Dünya DSÖ: Daha fazla Kovid testi yapın

DSÖ: Daha fazla Kovid testi yapın

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde birkaç haftadır koronavirüsün yeni varyantları nedeniyle Kovid-19 vakalarında artış görülüyor..

DSÖ: Daha fazla Kovid testi yapın

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, ölüm sayısında ise artış olmadığını belirtti. Harris, “Henüz ağır hastalar görmüyoruz ama vaka artışından endişeliyiz, ülkelerden daha fazla test yapmalarını istiyoruz” dedi. Sözcü, koronavirüsün BA.2.86 ve EG.5.1 (Eris) gibi yeni varyantlarının bu artışta etkili olduğunu anımsattı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN DURUMU

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Alper Şener ise Türkiye’de eylül sonuna doğru koronavirüsün Eris varyantı vakalarının görülmeye başlanabileceğini dikkat çekti. Şener, “Avrupa Birliği ülkeleriyle çok seyahat olduğu için bu varyant havuzundan etkilenmeme şansımız yok gibi görünüyor” dedi.  

ABD’de yayımlanan yeni bir çalışma, Kovid-19’un bazı kişilerde yüksek tansiyon oluşmasında önemli bir rolü olabileceğini ortaya koydu.

Tıp dergisi “Hypertension” tarafından yayımlanan ve CNN’in haberleştirdiği rapora göre, Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan kişilerin 5’te 1’inde 6 ay sonra yüksek tansiyon ortaya çıktı. Bu oran hastaneye kaldırılmayan hastalarda 10’da 1’e düştü. Grip gibi rahatsızlıklarla karşılaştırıldığında, Kovid-19’un yüksek tansiyon oluşturma oranı oldukça yüksek bulundu.

Haberin Devamı

KALP VE BÖBREK ETKİSİ

Kovid-19’un diğer rahatsızlıklara göre yüksek tansiyon oluşturma ihtimali 2 kattan fazla olarak hesaplandı. Kovid-19 geçiren ve hastaneye kaldırılmayan kişilerin dahi yüksek tansiyona sahip olma ihtimalinin, diğer rahatsızlıklara göre % 50 yüksek olduğu belirtildi.

Kovid-19’un bu etkisi uzmanları ürkütürken, hastalığın tüm dünya nüfusunun önemli kısmını etkilediği düşünüldüğünde yüksek tansiyon vakalarında yakın gelecekte ciddi artış görülmesinden endişe ediliyor. Bununla birlikte uzmanlar Kovid-19’un nasıl yüksek tansiyona sebep olduğu konusunda emin değil. Çalışma, Kovid’in kalp hücrelerini etkilediği ve kan dolaşımını bozduğu tezini ortaya koyarken, Kovid-19’un sebep olduğu böbrek rahatsızlıklarının da bu durumda etkisi olabileceği düşünülüyor.

DSÖ: Daha fazla Kovid testi yapın

DÜNYAYI 2 YENİ VARYANT KORKUTUYOR

*Kovid-19’un son dönemde dünyanın farklı noktalarında görülmeye başlanan yeni varyantları endişelere sebep oluyor.

*Son aylarda Omicron soyundan gelen EG.5 (Eris) alt varyantı ile ilişkili çok sayıda vaka görüldü.

*Vakalar küresel olarak artarken EG.5, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu ay “izlenmesi gereken varyant” listesine alındı.

Haberin Devamı

*EG.5 ilk etapta Çin, Japonya ve Güney Kore’deki dolaşımdan kaynaklanıyordu, şimdi ise Kuzey Amerika ve Avrupa’da da artıyor.

*Bununla birlikte bir diğer yeni varyant olan BA.2.86 da bazı ülkelerde tespit edildi.

*BA.2.86 varyantı şimdilik ABD, İngiltere, İsrail ve Danimarka’da görüldü.

*Dünya Sağlık Örgütü, BA.2.86 varyantının “gözlem altında” olduğunu açıkladı.