Dünya Dev fay hattı Pasifik Ateş Çemberi'nde peş peşe depremler

Dev fay hattı Pasifik Ateş Çemberi'nde peş peşe depremler

17.04.2022 - 11:51 | Son Güncellenme:

Birkaç saat içerisinde büyüklükleri Vanuatu'da 5.8, Endonezya'da 5.4 ve Kermadec Adaları'nda 5'i bulan çok sayıda deprem kaydedildi.

Dev fay hattı Pasifik Ateş Çemberinde peş peşe depremler

Pasifik Ateş Çemberi'nde yer alan üç ayrı ayrı noktada arka arkaya depremler meydana geldi. Okyanustaki adalar ülkesi Vanuatu'da gerçekleşen 5.8 büyüklüğündeki deprem geniş bir alanda hissedildi. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre, yerel saatle 18.46'da hissedilen sarsıntı yerin 199 kilometre altında meydana geldi. Avrupa-Akdeniz Sismolojik Merkezi (EMSC) ise merkez üssü Norsup yakınları olan depremin büyüklüğünü 6 olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Pasifik Ateş Çemberi'deki bir başka ülke Endonezya'da ise saatler önce 5.4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Yerin 10 kilometre altında gerçekleşen sarsıntının merkez üssü, Endonezya'nın doğu ucundaki Biak'a 97 kilometre mesafedeydi.

Son 24 saatte Endonezya ve Vanuatu'da büyüklükleri 4.8, 4.7 ve 4.4 büyüklüklerinde başka depremler de meydana geldi.

Aynı fay hattı üstündeki Kermadec Adaları'nda ise en büyüğü 5 olan üç ayrı deprem hissedildi.

Devasa fay hattı Pasifik Ateş Çemberi, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat ediyor. Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.