Dünya Dünya Gazze için ayakta! Netanyahu'nun evinin önünde toplandılar

Dünya Gazze için ayakta! Netanyahu'nun evinin önünde toplandılar

06.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hafta sonu Türkiye ve İsrail başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde protesto gösterileri düzenlendi. İsrailli protestocular, Başbakan Netanyahu’nun istifasını istedi.

Dünya Gazze için ayakta Netanyahunun evinin önünde toplandılar

Geçtiğimiz hafta sonuna, Türkiye ve dünya genelinde Filistinlilere destek gösterileri damga vurdu. ABD’nin başkenti Washington’da binlerce kişi ateşkes sağlanması için protesto gösterisi düzenlerken, İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun evinin önüne giden kalabalık istifasını istedi.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları şiddetini korurken, dünyada ateşkes ve saldırıların sona erdirilmesine yönelik protestolar da artıyor.

Nitekim geçtiğimiz hafta sonunda, dünyanın pek çok kentinde halk bu tür gösteriler için sokaktaydı. ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen gösterilerde binlerce kişi, Gazze Şeridi’nde ateşkes ilan edilmesini isterken, ateşkese destek çağrısı yapmadığı gerekçesiyle ABD Başkanı Joe Biden’ı da eleştirdi. Biden, insani yardımların Gazze’ye ulaştırılması ve İsrailli rehinelerin kurtarılması için insani araya ihtiyaç olduğunu duyurmuş, ancak İsrail bunu reddetmişti.

Dünya Gazze için ayakta Netanyahunun evinin önünde toplandılar

EVİNİN ÖNÜNDE

Bir diğer önemli gösteri de, Cumartesi akşamı İsrail’de düzenlendi. Başbakan Benyamin Netanyahu’nun evinin önünde toplanan grup, onun istifasını isterken, protestocu grupla polis arasında çatışma yaşandığı, göstericilerin güvenlik şeridini geçmeye çalıştığı ve üç kişinin geçici olarak gözaltına alındığı duyuruldu. Göstericiler, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarını düzenleyebilmesine alan sağladığı için Netanyahu yönetimini sert bir dille eleştiriyor.

Haberin Devamı

Tel Aviv’in yanı sıra İsrail’in başka kentlerinde de Netanyahu karşıtı gösteriler düzenlendiği bildirildi. Göstericiler Başbakan Netanyahu’dan “kamuoyuna hatalı olduğunu açıklamasını” talep etti.

Almanya, Fransa ve İngiltere’de de Gazze Şeridi’nde ölenlerin sayısının artması ve bölgeden gelen yıkıcı görüntüler nedeniyle protestolar düzenlendi. Almanya’nın Düsseldorf kentindeki Gazze destek yürüyüşüne binlerce kişi katılırken, “Çocuklar uyurken sessiz olun, ölürken değil” yazılı pankartlar açıldı. Başkent Berlin’deki gösterilerde ise, Alexander Meydanı’nda toplanan binlerce kişi Potsdamer Platz metro istasyonuna yürüdü, yapılan konuşmalarda Alman hükümetinin İsrail ve Filistin’e yönelik politikaları eleştirildi.

METRODA TOPLANDILAR

İngiltere’nin başkenti Londra’da da kalabalık, bir metro istasyonunda protesto düzenlerken, protestoculara karşı tezahüratlarda bulunulduğu da dikkat çekti. Londra’nın yoğun hatlarından birinde, bir metro treninde toplanan Filistin yanlısı protestocular İsrail’e karşı “intifada” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Bu arada Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, 11 Kasım’da yapılması planlanan büyük Filistin Yürüyüşü’nün iptal edilmesini değerlendireceğini söyledi. Braverman, Filistin’e destek için yapılan gösterileri “nefret yürüyüşleri” olarak nitelendirdi.

Pakistan’da da başkent İslamabad’ta yaklaşık 1 milyon kişi İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etti. “Tahrik-i Lebbeyk Pakistan” (TLP) partisi destekçilerinin düzenlediği gösteride, İsrail’in işgal altındaki Filistin’e düzenlediği saldırılar protesto edildi.

Dünya Gazze için ayakta Netanyahunun evinin önünde toplandılar

İNCİRLİK ÜSSÜ'NE GİRMEYE ÇALIŞTILAR

Adana’da ABD ve İsrail’i protesto etmek için İncirlik Hava Üssü’ne girmeye çalışan gruba, polis ekipleri müdahale etti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde, İstanbul’dan 3 Kasım’da araçlarıyla hareket eden konvoy, dün sabah Adana’ya girdi. Türkiye’nin dört bir yanından gelenler de ana konvoyla birleşirken, polis ekipleri, üs çevresindeki cadde ve sokakları kapatarak güvenlik önlemi aldı. Konvoyun üs çevresine yaklaştığı sıralarda gruptan ayrılanlar, üsse girmeye çalıştı. Atlı polisler ve çevik kuvvet ekipleri, grubu dağıtmak için biber gazı ve TOMA’larla müdahale etti. (ADANA DHA)