Dünya Dünya ayakta! Açıkça Polonya'yı telaffuz etti

Dünya ayakta! Açıkça Polonya'yı telaffuz etti

24.02.2023 - 13:08 | Son Güncellenme:

İşgalin yıldönümünde NATO, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin ve Tayvan gibi ülkelerden arka arkaya açıklamalar geldi. Rusya'nın çıkışında ise Ukrayna'nın batı komşusu Polonya geçti.

Dünya ayakta Açıkça Polonyayı telaffuz etti

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde birinci sene bugün doldu. Hayatını kaybeden ya da yaralanan on binlerce asker, yaşamını yitiren binlerce sivil, yıkıma uğrayan şehirler, evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlar, dünyaya dalga dalga yayılan ekonomik sonuçlar... Yeni bir küresel savaşın tetiklenebileceği korkusu ise, işgalin yıldönümünde ilk günkü kadar somut.

Haberin Devamı

Bugün Ukrayna, Kiev yönetimini destekleyen Batılı ülkeler, NATO ve Rusya'dan arka arkaya açıklamalar geliyor.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rus işgalcilere karşı direnen halkı selamladı. Yıldönümü nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yapan Zelenskiy, geride kalan 365 günü 'acı, keder, güven ve birlik' kelimeleriyle tanımladı. Ukraynalılar ve dünyanın geri kalanına savaşın ikinci yılında Rus ordusuna karşı zafer sözü veren Vladimir Zelenskiy, "Hayatta kaldık. Yenilmedik. Ve bu yıl kazanmak için her şeyi yapacağız" deyip ekledi:

"Ukrayna dünyaya sürpriz yaptı. Ukrayna dünyaya ilham kaynağı oldu. Ukrayna dünyayı birleştirdi. Kanıt için binlerce kelime söyleyebilirsiniz ancak birkaç tanesi yeterli: HIMARS, Patriot, Abrams, IRIS-T, Challenger, NASAMS, Leopard."

Haberin Devamı

Vladimir Zelenskiy'nin saydığı silahlar, ABD'nin başını çektiği Batılı ülkelerin bugüne kadar Ukrayna'ya sevk ettiği cephane ve sistemleri kapsıyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise, birliklerinin karşı taarruza hazırlandığını duyurdu.

Dünya ayakta Açıkça Polonyayı telaffuz etti

NATO

Ukrayna'ya sunduğu desteğin 'kararlı' olduğunu ilan eden NATO, Rusya'nın cesur Ukrayna halkının kararlılığını kırmakta başarısız olduğunu aktardı. Vladimir Putin'den gayr-ı meşru savaşı derhal sonlandırmasını isteyen ittifak, Ukrayna kazanıncaya kadar Kiev yönetimine destek verileceğini yineledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'in getirdiği teklif için Pekin yönetiminin fazla güvenilirliğe sahip olmadığını kaydedip Rusya'yı işgal nedeniyle kınamadığını hatırlattı.

ALMANYA

Bir video mesaj yayınlayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'yı ne kadar sürerse sürsün güçlü ve uzun şekilde destekleyeceğini vurguladı. Rus işgalcilere karşı özgürlüklerini savunan Ukraynalıların kararlılığı ve cesaretinin herkes için fazlasıyla etkileyici olduğunu kaydeden Scholz, bugüne kadar 14 milyar euroluk silah yardımı sağladıklarını belirtti.

FRANSA

Fransa lideri Emmanuel Macron ise, sabah saatlerinde paylaştığı Twitter mesajında Ukrayna'ya sundukları desteği yineledi ve "Ukrayna halkı, Fransa sizin yanınızda. Dayanışmaya. Zafere. Barışa" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

İNGİLTERE

Başkent Londra'da bugün öğle saatlerinde savaşta yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. G7 liderlerinin online toplantısı öncesi konuşan Başbakan Rishi Sunak, müttefiklerden Ukrayna'ya silah yardımını artırma çağrısı yaptı. Sunak'ın çağrısı, uzun menzilli silahları da kapsıyor.

Dünya ayakta Açıkça Polonyayı telaffuz etti

RUSYA

Rusya'dan 24 Şubat tarihinde gelen ilk açıklama, tanıdık bir isimden, Dmitry Medvedev'den. İşgalin başından bu yana Moskova'da en şahin çıkışları yapan isim olarak dikkat çeken Vladimir Putin'in sağ kolu Dmitry Medvedev, Rusya'nın Polonya sınırına kadar ulaşacağını savundu. Halihazırda Güvenlik Konseyi Başkanı unvanı bulunan Rusya'nın eski lideri Medvedev, Ukrayna'da zafer kazanacaklarını savunup tehditlere karşı Polonya sınırına kadar savaşmaya hazır olduklarını dile getirdi. Medvedev, söz konusu mesajlarını Telegram kanalından paylaştı.

ÇİN

Moskova'nın sıkı müttefiki Pekin yönetimi, yayımladığı 12 maddelik belgeyle Ukrayna ve Rusya'nın barış görüşmeleri yapmasını istedi. Krizin sona ermesi için geçerli yolun diyalog ve müzakere olduğunu savunan Çin, bugüne kadar Rusya'yı işgal nedeniyle kınamış değil. 12 maddelik belgede ayrıca, savaşta nükleer silah kullanılmaması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

TAYVAN

Çin'in bağımsızlığını tanımadığı ada ülkesi, Pekin yönetiminin Rusya'nın Ukrayna işgalinden ders aldığını kaydetti. Tayvan'a göre, söz konusu ders adayı hedef alacak herhangi bir Çin saldırısının başarıya ulaşmasının hızına bağlı olması ancak aradaki Tayvan Boğazı hızlı bir saldırıyı zorlaştıracak bir etken.

Dünya ayakta Açıkça Polonyayı telaffuz etti


KAZAKİSTAN

Kazakistan'ın Almatı şehrinde insanlar Ukraynalı şair, sanatçı ve politikacı Taras Shevchenko'nun anıtına sarı-mavi çiçekler bıraktı. Almatı sakinleri, Ukrayna'ya desteklerini göstermek için hem bayrakta bulunan renkleri hem de milli şair Shevchenko'yu tercih etti.

JAPONYA

Ukrayna'yı ziyaret etmeyi düşündüğünü ancak henüz karar vermediğini belirten Japonya Başbakanı Kişida Fumio, ülkesinin Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım hazırlığında olduğu bilgisini de verdi.