birçok tartışmalı eser ortaya kondu. Tartışmalı eserler ortaya koyan çağdaş sanatçılardan biri de ABD'de yaşayan Scott Covert. Uzun yıllardır mezarlık mezarlık dolaşan ve üretimi için kendisine hayatını kaybetmiş ünlü yıldızları seçen Covert'ın ortaya koydukları gören herkesi hayrete düşürecek cinsten.

Haberin Devamı

Dedesini tabutun içinde gördüğü gün karar verdi Mezar mezar gezerek tek bir şey topluyor

Henüz 25 yaşında ilk sergisini açan Scott Covert, ABD'nin en tartışmalı çağdaş ressamlarından biri olarak kabul ediyor. 1954'te ABD'nin New Jersey eyaletinde dünyaya gelen Covert, 1985 yılından beri kendini tek bir şeye adadı. Onlarca yıl boyunca dünyayı karış karış dolaşan Covert, sanat için aralarında 'Sarışın Bomba' lakaplı ABD'li aktris Marilyn Monroe ve İngiliz şarkıcı Amy Winehouse'un da olduğu birçok sanatçı ve siyasi liderin mezarlarının başına gidiyor.

Covert'ın aralarında Rusya, Mısır ve İngiltere'nin de olduğu dünyanın birçok bölgesini ziyaret etmesinin önemli bir sebebi var. Bu bölgelerdeki ünlü isimlerin mezarlarını tek tek gezen Covert, mezar yazılarından bazı örnekler alıyor. Amacı, ölmüş yıldızların ve onlar adına yazılmış metinlerin mezar taşlarındaki örneklerini bir arada topladığı tablolar yapmak.

BİRÇOK SÜRPRİZ EŞLİK ETTİ

Hayalini gerçekleştirmek için mezarları dolaşırken mezar taşlarındaki sayısız yazıya rastlayan Covert, büyük bir heyecan yaşadı. Ona göre sanat eserine dönüştürülecek çok şey vardı ve tesadüfen karşılaştığı anlamlı yazılar da bu yolda ona eşlik eden kaydadeğer sürprizlerdi. Yaşarken birbirleriyle asla tanışmamış, hiçbir zaman aynı devirde yaşamamış birçok kişiyi aynı tabloda birleştirmeye karar veren Covert, 70'nci yaşına gün saydığı günümüzde bu hayalini gerçekleştirmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

TEKNİĞİ ASLINDA ÇOK BASİT

Scott Covert mezarlıklardaki yazıları sanılanın aksine oldukça basit bir yöntemle kopyalıyor. Tek bir valizin içine kumaş parçaları, tuvar, boyalar, fırçalar, odun kömürü ve yağlı boya koyan Covert, ekstra başka bir teknik kullanmadan yalnızca bu malzemelerle istediği şeye kavuşuyor. 

Çıktığı tüm mezarlık yolculukları için büyük bir belirsizlik olduğunu ve insanın yolda ne ile karşılaşayacağını bilmediğini söyleyen Covert, "Ününü ve tabii ki fiziksel varlığını geride bırakmış bu insanlarla aramdaki sessiz diyaloğu seviyorum" diyor.

İLGİSİ ÇOCUKKEN BAŞLADI

Muhtemelen daha önce kimsenin aklına gelmeyen bu işin Covert için derin bir anlamı var. Çocukluğundan beri mezarlıklara olan hayranlığını daha fazla içinde bastıramayan Covert'ın mezarlara duyduğu ilgi henüz 8 yaşındayken büyükbabasını kaybetmesiyle başladı. Büyükbabasının tabutun içinde nasıl göründüğünü hayatı boyunca unutmayan Scott Covert, başlarda bir cenaze görevlisi bile olmayı düşündüğünü ancak daha sonra yolunun sanatla kesiştiğini söyledi. Bir süre oyunculuk eğitimi alan Covert daha sonra bu eğitimle tatmin olmadığını fark etti. Yıllar içinde mezarlıklara olan merakı giderek filizlendi ve henüz teknolojinin çok da gelişmiş olmadığı günlerde kütüphanelerde mezarlarla ilgili bilgiler aradığını özellikle ünlü kişilerin nerede gömülü olduğunu araştırdı. Covert, bir röportajında bazı ünlü kişilerin cesetlerinin yakıldığını duyduğunda kendisine bir malzeme bulamayacağı için üzüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Dedesini tabutun içinde gördüğü gün karar verdi Mezar mezar gezerek tek bir şey topluyor

Cenaze ve ölümle ilgili işlerde çalışan ve ölümden korkmayan pek çok kişi gibi Covert da bu konuda oldukça rahat. Hatta birçok kişi gibi o da mezarlıklarda dolaşmanın yaşamayı daha verimli bir hale getirdiğine inanıyor.

DAHA TEMİZ BIRAKMAYA ÖZEN GÖSTERİYOR

Çalıştığı tüm mezarlarda titizlikle davranan Covert hiçbir işlemi izinsiz yapmıyor. Tablolarında yer almasını istediği isimlerin mezarına giden Covert, görevlilere ne yaptığını tek tek anlatıyor ve oradan ayrılırken mezarları bulduğundan daha temiz bırakmaya özen gösteriyor. Genelde tüm mezarlara izin alarak giden Covert'ın elbette kariyeri boyunca gizli gizli girdiği yerler de var. Sanaçtı, İran Şahı için Kahire'ye, eski SSCB Komünist Partisi sekreteri Nikita Kruşçev için Moskova'ya ve Galli aktör Richard Burton için de İsviçre'ye sessiz sedasız gitmeyi tercih etmiş.

O İSTEĞİNİ HENÜZ KİMSENİN BİLMESİNİ İSTEMİYOR

Yaşamı boyunca sanatın birçok dalıyla ilgilenen Covert onlarca yıldır birçok kişinin mezar taşlarında yazan yazıları, özlü sözleri ve onları anlatan kısa cümleleri kopyalayarak hepsini tablolarda buluşturuyor. Bunu büyük bir sevgiyle ve heyecanla yapan Covert için her mezar yeni bir hikâye ve yeni bir isim anlamına geliyor. Kendi sonunun da Michigan Gölü kıyısında bir mezarlık olacağını söyleyen Covert'ın kendi mezar taşıyla ilgili bir isteği var ancak bunu henüz kimsenin bilmesini istemiyor.