Dünya Dünyada ‘Çin virüsü’ alarmı! İnsandan insana bulaşıyor

Dünyada ‘Çin virüsü’ alarmı! İnsandan insana bulaşıyor

22.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Çin’de aralık ayında baş gösteren, birkaç hafta içerisinde yüzlerce kişiyi etkileyen virüsün insandan insana bulaştığı duyuruldu. Ölü sayısı 6’ya çıktı. Zatürre benzeri hastalığa yol açan yeni bir koronavirüsten kaynaklandığı açıklanan virüsle ilgili WHO, tüm ülkelere virüsün yayılabileceği uyarısını yaptı

Dünyada ‘Çin virüsü’ alarmı İnsandan insana bulaşıyor

Çin’de sadece birkaç hafta içerisinde yüzlerce kişiyi etkileyen, en az 6 kişinin ölümüne yol açan virüsün, insandan insana bulaşabildiği açıklandı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Guangdong kentinde 2 kişinin virüsü başka hastalardan kaptığını duyurdu. Daha önce virüsün sadece hayvandan insana bulaştığı sanılıyordu. Hastalık ilk olarak geçen yıl aralık ayında, 11 milyon kişinin yaşadığı Wuhan kentinde ortaya çıkmıştı. Bir tür zatürreye yol açan virüs, son olarak 89 yaşındaki bir erkeğin ölümüne neden oldu. China Daily’nin haberinde, Wuhan’da biri şüpheli vaka, 16 sağlık çalışanında zatürre benzeri bulgulara neden olan yeni koronavirüsüne rastlandığı ve bu kişilerin karantina altında tedavi edildiklerini yazdı. Zatürre benzeri hastalığa yol açan yeni koronavirüsten kaynaklanan salgınla ilgili Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “Diğer ülkelere yayılabilir” uyarısı yaptı.

300’e yakın vaka

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkenin Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün önceki gün itibarıyla 77 kişide teşhis edildiğini, ülke genelinde vaka sayısının 291’e çıktığını bildirdi. Yeni vakaların 72’sinin Hubey Eyaleti’nde, 2’sinin Şanghay’da, 3’ünün Pekin’de yaşadığı ifade edildi. Virüsten etkilenenler ile temasa geçen 1739 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Bunlardan 817’si taburcu edildi, 922’sinin tedavisi ise sürüyor. Çin dışında vakalara da rastlanmış durumda. Tayland’da iki, Japonya ve Güney Kore’de de birer kişinin virüse yakalandığı tespit edildi. Bu kişilerin kısa süre önce Wuhan’ı ziyaret ettikleri de açıklandı.

Yeni yıl alarmı

Çin’de insandan insana bulaştığı açıklanan virüs, ülkede 25 Ocak’ta başlayan “Çin Yeni Yılı” dolayısıyla tatillerini ülke dışında geçirmek isteyen Çinliler, milyonlarca kişi için de risk oluşturuyor. Çin ana karası ile seyahatlerin yoğun olduğu Hong Kong, Japonya, Güney Kore gibi diğer ülke ile bölgelerin de daha katı tarama önlemleri aldığına işaret edilirken, ABD’de en az 3 havalimanında da Çin’den gelen yolcuların sağlık taramasından geçirilmeye başlandığı belirtildi.

‘İş birliğine hazırız’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, “yeni tip koronavirüsün” ortaya çıkmasından bu yana Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) ve ilgili ülkelerin salgın konusunda bilgilendirildiğini ifade etti. Şuang, “Çin, tüm taraflarla el birliğiyle salgına karşı koymaya, bölgesel ve küresel sağlık güvenliğini korumaya hazır” dedi.

Dünyada ‘Çin virüsü’ alarmı İnsandan insana bulaşıyor


Sosyal medyada paylaşılan ve 12 Ocak’ta Air China uçağında çekildiği belirtilen videoda, özel kıyafet giyen sağlık çalışanlarının yolcuları muayene edip, ateşini ölçtüğü görülüyor.

Koronavirüsün belirtileri neler?

Hastalardan alınan örneklerin laboratuvarlarda incelenmesi sonucu Çinli yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü, enfeksiyonun koronavirüs olduğu sonucuna vardı.

Koronavirüsler, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir grup virüs. Daha önceki koronavirüs örneklerinin ortak belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkıyor. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulguları da tabloya eşlik ediyor.

Birçok hastada zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişiyor. Edinburgh Üniversitesi’nden Profesör Mark Woolhouse, “Bu virüs daha çok soğuk algınlığı benzeri bulgulara yol açıyor ve bu da endişe verici, ancak SARS kadar ciddi değil” diyor. Ancak Hong Konglu uzmanlar, virüsün genetik yapısının SARS (şiddetli akut solunum yolu sendromu) ile yüzde 80 örtüştüğünü de belirtmişti.

WHO'dan uyarı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’in ilk Wuhan kentinde görülen yeni koronavirüsünün ilerleyen günlerde ülkenin diğer bölgelerine ve muhtemelen diğer ülkelere yayılabileceğini açıkladı. WHO’ya göre, virüsün Wuhan’da bulunan bir deniz ürünleri pazarından kaynaklı olması muhtemel. Örgüt, dünya çapındaki hastaneleri daha büyük bir salgına karşı uyardı. Çin hükümeti, 1 Ocak 2002’de pazarın kapatıldığını, 7 Ocak 2020’de ise virüsün izole edildiğini duyurdu.

Piyasalar çakıldı

Çin’de yeni bir koronavirüs türüyle ilgili artan endişeler Asya piyasalarını vurdu. Artan endişeler piyasaları riskten kaçınmaya sevk edince Asya borsaları eksiye geçti. Reuters yüz milyonlarca kişinin Çin’de Ay Takvimi’ne göre kutlanan Bahar Bayramı tatili için seyahat ettiğini hatırlatarak bulaşma tehdidine dikkat çekti ve 2003’teki SARS virüsünün verdiği ekonomik zararın akıllara geldiğini vurguladı. Petrol fiyatları yüzde 1.50’nin üzerinde düştü.

ABD’ye sıçradı

Dünyayı alarma geçiren virüsün ABD’ye de sıçradığı bildirildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) yapılan açıklamada, Çin ziyaretinin ardından hastalanan ve Washington eyaletinin Seattle kentinde tedavi altına alınan kişinin, Vuhan’da görülen koronavirüsünün aynısını taşıdığı belirtildi. Kimliği açıklanmayan kişinin durumunun ağır olduğu ifade edildi.