DünyaDünyanın beklediği açıklamayı harita başında yaptı! Nükleer santralde sızıntı yok

Dünyanın beklediği açıklamayı harita başında yaptı! Nükleer santralde sızıntı yok

04.03.2022 - 13:50 | Son Güncellenme:

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Ukrayna'da Rus işgalciler tarafından vurulan Zaporozhye nükleer enerji santralinde radyoaktif madde salımı olmadığını açıkladı.

Dünyanın beklediği açıklamayı harita başında yaptı Nükleer santralde sızıntı yok

Ukrayna'yı işgale girişen Rus ordusu, Cuma gününün ilk saatlerinde ülkenin güneyindeki Zaporozhye Nükleer Santrali'ne saldırı düzenledi.

Haberin Devamı

Santralde çıkan yangın dünyanın yüreğini ağzına getirdi, Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde muhtemel bir sızıntının Çernobil'in altı katı büyüklüğünde bir faciaya yol açabileceği kaydedildi.

Rus ordusu, gece saatlerinde yangın çıkan Zaporozhye Nükleer Santrali'nin kontrolünü sabah ele geçirdiğini duyurdu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, nükleer santrali saldırısının ardından radyoaktif madde salımı olmadığını açıkladı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu direktörü Rafael Grossi,"Dün gece nükleer santral tesisinde bulunan bir başka binaya mermi isabet etti. Bu bina, nükleer reaktörlere bağlı değil. Çıkan yangın itfaiye tarafından söndürüldü. Santraldeki güvenlik sistemleri hasar görmedi ve radyoaktif madde salımı olmadı" dedi.

Haberin Devamı

Dünyanın beklediği açıklamayı harita başında yaptı Nükleer santralde sızıntı yok

Grossi, harita başında düzenlediği basın toplantısında nükleer tesislerin Rus füzesi ile vurulduğuna inandığını da sözlerine ekledi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yöneticisi, Ukraynalı personelin nükleer tesislerin faaliyetini sürdürmesini sağladığını ancak santral kontrolünün Rus güçlerinde olduğunu kaydetti.

Rafael Grossi, ayrıca Ukrayna'daki Zaporijya nükleer tesislerine giderek incelemelerde bulunmaya da hazır olduğunu bildirdi. Bu konuda Ukraynalı ve Rus yetkililerle temasta olduğunu belirten Grossi, çabalarını siyasi bir arabuluculuğu hedeflemediğini, sadece Ukrayna'daki nükleer santrallerin güvenliğine odaklandığını ifade etti.